15 Юни, 2013 21:04 1 816 0

Facebook и Microsoft пускали ЦРУ да подслушва

  • цру-
  • подслушване-
  • едуард сноудън-
  • facebook-
  • microsoft

Само за втората половина на миналата 2012 година Белият дом е отправил до Facebook и Microsoft близо 17 хиляди искания за достъп до профилите на техни потребители. Това признаха самите компании.

Преди дни бившият технически сътрудник от ЦРУ Едуард Сноудън разказа пред в. „Гардиън“ как разузнаването на САЩ „слухти“ в социалните мрежи.

Властите обявиха, че е започнало разследване срещу Сноудън за извършено криминално престъпление.

Междувременно петиция, поместена на уебсайта на Белия дом, в подкрепа на младия американец събра над 30 000 подписа.

Самият Едуард Сноудън обяви, че не се страхува от отмъщение на американското правителство и че разкриването на тази информация е въпрос на принцип. Той е уверен в своята правота и искрено смята, че обществото трябва да има информация за секретните програми, с които се занимават специалните служби на САЩ. Преди да изпрати информацията на пресата, той е изучил внимателно всеки документ и се убедил, че разкриването им няма да нанесе вреда на нито един сътрудник или агент на разузнаването.

Разгласена била само техническа информация.

Американското правителство явно притежава личните данни на милиони юзъри, набавени от платформи като Google, Microsoft, Facebook и други. Националната агенция за сигурност (NSA) и ФБР имат достъп до личните данни и на абонатите на телефонния концерн Verizon.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА