Last news in Fakti

31 Май, 2022 20:15 1 054 1

Аджерпрес: Селските музеи на Мунтения може да бъдат посетени виртуално

  • източна молдова-
  • музеи-
  • браила-
  • кълъраш-
  • яломита-
  • телеорман-
  • арджеш-
  • прахова-
  • гюргево-
  • дамбовица-
  • бузъу-
  • илфов

18-те музея, които ще бъдат представени чрез платформата www.muzeedelasat.ro, са от окръзите Браила, Кълъраш, Яломита, Телеорман, Арджеш, Прахова, Гюргево, Дамбовица, Бузъу и Илфов

Аджерпрес: Селските музеи на Мунтения може да бъдат посетени виртуално - 1
Снимка: Аджерпрес

Осемнадесет музея в селските райони на централна Мунтения може да бъдат посетени виртуално на платформата www.muzeedelasat.ro заедно с още 30 музейни институции в района на Източна Молдова, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Екипът на проект за селски музеи предлага 18 виртуални обиколки на платформата www.muzeedelasat.ro от вторник. Съдържанието включва интерактивни 3D обиколки, снимки и проверена информация за 18 музея от селските райони на Мунтения, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес, като се позовава на съобщение до пресата.

Уебсайтът е на румънски и на английски език и е създаден чрез съфинансиране от Националния фонд за културна администрация (AFCN).

Освен 18-те музея в Мунтения, платформата дава възможност за виртуално посещение на още 30 селски музея от Молдова. В бъдеще ще се добавят и други културни обекти от селските райони, казват инициаторите на проекта.

„Крайната цел на проекта е да създаде желанието на потребителя да се „преобразува“ във физически посетител, който плаща и подкрепя културата, но също така да даде възможност на тези, които не могат физически да посетят, да разгледат един от 48-те музея. Платформата и виртуалните обиколки имат потенциала да подкрепят постоянния диалог диалог между хората и музейните институции“, каза Николета Феля, копирайтър и съветник за онлайн популяризиране.

През март 18-те музея бяха посетени от екипа, който сканира, фотографира и документира всяка културен обект, изминавайки над 3000 километра.

„Културните обекти сега се възползват от специална страница в платформата Muzee de la Sat, която се състои от: интерактивна 3D обиколка, направена с висококачествена техника, вътрешни и външни снимки, снимки от дрон, презентация, текст и информация за контакт. Допълнително за всеки обект ще бъде направено интервю или клип, които ще бъдат публикувани в You Tube. Целта на всичко е да се подобри образа на музеите онлайн. Освен това виртуалната обиколка на всеки музей може да бъде видяна и на най-достъпната и популярна навигационна платформа в света: Google Maps“, уточнява цитираният източник.

Проектът е реализиран от Real Tour Ro, съфинансиран от AFCN и подкрепен от "De la sat", независим редакционен проект, посветен на румънското село.

18-те музея, които ще бъдат представени чрез платформата www.muzeedelasat.ro, са от окръзите Браила, Кълъраш, Яломита, Телеорман, Арджеш, Прахова, Гюргево, Дамбовица, Бузъу и Илфов.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    0 0 Отговор
    Даже и присъствено не ги искам. Хората си имат предпочитания. Аз се кефя от планини.