Last news in Fakti

2 Юни, 2022 11:26 1 613 3

Мъжът, опитал се да убие Рейгън, ще бъде освободен безусловно

  • роналд рейгън-
  • атентат-
  • джоди фостър-
  • джон хинкли-младши-
  • джон хинкли

Джон Хинкли-младши заяви след атаката, че е действал така, защото искал да впечатли актрисата Джоди Фостър

Мъжът, опитал се да убие Рейгън, ще бъде освободен безусловно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мъжът, опитал се да убие президента Роналд Рейгън, за да впечатли актрисата Джоди Фостър през 1982 г., ще бъде освободен безусловно, предаде Франс прес.

Федерален съдия прие искането за безусловно освобождаване на Джон Хинкли-младши. Съдът прецени, че след десетилетия на грижи и психологическа подкрепа Хинкли не представлява повече заплаха за обществото и може да бъде освободен без всякакъв съдебен контрол на 15 юни.

Хинкли днес е на 67 години. Той стреля по президента при излизането му от хотел "Хилтън" във Вашингтон на 30 март 1981 г. Хинкли заяви после, че е действал така, защото искал да впечатли актрисата Джоди Фостър. Един от куршумите рикошира върху блиндираната президентската лимузина и порази Рейгън в гърдите, преминавайки съвсем близо до сърцето му.

Трима души бяха ранени в стрелбата, в това число и Джеймс Брейди, тогавашния говорител на Белия дом, който остана частично парализиран и имаше проблеми с говора.

Хинкли беше интерниран в продължение на 30 години в психиатрична клиника. Той бе освободен оттам през 2016 г. и му бе разрешено да живее при възрастната си майка в град Уилямсбърг. Там Хинкли трябваше да уведомява властите за всяко свое желание да пътува, да съгласува с тях дори маршрута и часовете на пътуването, да води дневник на ежедневните си дейности и да посещава редовно лекар. Хинкли имаше и забрана да прави опити за директна или индиректна връзка с Джоди Фостър и близките ѝ, както и с потомците на Роналд Рейгън или с антуража на други засегнати от нападението хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква американска

    11 8 Отговор
    Защо не успя!
  • 2 Тост

    10 1 Отговор
    Със сигурност я е впечатлил, но тя е обратна
  • 3 в кратце

    1 1 Отговор
    Джоди Фостър от убийства не се впечатлява. Най-много жестоко да се уплаши.