Last news in Fakti

10 Юни, 2022 08:51 11 159 8

Злато, сребро, диаманти: "Най-ценното съкровище в историята на човечеството"

  • съкровище-
  • сан хосе-
  • кораб-
  • колумбия-
  • диаманти-
  • злато-
  • сребро-
  • испания-
  • потънал кораб

Двеста тона злато, сребро и скъпоценни камъни за милиарди долари се намират в трюмовете на кораба "Сан Хосе"

Злато, сребро, диаманти: "Най-ценното съкровище в историята на човечеството" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Потъналият преди повече от 300 години кораб "Сан Хосе" кара сърцата на търсачите на съкровища по целия свят да туптят ускорено. Според експертите, в морския плавателен съд край бреговете на колумбийския пристанищен град Картахена има поне 200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни. Когато останките на кораба бяха открити през 2015 г., тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос ги обяви за "най-ценното съкровище, откривано някога в историята на човечеството".

Злато, монети и оръдия

Колумбийската армия осъществи неотдавна сложна експедиция с гмуркане на дълбочина от 950 метра. След това бяха публикувани сензационни снимки на легендарния кораб и неговите съкровища. На тях се виждат чугунени оръдия, порцеланови съдове, керамика и златни монети. Част от носа на кораба е покрита с водорасли и раковини, показани са и останки от корпуса. Твърди се, че това са най-точните снимки на кораба, правени някога. Екипите, извършили експедицията, са провели четири спускания с помощта на високотехнологично оборудване, в това число и дистанционно управляван подводен робот. Достигнали са до извода, че останките от кораба са останали непокътнати от човешка ръка.

Още кораби на морското дъно?

Но спускането в дълбините доведе не само до впечатляващи снимки от мястото на корабокрушението. На няколкостотин метра дълбочина водолазите са се натъкнали на още два потънали кораба. Единият е галеон от колониалната епоха, а другият - шхуна от постколониални времена. Предстои да бъдат направени проучвания и на други 13 неизследвани обекта, за които се предполага, че може също да представляват потънали кораби.

Национално съкровище

Ценностите, намиращи се на борда на "Сан Хосе", са пътували от испанските презокеански колонии към двора на крал Филип V. Но те така и не пристигат там. През нощта на 7 юни 1708 г. корабът бил потопен в Карибско море от британския флот. Едва няколко от близо 600-те членове на екипажа успели да се спасят. Колумбия планира да запази останките от кораба с операция, която ще ѝ струва около 61 милиона евро. Страната има намерение да изложи историческото наследство в музей в Картахена и го нарича "национално съкровище".

Спор за собствеността

Но откакто останките на кораба бяха открити през 2015 г., текат спорове на кого принадлежи съкровището. Не само Колумбия, но и Испания гледа на морския съд като на своя собственост. Едно племе от коренното население на Боливия също предявява претенции към съкровището с аргумента, че в колониални времена негови предци са добивали среброто чрез принудителен труд.

Автор: Бетина Бауман


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    32 1 Отговор
    Естествено това злато и прочее е придобито с много труд, нали? Ама други са се трудили, гладни и дрипави, а едни други са го откраднали.
    Типично по западняшки.

    Коментиран от #3

  • 2 Само Дойче зеле

    24 0 Отговор
    Може да се гмурне на 950 метра.
  • 3 Стрелата

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Така е било и сега така за тва същтествуваме Факт.
  • 4 Ще има и още

    19 1 Отговор
    Кратък щрих, който ни подсказва че не демокрацията, плурализма и борбата с корупцията са направили Запада богат......а друго.
  • 5 КонквистаЗоро

    1 2 Отговор
    И ние можехме да бъдем богата държава, но дойдоха едни от Анадола, после се намеси и татаро-монгола... После милиярди зарзават за един свят де не ражда и един домат... Дънди прешърс след това е... Те... На!

    Коментиран от #8

  • 6 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Сещам се за песента злато сребро диаманти любовта продаде ти
  • 7 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Хубаво е и да разбира нещо човек, а Бетина Бауман да си върви в Тел Авив, там да продава археология. Така или иначе, това на снимката естествено не е от въпросния кораб в колумбия. От това, което виждам, вероятно се касае за бронзова епоха в средиземноморието, но аз не разпознавам типовете амфори, има си хора, които ги знаят.
  • 8 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "КонквистаЗоро":

    Все друг ви виновен.