Last news in Fakti

27 Юни, 2022 14:00 5 158 15

Хаос по летищата в Германия. Как ще се реши проблемът?

  • полети-
  • самолет-
  • германия-
  • самолети-
  • летище-
  • летища-
  • хаос-
  • пътници-
  • авиокомпании

Проблемите по германските летища само се задълбочават от летния сезон

Хаос по летищата в Германия. Как ще се реши проблемът? - 1
Снимка: Shutterstock

Германското правителство ще позволи на работници от чужбина да влязат в Германия, за да запълнят спешно работни места по летищата. Това съобщи министърът на труда Хубертус Хайл пред германския вестник "Билд ам зонтаг". Според информация от източници в правителствени кръгове броят на квалифицираните работници, които ще са нужни в Германия е четирицифрен. Говори се за около 2000 души, които да бъдат наети, включително от Турция. Те ще работят например в обработката на багаж по летищата.

От летищата са доволни от това решение и сега настояват властите възможно най-бързо да проверят надеждността на служителите, което от Германската асоциация на летищата казват, че ще се случи в кратък срок.

По време на Ковид кризата много фирми, които предоставят услуги на летищата, съкратиха част от персонала си. Понастоящем всеки пети оперативен служител липсва, обясняват от асоциацията. Недостигът е от около 5500 души, като служители липсват във всички звена - от регистрацията до контрола на пътниците и обслужването на самолетите. Това е и причината страната да прибягва до набиране на персонал от трети страни в краткосрочен план.

Летищата отговарят за кадровата политика

Няма много време това да се случи обаче. В Северен Рейн-Вестфалия училищната ваканция вече започна - с дълги опашки на летищата в Дюселдорф и Кьолн/Бон например. Германският министър на транспорта Фолкер Висинг смята, че хаосът по летищата е отговорност на летищните компании. Той заяви, че федералното правителство не носи отговорност за кадровата политика на летищните компании и авиокомпаниите. Министерството на транспорта отговаря за контрола на въздушното движение и за координацията на полетите.

Недостиг и на кабинен екипаж

Малко преди началото на основния празничен сезон много авиокомпании отмениха прекачванията си. Досега “Lufthansa” е отменила общо почти 3000 полета в своите възлови летища във Франкфурт и Мюнхен, отчасти защото все повече хора от екипажите се разболяват от Ковид-19. Дъщерното дружество на авиокомпанията “Eurowings” също отмени стотици полети през юли. Само на летище Берлин лидерът на пазара “Easyjet” намали програмата си за летните месеци с около 1000 полета.

“Lufthansa” не очаква нормализиране на полетните операции преди следващата година. За съжаление, през лятото едва ли ще е възможно да се постигне краткосрочно подобрение, заяви пред германския "Ди Велт" членът на борда на директорите на “Lufthansa” Детлеф Кайзер. В момента единственото решение е да се намали броят на полетите. Това обаче не е само германски проблем, а се отнася за целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    22 2 Отговор
    А кой отговаря за локдауните?
  • 2 Свиквайте със сенките от минаретата...

    23 0 Отговор
    Това каза Ердоган на Меркелина,а тя се направи на разсеяна!Е истината боли много...
  • 3 Най подходящи

    16 1 Отговор
    Са тези от Ал к ида. Ще ви свалят по
    три аероплана на ден.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор
    Пилоти от групата " 11 септември" идват в Германия‼️‼️‼️
  • 5 четящ

    22 0 Отговор
    нали са много напреднали германците, да си решат сами проблемите, а не да чакат други балами чужденци да им работят за шепа евра... е на това му се казва "грижа" за бедните народи и страни...
  • 6 Механик

    22 0 Отговор
    Добре де. Нали "поканиха" няколко милиона "бежанци" преди време. Толкова ли не могат да намерят хора за летищата?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Викторио

    15 5 Отговор
    А не могат ли да върнат на работа освободените служители, вместо да внасят нови 2000 мюсюлмани от Турция ? Що за логика ?
    Германия стана мюсюлманска джамахирия.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Уффф

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    То само това остава да поверят сигурността на летищата в ръцете на брадатите араби...
    Макар, че съм ги виждал вече по летищата като охрана и тръпки са ме полазвали.
    Да се пазиш от тези, които са назначени да те охраняват...

    Коментиран от #11

  • 10 Изключен

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Викторио":

    В статията е казано "... квалифицирани работници .... включително и от Турция. .... ще работят в обработката на багаж ...". А бе из ку ку фял. От къде четете и стигате до такива ЗАКЛЮЧЕНия.
  • 11 Изключен

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уффф":

    В статията е казано "... квалифицирани работници .... включително и от Турция. .... ще работят в обработката на багаж ...". А бе из ку ку фял. От къде четете и стигате до такива ЗАКЛЮЧЕНия.
  • 12 Раданч Татлъту

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Викторио":

    Не могат да върнат уволнените,ЗАЩОТО те си намериха нова работа!😎🥳🤡🥳😎
  • 13 😷😷😷

    5 1 Отговор
    Най-логично е да мобилизарт всички политици, чиновници, шарлатани и пр., които зовяха и налагаха локдауни и пр.
    Предлагам ние да им пратим некъпания Витанов и Ауспуха да броят куфари на конвейра и да дават прогнизи за пътникопотока!
  • 14 Украинка

    7 2 Отговор
    Сигурно пак виновен Путин, само санкции
  • 15 Смех

    3 1 Отговор
    Сами си го правят, уволниха хората, държат разни фирми на изкуствено дишане с пари от печатницата и ето
Новини по държави: