15 Юни, 2022 08:56 4 306 12

Да се омъжиш за братовчед: генетични увреждания заради кръвосмешението в Пакистан

  • кръвосмешение-
  • секс-
  • пакистан-
  • роднини-
  • братовчеди-
  • азия-
  • шериат-
  • увреждания

Генетични мутации и бракове между братовчеди

Да се омъжиш за братовчед: генетични увреждания заради кръвосмешението в Пакистан - 1
Снимка: Shutterstock

Племенните обичаи изискват от 56-годишния Гафор Хюсеин Шах да уреди бракове на своите осем деца в рамките на традицията за широкото семейство. Според разбиранията, тази общност включва и техни близки роднини. Но мъжът, които е учител и живее в Кашмир, познава от собствен опит риска от генетични увреждания при сключването на подобни съюзи.

Шах е женен за своя братовчедка по майчина линия. Три от техните деца страдат от наследствени усложнения. Той споделя пред ДВ, че мозъкът на сина му не се е развил до нормални размери, една от дъщерите му е отключила отклонения в речта, а друга има проблеми със слуха.

„Винаги се притеснявам за тях,“ казва учителят, чиято най-голяма мъка е, че децата му няма да могат да получат образование. "Кой ще се грижи за тях, когато аз и жена ми си отидем,“ пита той.

И въпреки рисковете от генетични нарушения, социалният натиск за придържане към обичаите за сключване на бракове между братовчеди е огромен, уверява Шах. А непридържащите се към тази традициите рискуват да бъдат отлъчени. Шах разказва, че самият той е бил принуден да омъжи сина си и две от дъщерите си за близки роднини.

Генетични мутации и бракове между братовчеди

Според доклад от 2017 г. „хетерогенната композиция“ на населението на Пакистан, включително високите нива на „кръвно родство“, са причина за широкото разпространение на генетични отклонения в страната. Установени са повече от 1000 мутации при 130 вида нарушения.

Едно от най-често разпространените състояния е таласемията, която води до това, че червените кръвни клетки не могат да получават достатъчно кислород.

Здравният експерт от Карачи Сераж уд Даула казва, че сключването на бракове между братовчеди в страната може да бъде проследено назад във времето чак до ислямските религиозни доктрини. Той разказва, че е помолил духовни лица да помагат в ограмотяването за генетичните заболявания при браковете между братовчеди. Те отказали, тъй като подобни съюзи, според тях, са в съответствие с шериата и традициите на пророка Мохамед.

Учителят Шах потвърждава, че много семейства сключват такива бракове, вярвайки, че са в хармония с призивите на религията си. Според него ако правителството ги забрани, обществото ще отговори със сериозна съпротива. Друго обяснение за спорната традиция са племенната и кастовата системи, дълбоко вкоренени в отдалечените части на Пакистан.

В западната провинция Балохистан, южният регион Синд, както и в северозападните провинции, племенните системи диктуват семейния живот. Жител на Балохистан каза пред ДВ, че извънплеменните бракове се смятат за социално табу. В Синд ситуацията не е много по-различна – създаването на семейство извън клана или племето може да предизвика сблъсъци и дори убийства.

Отговорът на здравните власти

През март 2020 г. правителството в Пенджаб създаде оперативна група за предотвратяване на генетичните заболявания. Един от резултатите е, че детска болница започна да предлага безплатен скрининг за бременни в сътрудничество с германската компания Centogene и други международни организации.

Това може да помогне на родителите да решат дали да прекратят бременността, ако бъдат установени смъртоносни отклонения. Ранната диагностика, също така, е важна при лечението на отклонения, получени заради инбридинг (кръвосмешение) . Здравен служител, пожелал анонимност, заяви пред ДВ, че досега 30 000 семейства са се възползвали от скрининга.

Но здравният експерт Даула предупреждава, че трябва да се работи още за промяна на нагласите. „По религиозните въпроси хората имат сляпа вяра и не желаят да се вслушват в никаква логика,“ коментира той. Ако правителството помоли духовенството в страната да се включи в разясняването на рисковете от генетични нарушения при браковете с роднини, това вероятно ще повлияе на повече пакистанци, смята още той.

Автор: С. Кан


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А ти от коя си?

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "и тука на територията има 3 "общности"":

    Не знаеш,нали?Това е от "уврежданията"..

    Коментиран от #9, #11

  • 4 али реза

    5 0 Отговор
    На моза да бадее
  • 5 Римската империя защо се

    6 1 Отговор
    Разпадна ,нали по тази причина .Да не се смесят с простосмъртни "бедни" като че ли сутрин по различни ги вадят от обикновенните хора.Десетки примери още като този например ,не е хубаво изражда се поколението ку.ку
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Механик

    19 1 Отговор
    Отврат!
    Междувпрочем, 90% от британците са дело именно на кръвосмешение. Там се плякат по роднински от дълбока древност.
    Само им огледайте кривите муцуни и всичко си идва по местата.

    Коментиран от #10

  • 8 тия па откриха топлата вода

    11 2 Отговор
    е моля ви се я погледнете в англистан какво е там от векове се женят братовчеди…
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 брадчетке

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    ама и азе хубаво те дръндорих.джон от ливърпул
  • 11 русофилите сте се рожби

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "А ти от коя си?":

    на инбридинга
  • 12 Сеско

    11 0 Отговор
    То и във Турция Анадола се женят за братовчедите си