Last news in Fakti

6 Юни, 2013 15:02 1 154 0

Северна и Южна Корея сядат на масата за преговори

  • кндр-
  • кесон-
  • северна корея-
  • южна корея-
  • преговори
Северна и Южна Корея сядат на масата за преговори - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изненадващо предложи преговори на Южната си съседка за нормализиране на работата по търговски и икономически проекти между двете страни. Също толкова неочаквано дойде и отговорът на Южна Корея, която прие да седне на масата за преговори с КНДР, съобщават световните медии.

Мирните разговори идват само ден преди срещата на върха между САЩ и Китай, на която се очаква КНДР да бъде ключова тема, пише АП.

Предложението на Пхенян има за цел да се намерят общи пътища за сътрудничество между двете Кореи, макар основния проблем – ядрената програма на КНДР – да не подлежи на обсъждане.

Преговорите ще включват дейността в индустриалната зона на пограничния район Кесон, който беше блокиран заради засилването на напрежението между двете страни в началото на април и съвместните военни учения между Юга и САЩ.

В съобщение по севернокорейската държавна телевизия се посочва, че правителството ще възстанови прекъснатите комуникационни канали, ако Сеул приеме предложението за преговори.

Пхенян обяви тази сутрин, че е готов да преговаря със Сеул по няколко теми - за отварянето на индустриалната зона Кесон както и за събирането на разделени от войната семейства и подновяването на туристическите пътувания до връх Кумган в Северна Корея.

Южна Корея изрази надежда, че преговорите могат да се превърнат във възможност за двете страни да започнат да градят доверие по между си.

Комплексът Кесон спря работа през април след като напрежението на Корейския полуостров рязко се покачи и КНДР забрани достъпа на южнокорейци и изтегли 53 000 севернокорейски работници от комплекса. Граничната индустриална зона е последният символ на сътрудничеството между двете Кореи.

В Кесон действат над 120 южнокорейски фирми, които осигуряват прехрана на 50 000 севернокорейски работници. Комплексът, създаден в началото на 21 век, осигурява приходи в размер на 2 милиарда долара годишно за мизерстващия Север.

Датата за провеждане на самите преговори ще бъде обявена веднага след като Северна Корея възобнови трансгранични комуникационни линии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: