Last news in Fakti

15 Юни, 2022 09:30 1 201 2

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя

  • великобритания-
  • руанда-
  • африка-
  • бежанци-
  • полет

Първият полет с търсещи убежище от Обединеното кралство до Руанда, беше отменен минути преди излитането,седем души трябваше да бъдат изведени в африканската страна

Първият полет на Великобритания с бежанци за Руанда не излетя  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първият полет с търсещи убежище от Обединеното кралство до Руанда, беше отменен минути преди излитането след правни решения във вторник вечерта, съобщи BBC.

Очакваше се до седем души да бъдат изведени в африканската страна.

Но полетът беше спрян, след като късна намеса на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) доведе до нови предизвикателства в съдилищата на Обединеното кралство.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че е "разочарована", но добави: "Подготовката за следващия полет започва сега".

Въпреки това Джеймс Уилсън от групата на кампанията Detention Action каза, че рядката намеса на ЕСПЧ "показва колко потенциално опасни" са изпращанията на хора в Руанда.

Той каза, че съдът е признал, че никой не трябва да бъде принуждаван да се качи на самолет, докато политиката не бъде напълно разгледана в изслушване на Върховния съд следващия месец.

Отмяната на полета последва дни на спорове в съдилищата на Обединеното кралство, завършили с това, че вътрешният министър получи "зелена светлина" да започне транспортирането на някои от търсещите убежище.

Боинг 767, нает на приблизителна цена от 500 000 паунда, трябваше да излети в 23:30 от военно летище в Уилтшир.

Но решение на ЕСПЧ в Страсбург е пристигнало малко след 20:30 часа и предизвика поредица от правни предизвикателства в лондонските съдилища.

Към 22:15 часа всички пътници бяха изведени от самолета.

Припомняме, че решението за прехвърляне на мигранти от Великобритания в Руанда е част от политика, която според правителството е предназначена да разбие мрежите за трафик на хора и да спре потока от мигранти през Ламанша.

През април кабинетът на Борис Джонсън обяви намеренията си да изпрати част от хората, потърсили убежище във Великобритания, в Руанда. Този план обаче предизвика критики както сред Консервативната партия на Джонсън, така и извън нея, а също и от много благотворителни организации.

В началото на юни британското министерство на вътрешните работи съобщи, че на първата подобна група мигранти са изпратени официални писма, в които се посочва, че те се изпращат в Руанда, за да "възстановят живота си в безопасност".

Притесненията относно имиграцията бяха съществен фактор при гласуването за Брекзит през 2016 г. и Джонсън беше под натиск да изпълни обещанието си да "си възвърне контрола" върху британските граници.

Миналата година над 28 000 мигранти преминаха от континентална Европа във Великобритания, предимно с малки лодки.

Правителството отхвърли критиките, че в новата политика липсва състрадание, подчертавайки, че е по-лошо да се насърчава система, при която много хора, търсещи убежище, са експлоатирани от трафиканти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    4 0 Отговор
    Тия освен гейпарад да организират друго не могат
  • 2 Боби

    2 0 Отговор
    Егаси! В767 за 7 човека.... Тея верно много са им писнали. В767 вози по 360 човека бе! 500 000 паунда за 7 парчета... уравнението да си го реши всеки за домашно...
Новини по държави: