Last news in Fakti

11 Юни, 2013 16:43 1 114 0

Преговорите между Северна и Южна Корея се провалиха

  • северна корея-
  • южна корея-
  • преговори
Преговорите между Северна и Южна Корея се провалиха - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Споразумение между Северна и Южна Корея за провеждане на важни държавни преговори се провали в последната минута заради „протоколни различия”, съобщава АП, като цитира официален говорител на Южна Корея.

Южна Корея заяви, че планираните преговори са отменени, но добави, че страната все още е отворена за диалог със Севера. Срещата в Сеул щеше да е първата между висши корейски лидери през последните шест години.

Споразумението за провеждане на преговорите беше разглеждано като ясен знак, че двете Кореи са готови да смекчат напрежението и да преминат към размразяване на отношенията си след години на взаимни обвинения. Напрежението между двете страни достигна връхната си точка по-рано тази година, когато КНДР проведе трети ядрен опит и провокира Съвета за сигурност на ООН да наложи строги международни санкции. Това накара Северна Корея да отговори със заплахи, че ще започне ядрени удари срещу Южна Корея и съюзника й САЩ.

„Няма да има преговори утре”, е заявил пред журналисти в Сеул говорител на министерството на обединението, което се занимава с отношенията между двете Кореи, без да уточнява подробности, за различията.

По-рано днес бе съобщено, че севернокорейските власти се бавят с предоставянето на списъка с официални лица, които ще участват в разговорите.

Южна Корея се съгласи на поканата на Севера за провеждането на официални преговори на високо равнище, но настояваше мястото за преговорите да е различно от това предложено от Пхенян.

Сеул предлагаше преговорите да се водят в „селото на мира” – Панмунджон, гранично селище между двете държави, през която преминава извънредната телефонна линия между двете държави, възстановена след месеци на напрежение в региона.

Разногласията между двете страни относно преговорите изглежда са въпрос на гордост, но отразяват по-дълбоки различия и проблеми между двете страни.

Все още не е ясно дали отмяната на официалните преговори между Южна и Северна Корея ще бъдат насрочени за друга дата, както и какви са точно различията, провокирали това решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: