Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Юли, 2022 12:53 10 642 19

"Газпром" съкрати с 50% газа

  • газпром-
  • русия-
  • газ-
  • енергетика-
  • доставки на газ-
  • словакия

"Газпром" обяснява намаляването с технически проблеми

"Газпром" съкрати с 50% газа - 1
Снимка: Shutterstock

Наполовина са съкратени доставките на газ за Словакия. Информацията се публикува в ТАСС, а руската държавна агенция се позовава на генералният директор на държавната компания "Словашка газова промишленост" Рихард Прокипчак в интервю излизащия в Братислава вестник "Правда", предаде News.bg.

"Намаляването на доставките продължава. Преди две седмици спадът беше с 10 на сто, преди два дни спадна с 30 на сто, а вече е с 50 на сто. В момента получаваме два пъти по-малко от договорените обеми", казва Прокипчак. Прокипчак изтъква, че Словакия плаща само за количествата, които получава. Той не изключва доставките от Русия напълно да спрат и компанията вече активно работи, за да гарантира, че Словакия ще има газ при подобен сценарий. Плановете предвиждат към края на 2023 г. страната да покрива до 65 на сто от нуждите си с норвежки газ или със закупуването на втечнен газ.

Още новини от Украйна

По думите му "Газпром" обяснява намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна. Едновременно с това ежедневно руската агенция "Интерфакс" съобщава, че транзита на газ през Украйна е равномерен и в постоянни количества. Днес "Интерфакс" съобщава, че украинският оператор GTS е приел заявка за транзит на газ от "Газпром" за петък в размер на 42,1 млн. куб. м. Вчера показателят е бил 42,4 милиона кубични метра. Капацитет е заявен само за една от двете входни точки на украинската ГТС - газоизмервателната станция в Суджа. За коридора през газоизмервателната станция "Сохранивка" офертата не е била приета.

Украинците според руската агенция, са обявили форсмажорни обстоятелства, за да получат газ през Сохранивка с аргумент, че не може да упражняват оперативен и технологичен контрол - нещо, което от "Газпром" се отхвърля като неоснователно. "Украинските специалисти са работили спокойно в компресорните станции "Сохранивка" и "Новопсков" през цялото това време и продължават да го правят. Транзитът през "Сохранивка" е осигурен в пълен обем, не е имало и няма оплаквания от контрагентите", заявиха от руската компания.

Киев предложи да прехвърли транзитните обеми от Сохраневка към Суджа, но "Газпром" не смята, че това е технологично възможно на база руската схема. Напомнят и че разпределението на обемите е предвидено в споразумението за сътрудничество от 30 декември 2019 г. В същото време украинската страна настоява плащането да продължи да се извършва въз основа на прогнозния обем на транспортиране по дългосрочния договор от 109 млн. куб. м на ден съгласно правилото "изпомпвай или плащай". "Газпром", от своя страна, посочва, че Киев е намалил транспортния си капацитет с една трета. "Нафтогаз Украйна" твърди, че сега не получава достатъчно пари за транзит и се готви да обжалва пред арбитраж.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    41 7 Отговор
    Аре са като са тарикатчета, да видим кФо стана в Клекаскус! Върти Още Санкции!
  • 2 Бивш канадец

    49 8 Отговор
    Газпром си играе на шикалки. Направо врътвайте кранчето и Гейропа да взема чинията с горещата супа... нататък го знаете...

    Коментиран от #5

  • 3 Филип Ейджи

    50 4 Отговор
    Малий ако вземе та спре нашия от Гърция, и горивото за АЕЦ, и Лукойл .....
  • 4 ...

    15 18 Отговор
    Няма как .. няма какво да пият завалиите. Това им остана. Закуска и обяд бомби с газ.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НЯКОЙ

    27 3 Отговор
    Що така бе? Нали Словакия не е изгонила 70 руски дипломати?

    Коментиран от #8

  • 7 Стоян Александров

    50 8 Отговор
    Словакияяяяяя чаооооооо американски подлогиииииии. Без РУССКИ ГАЗ ВСИЧКИ, ВСИЧКИ СТЕ ОБРЕЧЕНИ. ИМА САМО ЕДНА СТРАНА В ЕВРОПА НА КОЯТО И Е ВСЕ ТАЯ. МОЖЕ И БЕЗ ГАЗ И БЕЗ БЕНЗИН. МОЖЕ БЕЗ НИЩОООООО. ЗАЩО ??? ЗАЩОТО Е АБСОЛЮТНО НЕЗАВИСИМА И В НЕЯ НИЩО НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА И НЯМА НИКАЛВА ИКОНОМИКА. ТЯ Е ЕДНО НИЩООООО. Как ли се казва тази страна, а отскоро ще е само територия ? Няйой може ли да познае ? Народа в тази страна е най- смешния народ и не му пука за нищоооо и му е все тая. А познайте де ????

    Коментиран от #18

  • 8 Селския

    26 2 Отговор

    До коментар #6 от "НЯКОЙ":

    Еми май не е, ама праща оръжия в крайна и то не малко........
  • 9 Ха ха ха

    6 22 Отговор
    Копейкаджиите рИват, че ще им спират парите ;))))
    Ковчежниката на джуджето си заминава. Накъсаха ИП сменячките от работа :)))))
    Мбуаха ха ха ха ха

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Учо

    28 2 Отговор
    Украинците НЕ получавали достатъчно пари за транзита на газ от страните , но не казват че ТЕЗИ страни ИМ плащат с оръжието което им пращат . БЕЗПЛАТЕН обяд Н Е М А .
  • 13 истината

    24 3 Отговор
    Б О Г високо Америка Д А Л Е К О . Казвам ти ДЪЩЕ сещай се СНАХО .
  • 14 Дянков

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Нема страшно . То само бедните държави ще страдат . Така каза САЩ. Ние май сме от Тех.
  • 15 Украинка

    22 0 Отговор
    🖕Газ за Европа, браво на Путин. Искат газ и др. а и санкции, трябва да си много глупав да не спреш. Ще се запасират и за зима. Няма вече край свърши, оправяй те се.
  • 16 Всъщност

    15 2 Отговор
    Ами след пускането на Северен поток 2 проблеми с количествата няма да има . Ако много бързате - обадете се на канадците да пуснат блокираната там техника от СП 1.
  • 17 квя

    14 1 Отговор
    След средата на 23 година можело да внасят от други държави, а до тогава??? Зимата май ще е тежка за европата!

    Коментиран от #19

  • 18 Българин

    2 21 Отговор

    До коментар #7 от "Стоян Александров":

    Страната, за която си писал се казва Русия.Наскоро някаква рускина на висок държавен пост призна, че не могат да си произведат сами дори пирони.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания