Last news in Fakti

28 Юни, 2022 21:43 5 242 23

Защо в Сардиния си искат руските олигарси обратно?

  • италия-
  • русия-
  • олигарси-
  • алишер усманов-
  • порто черво

Само поддръжката на вилата на Алишер Усманов в Порто Черво излиза по 120 000 евро на година, а отсъствието на олигарсите отслабва солидно местната икономика

Защо в Сардиния си искат руските олигарси обратно? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След началото на войната в Украйна руските олигарси бяха принудени да напуснат Италия, а луксозните им имоти бяха конфискувани. Но за много италианци тяхното отсъствие означава по-малко пари и инвестиции.

Порто Черво със своята стръмна брегова линия и тюркоазено море е място, богато надарено от природата. През последните десетилетия заможните руски туристи допринесоха за ръзцъфтяването на този район. От началото на инвазията на Русия в Украйна обаче всичко се промени.

Охраната, която спира репортерите пред вилата на Алишер Усманов, е наета от италианската държава. Тя в момента управлява имотите на санкционираните руснаци и е отговорна и за поддръжката на техните басейни, градини и яхти, разположени на територията на Италия.

Двете лица на санкциите

Общата стойност на активите, които Италия е замразила, е 1,7 милиарда евро. През пролетта специалното звено на финансовата полиция за борба с финансирането на тероризма успя да обработи списъка със санкциите на ЕС и да идентифицира собствеността на попадналите в него руснаци в рамките на няколко седмици.

Звеното може да действа без съдебна заповед. Но вече все по-осезаемо се усеща и обратната страна на успехите на разследващите. Само поддръжката на вилата на Усманов в Порто Черво излиза по 120 000 евро на година, а отсъствието на олигарсите отслабва местната икономика.

В близост до вилата, която не може да бъде видяна отвън, е разположен и прекрасен малък ресторант. Собственикът му кани екипа на телевизия ARD вътре и им показва мястото, което Усманов е обичал да посещава. В продължение на дълги години той редовно е идвал в Сардиния, хранил се е в ресторанта и се е срещал с бизнес партньори.

Руснаците - щедра касичка за местния бизнес

Ресторантите тук не са заплашени от фалит заради липсата на руски олигарси, други богати гости от страните от Персийския залив и САЩ продължават да ги посещават. И въпреки това собственикът на ресторанта Масимо Скардови открито заявява, че не е фен на санкциите и че Италия сама си вреди със замразяването на активите.

Не само той е недоволен. Занаятчиите, домакините на имотите, които се дават под наем, и градинарите остават без работа. Руснаците, които бяха възприемани като особено щедри клиенти, не посещават и магазините, както и другите ресторанти. Според анализите всяко лято само на Коста Смералда те са харчили 80 милиона евро.

На Коста Смералда съществува и емоционална зависимост към олигарха Усманов. Той например дарява линейка на община Арцакена и спонсорира възстановяването на Капитолийските музеи в Рим. От 2018 г. руският милиардер е и почетен гражданин на Арцакена.

В контекста на войната в Украйна възниква и още един въпрос: дали тези жестове са били мотивирани единствено от личната му солидарност към Италия? Или пък са резултат от стратегия за създаване на зависимости и лоялност, която в момента се усеща в северната част на Сардиния. Реалността е, че мнозина тук са противници на санкциите срещу техния почетен гражданин от Русия.

Възможно ли е Усманов да се завърне?

Кметът на Арцакена не иска да отнеме почетното гражданство на Усманов. Той не желае и да даде интервю по темата. Самият олигарх явно също е готов да се бори: негов говорител отрича пред ARD милиардерът да е особено близък до Путин или пък да подкрепя войната срещу Украйна: "Господин Усманов няма никакво отношение или влияние върху руската външна политика. Всяко предположение, че той подкрепя конфликта в Украйна, е неоснователно."

Алишер Усманов обжалва европейските санкции пред Съда на Европейския съюз. В Сардиния мнозина се надяват, че богатият руснак ще спечели.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фффффф

    51 0 Отговор
    Не им трябват руските олигарси,трябват им парите на олигарсите...
  • 2 Пловдив

    43 5 Отговор
    Излизат от Измисления съюз и готово!

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Защото

    19 2 Отговор
    Много папкат и ачкат
  • 4 Гладът е по-силен

    46 1 Отговор
    от войната.
  • 5 Хаха

    2 21 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    Ама някой друг път хахаха Ганьовец
  • 6 !!!?

    10 34 Отговор
    То и червената русофилска Мафия в България си иска кремълските шпиони на терен !!!?
  • 7 Капитализъм

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пловдив":

    ... в действие!!! Сепаратизмът броди из Европа!!!
  • 8 Перо

    14 0 Отговор
    Отново повторение на стара статия!
  • 9 Боруна Лом

    8 1 Отговор
    И НИЕ...ХАРА ХИРИ
  • 10 ДЖАБА ОТ.... ЧЕРВО💞

    1 6 Отговор
    НА БАЙКАЛ.......😱
  • 11 БазаДанни

    9 1 Отговор
    На чистачката и липсвал новобогаташа щото и плащал добре, а тя била от Сардиния, и се получава НОВИНАТА:

    "в Сардиния си искат руските олигарси обратно"
  • 12 хах

    5 23 Отговор
    ЩОТО НЕ СА ИМ ЯЛИ ПОПАРАТА ЗА ТОВА ГИ ИСКАТ НО Я ДА МИНАТ ОТ ТАМ ЧЕРВЕНИТЕ БОТУШИ ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЯТ

    Коментиран от #13

  • 13 Георги

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "хах":

    Олигарсите са едно а червените ботуши са друго.

    Коментиран от #15

  • 14 ДОСТ

    20 1 Отговор
    СЕГА СЕ НАСОЧИХА КЪМ ТЮРКИЙЕ. ТАМ Е ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА. БРАТЯТА ПЕЧЕЛЯТ ЯКИ ПАЧКИ. ХАЛАЛ ДА ИМ Е.
  • 15 БазаДанни

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Георги":

    Олигарсите финансират новопристигналите червени ботуши, и докато се усетиш вече има организирана престъпност.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нов

    12 2 Отговор
    Искат, ама няма. Веднъж загуби ли се доверието на купувача /в случая купил имот и му го отнели / запорирали, при първа възможност да получи някакви пари за този имот ще го шитне и през ум няма да му мине да им стъпи в коптората. Свят широк, места за купуване и живеене - много. Изпъдиха си кокошката, която им снасяше 80 милиона всяко лято, сега да ходят да търсят марокански скакалци и препечени да им се натрисат на салове и надувни лотки.

    Коментиран от #20

  • 18 ПЛАДНЕШКИ

    12 1 Отговор
    ОБИР. ЗАПОР НА ИМУЩЕСТВОТО ТРЯБВА ДА СЕ НАЛОЖИ НА ТАКИВА КАТО ИВАН КОСТОВ, ПЛЕВНЕЛИЕВ, БОРИСОВ, Р.ОВЧ, Р.ПЕТКОВ....ДОСТА СА!
  • 19 Най много се надява

    2 0 Отговор
    Мими ганев
  • 20 Желю

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Нов":

    И къде са тия места дай пример некарагуа сирия иран венецуела беларус северна корея китай

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БПФ

    1 0 Отговор
    "Звеното може да действа без съдебна заповед. " - какво да говорим повече? В "демократична и правова Европа" частна собственост може да се отнема от някакви държавни мутри без съд и присъда. Посочват те, казват, че си "руски олигарх" и ти отнемат имот за десетки милиони.
    Сега ще ревете за руснаците !!! Скоро ще ревете и за други - защото никой богат човек от свободна стана няма да дойде да инвестира при вас - защото утре може и него да го окрадете, без значение дали е китаец, арапин или какъвто и да е друг.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: