Last news in Fakti

29 Юни, 2022 16:26 1 017 4

Швеция ще продължи и след договорката за НАТО да се придържа към местното и международното право

  • швеция-
  • нато-
  • магдалена андершон

Вчера Швеция и Финландия направиха голяма крачка към влизане в НАТО, след като Турция отмени ветото върху присъединяването им

Швеция ще продължи и след договорката за НАТО да се придържа към местното и международното право - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шведският премиер Магдалена Андершон обяви, че всякакво увеличаване на екстрадициите в резултат на сключеното с Турция споразумение за допускане на северната страна до членство в НАТО ще зависи от това каква информация предоставят турските власти, предаде Ройтерс.

"Зависи каква информация получаваме от Турция в тази сфера", каза Андершон пред агенцията. "Винаги когато става дума за екстрадиция, ние ще продължим да се придържаме към шведското и международното право и, разбира се, към Европейската конвенция за екстрадициите."

Вчера Швеция и Финландия направиха голяма крачка към влизане в НАТО, след като Турция отмени ветото върху присъединяването им. Това стана, след като страните договориха поредица мерки в сферата на сигурността.

Като част от споразумението Швеция и Финландия се съгласиха да не подкрепят въоръжени кюрдски групировки в Североизточна Сирия, които според Анкара са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е обявена за терористична организация и от САЩ, и от ЕС.

"Това, което е записано в декларацията, е нещо, което Швеция така или иначе прави", каза Андершон в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид. "А именно да не ги подкрепяме по начин, който да застрашава националната сигурност на Турция - като например с оказване на оръжейна или финансова помощ - но това е нещо, което и в момента Швеция не прави."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Таки Брашнаров

    2 7 Отговор
    Скоро ръшката федерация ще се самоденацифицира...
  • 2 1234

    9 2 Отговор
    Швеция беше каквото беше. Сега вече лафът се обръща. Филмът е съветски, а не шведски.
    Уважавахме ги, докато бяха теутрални. И какво загубиха от това? Видяла жабата, че волът се кове и тя вдигнала крак.
    Ще си го намери.

    Коментиран от #4

  • 3 ДЕКО

    5 1 Отговор
    ЩЕ ЧАКАТЕ КАКО ЕРДОГАН НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТ ДА ВИ ПУСНЕ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: