Last news in Fakti

16 Юни, 2022 16:50 1 522 32

Литва призова за наказателно преследване срещу руското ръководство

  • литва-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • дмитрий медведев-
  • сергей лавров

Най-малко един милион украинци са били депортирани към Русия и контролирани от нея територии, включително 200 000 деца

Литва призова за наказателно преследване срещу руското ръководство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Литовските депутати призоваха днес за наказателно преследване срещу ръководството на Русия заради нахлуването в Украйна и широкомащабното, според парламента, насилствено депортиране на украинци към руска територия, предаде Ройтерс.

Най-малко един милион украинци са били депортирани към Русия и контролирани от нея територии, включително 200 000 деца, заяви парламентът в предложение, одобрено единодушно.

„Справедливост може да бъде постигната единствено чрез преследване на руските лидери, други високопоставени организатори на престъпленията и преките извършители на враждебните действия и депортирането на цивилни от Украйна“, беше посочено в предложението.

В него не се назовава конкретна структура, която да се заеме с наказателното преследване, но се призовават „други страни“ да използват принципа на универсалната юрисдикция, който позволява държавите да съдят обвинени във военни престъпления хора от други страни.

Предложението беше прието на годишнината от началото на програма за масово депортиране на литовци към Сибир през 1940 г., след като Литва е насилствено включена в състава на Съветския съюз. Според парламента около 130 000 души са били пратени в изгнание през следващите 15 години.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Матрософ

    13 26 Отговор
    Това е държавническо поведение! Браво!
    Тези, които се кланяха пак им спряха газа.
  • 2 пешо

    33 10 Отговор
    литва са краварски подлоги
  • 3 Пич

    30 8 Отговор
    Значи..... Литва да си прати всичките двама командоси , да изловят цялата риска управа , и готово !!! Какво се мотаят ?!
  • 4 Дългият

    22 7 Отговор
    Седят си европейците пред телевизора с пакет пуканки, гледат клипове от войната в Украйна и се чудят какво да измислят за да си пишат актив без да стават

    Коментиран от #8, #12

  • 5 Руснаков

    12 22 Отговор
    На подсъдимата скамейка в Хага,има място за всички Кремълски престъпници и за техните пешки в този сайт......де да можеше и пешките........но за Кремълските е сигурно....Ще дойде Видовден...

    Коментиран от #24

  • 6 Нанфо

    21 6 Отговор
    КЪДЕ СЕ НАМИРА ТАЗИ ЛИТВА,ЩЕ ДА Е ГОЛЯМА И ВЕЛИКА ДЪРЖАВА.
  • 7 Дългият

    11 23 Отговор
    Еталон за престъпна държава.....Русия....
  • 8 Матрософ

    12 21 Отговор

    До коментар #4 от "Дългият":

    Докато гледат телевизия ще приемат:
    1. Допълване на списъка със санкционирани руснаци до 200 000.
    2. Прекъсване достъпа до всякакви руски IP дреси.
    3. Закон за санкциониране на всяка русофилска дейност, реципрочно на това в Русия.
    4. Незабавно изпращане на тежки оръжия в Украйна.
    5. Спиране на финансиране от ЕС на страни, подкрепящи Русия.
    6. Уволняване на всеки на държавна служба, съдействал на руския интерес.
  • 9 Смели

    7 14 Отговор
    Литовци браво! Това показва че доброто има шанс все още след като дребосъчето се опълчва на наглия дебелак-бияч
  • 10 Даа

    13 15 Отговор
    Депортирането към рашистките територии е отколешна традиция. Преди войната от1877 година, ушанките са водели още четири неуспешни войни с турците, тук на наша територия. При всяко тръгване за Азия са забирали и хиляди българи. Населявали са ги като крепостни роби из безкрайните степи. Империя на злото.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дългият

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Дългият":

    Недей да петниш никнейма с русофилски коментари.....
  • 13 Д'мин

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Даа":

    От 1568 до 1877г. руснаци и турци са водели 12 войни. От тях Турция речели две през 1810 и 1856г. Две са завършили с паритет и в останалите победител е Русия! А това за отвличането на българи и принудителното им заселване в Азия няма да го коментирам!
  • 14 Независим

    21 5 Отговор
    Къде бяхте всички драскачи когато украинците избиваха руснаците в Донецк или те не са хора.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ха ха ха

    5 4 Отговор
    и под чия юрисдикция въшлета. Пусто дЪрво неокастрено!
  • 17 В.В.П.

    10 3 Отговор
    След 2 мес,почва трибунала вДонецк..Да гледат ,
  • 18 ФАКТ

    6 6 Отговор
    ЛИТВА Е РУСКА.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пияни страхливи роби

    5 4 Отговор
    1829 година по същия начин са отвличали българи и са ги карали към просия, пияните отпадаци.
  • 22 Иванов

    3 7 Отговор
    Малка държава но има повече кураж от много други а тези дето гледат с насмешка на Литва нека видят какви проблеми прави една малка Македония с нас и какво влияние и подкрепа има от няколко държави,и тогава да ми говорят че малка Литва няма да поиска преследване на руските военнопрестъпници и техните помагачи включително и в българия
  • 23 ПростаЛогика

    6 1 Отговор
    Литовците откъде знаят кой е искал и кой не ? Едно зелено птиченце с бяла човка ли им е казало ?
  • 24 Ехо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Руснаков":

    САЩ що не призмават съда в Хага, а искат русмсци да бъдат съдени там. Що за идиотщина. Да не си кравар.
  • 25 Ееее

    2 1 Отговор
    провикнаа се селските управници от мегданя !
  • 26 Импас

    3 1 Отговор
    Какво е Литва-вързано на синджир малко лаещо кученце,безобидно и симпатично. Лае,пак лае и получи някъкво кучешко лакомство.
    Орачът оре,шаро лае.
    Лесно се шаро лае,трудно се оре.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Есаул

    0 0 Отговор
    До каква степен някои хора знаят как да изкривят фактите! И лъжа! По последни данни на руската миграционна служба, над 1 500 000 жители на бивша Украйна са пристигнали на територията на Русия. Това са бежанци от Донецката народна република и Луганската народна република, които започнаха да се преселват в Русия заради терора, който им устроиха украинските националисти и аримя на Украйна, подлагайки градовете на ДНР и ЛНР на артилерийски и ракетни обстели още от 2014 година. Особено много жители на бившите украински области започнаха да преминават в Русия от 18 февруари 2022 г., когато стана известно за плановете на украинските нацисти да унищожат въоръжените си републики. Отбелязвам, че всички тези хора преминаха в Русия абсолютно доброволно, бягайки от смъртта под снарядите и ракетите на украинските нацисти. В Донецк има "Алея на ангелите", където са погребани деца. Деца, които са били убити от снаряди и ракети на украинските нацисти, които са стреляли изключително по граждански обекти - училища, детски градини, жилищни сгради - на тези, които не могат да дадат отговор на обстрела. По данни на мониторинговата мисия на ООН по правата на човека, в Украйна през целия период на конфликта от 14 април 2014 г.до 30 април 2021 г. са загинали 152 деца (от тях 102 момчета и 50 Момичета), още 146 деца са ранени (от тях 120 момчета и 26 момичета).

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Есаул

    1 0 Отговор
    До каква степен някои хора знаят как да изкривят фактите! И лъжа! По последни данни на руската миграционна служба, над 1 500 000 жители на бивша Украйна са пристигнали на територията на Русия. Това са бежанци от Донецката народна република и Луганската народна република, които започнаха да се преселват в Русия заради терора, който им устроиха украинските националисти и аримя на Украйна, подлагайки градовете на ДНР и ЛНР на артилерийски и ракетни обстели още от 2014 година. Особено много жители на бившите украински области започнаха да преминават в Русия от 18 февруари 2022 г., когато стана известно за плановете на украинските нацисти да унищожат въоръжените си републики. Отбелязвам, че всички тези хора преминаха в Русия абсолютно доброволно, бягайки от смъртта под снарядите и ракетите на украинските нацисти. В Донецк има "Алея на ангелите", където са погребани деца. Деца, които са били убити от снаряди и ракети на украинските нацисти, които са стреляли изключително по граждански обекти - училища, детски градини, жилищни сгради - на тези, които не могат да дадат отговор на обстрела.
  • 32 9689

    0 0 Отговор
    Дали ще могат ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания