Last news in Fakti

7 Юни, 2022 15:10 716 3

Военната хунта в Мали ще проведе избори до март 2024 г.

  • мали-
  • военна хунта-
  • избори-
  • русия-
  • ес-
  • еманюел макрон -
  • париж-
  • европа

Военната хунта, която управлява разтърсената от криза Мали, обеща да проведе избори до края на март 2024 г.

Военната хунта в Мали ще проведе избори до март 2024 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Военната хунта, която управлява разтърсената от криза Мали, обеща да проведе избори до края на март 2024 г. С това обещание де факто връщането на управлението от военните на цивилните власти се забавя с две години, предаде ДПА.

Планът беше оповестен в столицата Бамако от полковник Асими Гоита, който се самопровъзгласи за нов временен президент на Мали малко след преврата миналата година.

Военното правителство издаде декрет, с който удължи преходния период на две години. Съобщението бе направено няколко дни, след като Икономическа общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) реши да наложи санкции срещу Мали.

В Мали бе извършен преврат през май миналата година, когато военните отстраниха цивилното правителство. Критиците на лидера на преврата Асими Гоита го обвиняват, че е забавил подготовката на обещаните президентски и парламентарни избори.

Управляващата хунта поддържа тесни контакти с Русия и се твърди, че е наела бойци от руската частна военна група „Вагнер“.

По-рано тази година френският президент Еманюел Макрон съобщи, че френските войски ще се изтеглят от Мали и посочи като причина за решението си разрив в отношенията на Париж с управляващата хунта.

Мисията на ООН за стабилизиране на Мали (МИНСУМА) все още е активна в страна, но мисията на ЕС за обучение в Мали преустанови работата си, след като миналия месец мандатът ѝ изтече.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докато

    2 0 Отговор
    турската хунта ще проведе избори само ако тиранинът има шанс да ги спечели чрез насилие, тероризъм и измама.
  • 2 АлМухаНаАлМед

    3 0 Отговор
    Кво ни заниамваш с тия мигани?! Това да не е твоята татквина, продажен арабски мелез?
  • 3 Механик

    3 0 Отговор
    Който не слуша САЩ и не иска да му предоставя безплатно ресурсите си е агресор и военна хунта. Койт слушка е демократ и добър човек.