Last news in Fakti

17 Юни, 2022 16:35 3 726 62

Премахват произведения на руски и съветски автори от учебниците

  • украйна-
  • учебници-
  • програма-
  • автори-
  • руски-
  • съветски-
  • инвазия

Те ще бъдат премахнати от училищната програма в Украйна

Премахват произведения на руски и съветски автори от учебниците - 1
Снимка: Shutterstock

Всички произведения, написани от руски и съветски (с изключение на украински) автори, ще бъдат премахнати от училищната програма в Украйна. Това решение е взето от работна група към Министерството на образованието за актуализиране на съдържанието на учебните програми по чуждестранна литература, съобщава украинското опозиционно електронно издание "Страна", предаде news.bg.

В решението на работната група за актуализиране на съдържанието на програмите по чужда литература за 6-9 и 10-11 клас се препоръчва да се премахнат: всички произведения на А. Пушкин, М. Лермонтов, Ф. Достоевски, Л. Толстой, И. Тургенев и Н. Некрасов, Ф. Тютчев, А. Фет, И. Бунин, всички произведения на М. Булгаков, басни на И. Крилов, разкази на А. Чехов и родения в украински град Житомир В. Короленко; Художествена литература от А. Беляев ("Човекът-амфибия") и А. Грийн; стихотворения за Втората световна война, включително Б. Окуджава и К. Симонов; "Бабий Яр" от А. Кузнецов и "Зорите тук са тихи" от Б. Василиев; "Ревизор", "Нос" и "Шинел" от Н. Гогол (украинските му разкази остават в програмата); епосът "Иля Муромец и славеят разбойник" и целият раздел "Епопеи".

Забележителни са мотивите за премахването на произведения: "Разтоварване на програмата", "Модернизиране на програмата чрез вкарване на съвременни произведения за деца и юноши", "Замяна с произведения, които са шедьоври на световната литература" (от изданието питат риторично дали последното се отнася за Пушкин).

След руската инвазия в Украйна в много страни се опитват да "отменят" руската култура, включително такава, създавана преди векове. Същевременно се ограничават изявите на руски артисти, музиканти и изобщо културни дейци, освен такива, които публично са се разграничили от Путин и властта, и живеят в емиграция.

Непосредствено след 24 февруари в Русия отмениха почти всички концерти на западни изпълнители и филмови премиери на филми, произведени в Европа и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Из Дневника на Стефан Стамболов

    23 56 Отговор
    или кой пак иска да ни затрие като народ ? „ 6-ий декемврий 1886
    „В борбата ни с турците за нас Россия беше свята, на нея ни гледахме с пълно и безпределно доверие, от нея чакахме да ни помогне…
    …Тогава ние с ненавист и омраза гледахме не само на турците, но на австрийците, на немците, а най-вече на англичаните, които високо викаха, че Россия не иде да ни освободи, а да ни пороби, завладее и погълне… Кой българин вярваше на тия немско-английски палаври,(лъжци - б.а.)?
    …А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за българската независимост и народност, като гледа какво вършат русите в България и навън, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави, и уместни.
    Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…“

    Коментиран от #4, #8, #28

  • 2 Дааа

    67 14 Отговор
    Скоро само руски автори ще учат.
  • 3 Продължение от Дневника на Стамболов

    12 53 Отговор
    „… И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква…

    Коментиран от #6, #7, #32, #62

  • 4 Дааа

    82 15 Отговор

    До коментар #1 от "Из Дневника на Стефан Стамболов":

    И ВСЕ ПАК АКО НЕ НИ БЕШЕ ОСВОБОДИЛА РУСИЯ,ТИ КЪДЕ ЩЕШЕ ДА БЪДЕШ СТАМБОЛОВ.ДА ТИ КАЖА ЛИ?В КОНАКА.

    Коментиран от #22

  • 5 Гергана

    86 6 Отговор
    Тъжно е да гледаш как страни претендиращи да са носители на демократичните ценности прибягват до добре познатите ни от социализма методи за борба с политическите врагове като цензурата и забрани в областта на културата. Падение!

    Коментиран от #45, #48, #56

  • 6 Пони Стораро

    56 8 Отговор

    До коментар #3 от "Продължение от Дневника на Стамболов":

    смихлио, твоите ингилизи и франсета те затриха само за 30 години, ти продължаваш да им лижеш дъната. Вземи си направи услуга и се само-зас-треляй

    Коментиран от #11, #44

  • 7 И сега пак са тръгнали с проруските

    9 52 Отговор

    До коментар #3 от "Продължение от Дневника на Стамболов":

    си партии с подкупи и заплахи. Едно време родените през турското иго наши възрожденци и държавни дейци прекършиха руската наглост да ни превземат и поробят, ние днес ще се дадем ли на новите паразити на руското влияние у нас ?
  • 8 тн478

    75 9 Отговор

    До коментар #1 от "Из Дневника на Стефан Стамболов":

    Земи и си сложи турски ник, за да е истина. Българите сме признателни на освободителката ни и ще бъдем до веки веков! Ти кажи защо СЕГА, СЕГА тънем в мизерия, благодарени на ес??? ако си българин ще отговориш.

    Коментиран от #12, #20, #61

  • 9 Ами

    58 5 Отговор
    като се отказваш от част от световната култура, остава да възпитаваш само дебили. Ама на кой му пука, и без това скоро ще се учи само по Руски учебници !
  • 10 Ксаниба

    39 3 Отговор
    Необразованите окри ептем д@били стават!! Пушечното месо дъгъ.
  • 11 г-н лъже Стораро, не цапай доброто име

    5 27 Отговор

    До коментар #6 от "Пони Стораро":

    на българските цигани, ами - чемодан, вокзал, Сибир!

    Коментиран от #15

  • 12 Захарий Стоянов, дето не си

    8 44 Отговор

    До коментар #8 от "тн478":

    чел нищо от него: "Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България."

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гост

    47 5 Отговор
    Май само забраната руски инвалиди да не участват на параолимпиадата, е по противна от тази нова евроатлантическа украинска идиотия...

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ами

    38 2 Отговор
    да може да ги замените с класически произведения на литературара на САЩ

    Коментиран от #24

  • 17 12783

    2 21 Отговор
    ПРАВИЛНО
  • 18 УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ИЗУЧАВАТ САМО

    41 5 Отговор
    НАЦИСТКИ АВТОРИ ! ЗАТОВА ПУТИН ЩЕ ГИ ЗАТРИЕ В СИБИР И ПО НАГОРЕ !
  • 19 Е поне сега

    44 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    на всички е ясно какъв дебилизъм и простотия изграждат лицемерния запад.
  • 20 Йонко

    21 2 Отговор

    До коментар #8 от "тн478":

    Подкрепям казаното от колегата, но какво ни очаква след приемането на еврото. Ще има катаклизми.
  • 21 Перо

    41 3 Отговор
    Какви украински автори,когато няма такава нация! Май се повтаря македонския въпрос!
  • 22 Тодор Правешки

    6 22 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Абе петолъчника, какво е световното събитие 40 години след Априлското въстание? ПСВ! Провери колко нови държави се появяват на картата само на Европа! После провери колко нови държави се пръкват само от територията на Отоманската империя! Понял?

    Коментиран от #26

  • 23 ЩЕ ИЗУЧАВАТ

    34 2 Отговор
    ПРОИИЗВЕДЕНИЯТА НА АЗИС И СОФКА И ТАМ И ТУК ! БАНДЕРА И ХИТЛЕР ..... НА ИЗУСТ ОЩЕ В ПЪРВИ КЛАС !
  • 24 Лост

    26 1 Отговор

    До коментар #16 от "ами":

    И как ще четат"Чичо Тимовата колиба"или от английската"10малки афронезнамкакви си".
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Дааа

    41 6 Отговор

    До коментар #22 от "Тодор Правешки":

    Само,че ми обясни,къде на Балканите се появи държава след ПСВ.ВСИЧКИ ТЯХ ГИ ИМАШЕ 40 ГОДИНИ ПО РАНО.И САМО ДА ТИ КАЖА,БЪЛГАРИЯ ДО 1989Г БЕШЕ НА 24 МЯСТО ПО ЖИЗНЕН СТАНДАРТ В СВЕТА ПО ОФИЦИАЛНИ ДАННИ НА ООН.С НОВИТЕ ТИ ГОСПОДАРИ ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ СИ?ЩЕ ТИ КАЖА,В КЕРЕЧА.ТОВА СА ФАКТИ,ТАКА ЧЕ ГОВОРИ С ЦИФРИ НЕ С МАРКЕТИНГОВИ ЛОЗУНГИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ.

    Коментиран от #39, #54

  • 27 ТО И ПРИ НАС ПРЕМАХВАХА БЪЛГАРСКАТА

    27 2 Отговор
    АЗБУКА ......... БОТЕВ И ВАЗОВ СЪЩО -- СТОЯН Ц. ДАСКАЛОВ ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ГО И ПОМНИ ! И КАКВО ОТ ТОВА ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДНЕС ДА УВАЖАВА ТЪПАЦИТЕ БОЙКО КИРО , КАРАКАЧАНОВ , ДОГАН ИЛИ ПЕЕВСКИ , ТЕ ЛИ СА НАШИТЕ БУДИТЕЛИ ?
  • 28 Хари

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Из Дневника на Стефан Стамболов":

    Защото са го купили австрйците , французите и ингилизите , както купиха сегашните в парламента . Народа живя 45г. с руснаците и му беше ДАДЕНО ,собствен дом , безплатно здравеопаване и образование , сигурна работа почивни станции на море и планина . , храна , ток , парно достъпни за всички ...ингилизите ни взеха всичко , което ни дадоха руснаците . Айдебягай ....
  • 29 Всичката Мара втасала...!

    41 2 Отговор
    Че забраниха и руските автори...!Ех нищо!Сега ще четете индианско-краварска литература...!,,Синовете на великата мечка",,,Винету",,,Рио де ла плата",,,Последният мохикан"....!Къде,къде по-стойностни произведения от тези на Чехов,Гогол,Толстой,Лермонтов,Тютчев...!А бе с една дума-сами затъпявате...
  • 30 Бай Манчо

    28 3 Отговор
    Добре , че скоро украйна ще е само история .
  • 31 По-прост

    26 3 Отговор
    от украйнците е само наш Киро!
  • 32 хахаха

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Продължение от Дневника на Стамболов":

    Не щеме ний богатства, не щеме ний пари!
    А искаме свобода, човешки правдини...

    кой ли го беше писал това? И кой ли след освобождението стана най-богатия българин и най- големия тиранин?
  • 33 хахаха

    17 2 Отговор

    До коментар #12 от "Захарий Стоянов, дето не си":

    а ти явно само това си чел на Джендо..и то не защото си го искал, ами защото само това ти пробутват...
  • 34 гост

    15 2 Отговор
    Джордж Оруел:
    ВОЙНАТА Е МИР !
    СВОБОДАТА Е РОБСТВО !!
    НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА !!!

    Коментиран от #36

  • 35 а в територията

    2 7 Отговор
    кога?
  • 36 Лост

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "гост":

    И него ще забранят.И Чарлз Буковски.И Франк Хърбърт с поредицата Дюн,че и там едни неща пише Ще оставят филма, защото не трябва да четеш.

    Коментиран от #46

  • 37 Соваж бейби

    21 2 Отговор
    Много трагично е това което се случва ,да вземе Украйна да забрани и Химията като предмет -Дмитрий Иванович Менделеев,
    Михаил Васильевич Ломоносов.Мога още много неща да изброя няма смисъл ,не подкрепям идеята ,мразя дискриминация ,насилие ,безхаберие за историята хората трябва да я учат независимо дали е положителна или не за украинците .
  • 38 попа

    14 2 Отговор
    окраинци,учете само за бандера,той ви стига !
  • 39 Тодор Правешки

    4 14 Отговор

    До коментар #26 от "Дааа":

    И какво се случи с 24-тата държава по жизнен стандарт през 1989-та, товарищ? Фалира, нали? 3 пъти за 45 години! И защо фалира? И кой я фалира?
    Не беше ли БКП?

    Коментиран от #42

  • 40 Правилно

    15 3 Отговор
    от сутрин до вечер само "Маин Кампф" в окраинските школи.
  • 41 Ободното черво

    5 0 Отговор
    Лермонтов??? Тургенев???? Булгаков???? А мое ли манете, панкреАса, оти ми МАЧКА културата???!
  • 42 Що му гризкаш на пениса бе?

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Тодор Правешки":

    24-то место след Румъния и преди Албания.Заплата 150 кинта,колкото Румъния и далеч пред СССР.Комунистическа прикривана мизерия,корупция,черна борса в изобилие,нищета.Да не забравим производството на негодна продукция,демек непотребен брак.И за тоя,тва дет му го казваш е дълбока обида.Е,след като ме прочете и премахне,пак ще му е коуфти.Тва е майна.Коуфти!

    Коментиран от #49, #50

  • 43 Сандо

    9 2 Отговор
    Украинските учебници по литература ще заприличат на нудистки плаж.Как успяха да идиотизират цял народ?
  • 44 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пони Стораро":

    До 6 ком -другарю влюбен в путина -явно че още не си узрял да разбереш че кумунизъма внесен от руските крепостници ни унищожи -както унищожи и русия

    Коментиран от #58

  • 45 Плашимир

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гергана":

    Браво. Тъжно е ,а псевдодемокрацията е вече евроценност.
  • 46 Сандо

    7 0 Отговор

    До коментар #36 от "Лост":

    И 451 по Фаренхайт е в този списък,и изобщо ще ги възпитат да се справят само с рекламни материали и менюто в кръчмите.Ако не ги принудят да минат на столово хранене.
  • 47 Култура миянко

    5 2 Отговор
    Тя скоро и Оооо крайна ще бъде премахната.Ако остане нещо,ще е съвсем на запад.
  • 48 Мъри Герганке!

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гергана":

    А стии съ превземаш и съ прайш нанедоразбрала.Тва,че х.ох.олите решили да премахнат руски автори няма да спре кокошките да снасят яйца.Самият сайт факти така се списва,че много артък мухабети се изкарват и кого би интересувало това?Демек пропаганда.
  • 49 Плашимир

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Що му гризкаш на пениса бе?":

    Да ,бе. Сега е по гот. Кредитье. Курупця. Красимир. Имаме банани целогодишно. Маркови дрехи втора употреба или в най добрия случай второ качество ,както и бананите и доматите щото първо качество е за износ. Не дай Боже да заболееш... Всеки си има личен лекар ,дето го направлява към здрава каса или към финалните надписи и вечна почивка. И ходим където си искаме ,кеф ти на море пълно с фекалии ,кеф ти на планина /от сметища/,пък който иска на убаво да бега къде Турско и Гръцко та да си влага там годишната заработка.

    Коментиран от #59

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Матей

    5 1 Отговор
    Е,сега и тез които не го знаеха ще знаят,че хох.лите нямат никаква култура
  • 52 Нищо ново

    5 1 Отговор
    За пореден път просто доказваме че сме лукави и продажници ,нищо лично не защитаваме интересите си а все на другите робуваме .Е за това сме били 500 години под иго . Па ...българските учени да вземат да напишат на края как САЩ са ни освободили от всичко даже и от суверинитета и идентичност и накрая за капак както е тръгнало да ни признаят не ние а македонците че произлизаме от тях . За съжаление това е фактическата реалност
  • 53 асдаа

    7 1 Отговор
    Тъпо - по-тъпо - най-тъпо - укроп. Няма по-тъпи от Урките.

    Коментиран от #57

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 КонТрол

    8 1 Отговор
    А дали ще изземат техните произведения от библиотеки и книжарници? Да ги струпат на купове насред градове и села и да ги запалят. Точно като едни арийци преди осемдесетина години. Чист националсоциализъм.
  • 56 Хахаха

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гергана":

    Никой в СССР след войната не е отменял Гьоте и Шилер и в училища сме учили немски език. Укро варварите са неподражаеми в своето варварство. Чудя се, кога ще се разграничи ,,цивилизованият" запад от тая варварщина? Или това са им ценностите. Лицемерието е не лице.
  • 57 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "асдаа":

    Сами показват нацистката си същност. Русия се оказа права. В началото на СВО някой прие страната на Украйна, сега, умните и мислещите, са среща Украйна - укронацизъм е реален.
  • 58 Какъв Путин и Какъв

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "стоян":

    Комунизъм!!!??? Комунизма отдавна не съществува в днешната Русия, и отдавна не съществува СССР с Комунизма, а и източния блок също!!! Да не би мислиш че живееш в 1980 ( то и тогава е бил социализъм) и като почвате с този Комунизъм сте много смешни и невежи!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Дедо Пене

    0 1 Отговор
    Плашипу.тарник, кога за последно си бил на хотел на Черно море? Там не можеш да си носиш алкохола и храната като в гръцките бунгала и да се правиш на мъж! А ла.йноморие можеш да наричаш Дунав около Видин!!!
  • 61 Гражданка

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "тн478":

    Винаги сме тънали в мизерия. Имаме тежък балкански синдром, който ни пречи на напредъка. А носталгията по строй, който само ни научи да крадем, ни дърпа надолу. Просто сега може да виждаме всичките мръсотии на управляващите, а не да бъде скрито и покрито, да се лъже народа и днес същият да величае строй, който е бил някаква пародия на добра идея.
  • 62 Росен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Продължение от Дневника на Стамболов":

    Стамболов ония дето се преобличаше като бабичка по време на Априлското въстание
Новини по държави: