Last news in Fakti

1 Юни, 2022 15:35 910 5

Във Финландия Пещерата на Дядо Коледа е и бомбоубежище

  • финландия-
  • дядо коледа-
  • пещера-
  • нашествие-
  • русия

Нашествието на Русия в Украйна не е заварило Финландия неподготвена

Във Финландия Пещерата на Дядо Коледа е и бомбоубежище - 1
Снимка: Shutterstock

Нашествието на Русия в Украйна не е заварило Финландия неподготвена. Даже тематичният парк на Дядо Коледа в неговия „роден град“ в снежния Север е в готовност в случай на нападение елфите да се отдръпнат и да го върнат към първоначалната му функция на бомбоубежище.

Десетки хиляди посещават всяка година парка в Рованиеми, Лапландия, за да се срещнат с Дядо Коледа и да се фотографират с него. Наподобяващите пещера подземни коридори са претъпкани с пощенска станция, училище за елфи, магазини за ръчно изработени сувенири, коледни дръвчета и северни елени.

Но основното му предназначение съвсем не е празнично. Вдълбано на 50 метра в хълм, убежището е в състояние да устои на бомбардировка, химическа или ядрена атака и може да приюти 3600 души. Вътре има походни легла, пакети за първа помощ и даже оборудване за прокопаване на тунел към повърхността, в случай че конструкцията се срути. Отделен кладенец осигурява вода, но хората трябва да си носят храна. Въпреки че ако убежището трябва да бъде използвано, повечето от свързаните с Дядо Коледа предмети ще трябва да бъдат разчистени, някои играчки от магазина за подаръци ще бъдат запазени за децата, потърсили там сигурност.

„В случай на криза жителите на Рованиеми ще бъдат защитени тук“, казва 54-годишният началник на градската служба за сигурност Тапио Хийтакангас. „А ако дойдат семейства и трябва да останат задълго, това е добро място, що се отнася до удобството на децата“, добавя той.

Убежището на Дядо Коледа е само едно от около 50-те хиляди, изградени след двете войни, които скандинавската страна е водила със Съветския съюз през Втората световна война. Използвана обичайно в мирно време за плувни басейни, спортни зали или паркинги, тази обширна мрежа е станала част от всекидневния живот във Финландия. Тези обекти могат да бъдат превърнати за часове в подслон за 80 процента от 5,5-милионното население, ако по 1300-километровата финландско-руска граница избухнат военни действия и даже в случай на бедствие в ядрена инсталация в Русия. Правителството плаща на частни компании да поддържат допълнителни складове с храни, горива и лекарства.

ПОДОЗРИТЕЛНИТЕ ФИНЛАНДЦИ

Военните приготовления също са в центъра на вниманието. Въпреки че броят на професионалните войници във Финландия е възлизал през миналата година на едва 19 хиляди, нейната отбрана се опира на задължителна наборна армия, която във военно време може да достигне 285 хиляди човека.

След нашествието на Русия в Украйна през февруари Финландия реши да сложи край на дългогодишната си политика на военна необвързаност и да кандидатства за членство в НАТО. Москва нарече това враждебен ход, който представлява заплаха за нейната сигурност, но не каза какви действия, ако има такива, ще предприеме в отговор.

Независима Финландия се сражава с Русия в две войни между 1939 и 1944 г., в които отблъсква опити за нахлуване. Но нейното подозрение към източния съсед датира още от т.нар. време на Великия гняв (Isoviha) – период на руска окупация от 1713 до 1721 г., опустошил страната, когато тя още е била част от Швеция.

На повече от 800 км южно от Рованиеми, в столицата Хелзинки, Томи Раск от градската служба за аварийно планиране вече 25 години подготвя и обучава хора как да са посрещнат военна атака. Хелзинки има подземен команден център, изграден през 80-те години, за да защити управлението на града от ядрен взрив, както и към 5500 убежища за гражданска защита за обикновените граждани. Повечето убежища във Финландия са частни, тъй като от 40-те години по закон е задължително под всеки жилищен блок да има изградено убежище. Само в Хелзинки убежищата могат да поберат около 900 хиляди човека при население на града от около 650 хиляди.

„Смятам, че сме готови, поне аз съм готов“, казва Раск и добавя: „Но пак ще кажа, това се отнася само за мен. За моето семейство отговорът може да бъде твърде различен“.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    2 0 Отговор
    Ще им трябва скоро.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Хора, пак ме хвана зaпeк и от 28-ми май не съм ходил по гoляма нуждa, задръстиха ми се всички чaкри и кaнали
  • 3 Аршлох

    2 0 Отговор
    Новият дядо Коледа нали е г ей.Не му трябва да се крие, със радост ще посрещне загорелите чеченци и ще има в изобилие подаръци от сърце,а не само за тях.
  • 4 МММ

    1 0 Отговор
    ново и модерно живей под земята
  • 5 Разбрах

    0 0 Отговор
    За Дядо Коледа. Снежанка там ли ще е? Аз като старомоден космат балканец си падам по жени. Гледахме рекламата за джендъра Дядо Коледа,не мерси!
Новини по държави: