Last news in Fakti

6 Юли, 2022 13:25 1 558 19

ЕК прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро

  • ек-
  • ес-
  • българия-
  • споразумение-
  • партньорство-
  • пари-
  • фондове-
  • работни места

Фондовете по линия на политиката на сближаване ще насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване

ЕК прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро  - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Европейската комисия прие споразумение за партньорство с България на стойност 11 млрд. евро — в него се определя инвестиционната стратегия на страната в областта на политиката на сближаване за периода 2021—2027 г.

Фондовете по линия на политиката на сближаване ще насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и ще спомогнат за изпълнението на основните приоритети на ЕС, като например екологичния и цифровия преход. С тези средства ще бъдат подпомагани и области на политиката, в които България има потенциал да отбележи напредък и да намали регионалните различия в рамките на страната.

Споразумението за партньорство обхваща Европейския фонд за регионално развитие — ЕФРР, Европейския социален фонд плюс — ЕСФ+, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход — ФСП, и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури — ЕФМДРА.

Екологичният преход и намаляване на енергийната зависимост

2,4 млрд. евро от ЕФРР и Кохезионния фонд ще помогнат на България да постигне целите си в областта на климата.

По-конкретно, 600 млн. евро ще помогнат за увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници на 27 % от общото потребление на енергия, както и за намаляването на потреблението на енергия и емисиите на парникови газове в обществените сгради. Финансирането от ЕФРР ще се използва и за рециклиране на 70 % от всички отпадъци от опаковки.

Освен това инвестициите също така ще бъдат насочени към намаляването с повече от една трета (най-малко 35 %) на дела на населението, живеещо в риск от природни бедствия, като наводнения или горски пожари.

ФСП ще предостави 1,3 млрд. евро, за да се гарантира социално и икономически устойчив преход. Фондът ще подобри капацитета на засегнатите територии за по-добро използване на енергията от възобновяеми източници.

Настигане на ЕС и подкрепа за най-уязвимите региони

Средствата също така ще помогнат на България да подобри основната си инфраструктура, особено в регионите, в които инвестициите в инфраструктурата са недостатъчни или липсват. Почти половината от общото финансиране по линия на политиката на сближаване (4,2 млрд. евро) ще бъде инвестирано в северозападния, северния централен и североизточния райони, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела „Шипка“ — първият тунел, който ще минава през Стара планина.

Очаква се също така подкрепата на ЕС за благоприятната бизнес среда да увеличи дела на иновативните малки и средни предприятия от 27,2 % през 2016 г. на 32 % през 2026 г. — те ще създадат работни места и ще допринесат за развитието на българската икономика.

Работни места на бъдещето: по-социално приобщаващ и съобразен с цифровите технологии пазар на труда

България ще инвестира 2,6 млрд. евро от ЕСФ+ с цел подобряване на достъпа до заетост, повишаване на уменията, за да могат хората успешно да се ориентират в двойния екологичен и цифров преход, както и гарантиране на равен достъп до качествено и приобщаващо образование и обучение. Това включва 315 млн. евро за подкрепа на младежката заетост и 630 млн. евро за мерки за социално приобщаване, от които 136 млн. евро са предвидени за борба с детската бедност. 221 млн. евро ще бъдат насочени към социално-икономическата интеграция на маргинализираните общности, например ромите.

Благодарение на финансирането от ЕС ранното отпадане от училище се очаква да намалее от 12,8 % на 7 % до 2030 г. Очаква се участието на възрастните в учебни дейности да нарасне от 24,6 % на 35,4 %, докато заетостта се очаква да се увеличи от 73 % на 79 %. Населението, изложено на риск от бедност и социално изключване, се очаква да намалее с 0,8 млн. души (от 2,3 на 1,5 млн. души).

И накрая, България се стреми да надхвърли целта, заложена на срещата на върха в Порто, по отношение на равнището на заетост, а броят на хората, изложени на риск от бедност и социално изключване в страната, следва да намалее с почти 800 000.

Устойчиво рибарство и устойчиви аквакултури

ЕФМДРА ще инвестира около 84,9 млн. евро в по-устойчиво рибарство и възстановяване и опазване на водните биологични ресурси в Черно море. Подкрепа ще бъде предоставена и за развитието на устойчив сектор на аквакултурите и преработвателен сектор, включително на местните общности, занимаващи се с рибарство и аквакултури, както и за прилагането на международното управление на океаните. Всички действия, които получават подкрепа, ще допринесат за целите на общата политика в областта на рибарството, както и за ключовите приоритети на политиката на ЕС, очертани в Европейския зелен пакт, стратегията „От фермата до трапезата“ и стратегията за биологичното разнообразие.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    5 11 Отговор
    добра новина !

    Коментиран от #4

  • 2 сигурно

    15 2 Отговор
    НА БОКО МУ КАПЯТ ЛИГИТЕ КАТО Е РАЗБРАЛ ЗА ТОЛКОВА МИЛИАРДИ !!
  • 3 Госあ

    17 0 Отговор
    С тези фондове си купуват послушанието през резко забогатялата клика от простолюдието. Нищо повече. Едно 80% от фондовете са именно такива.
  • 4 Гошо

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Това е":

    Там е работата че принципно беше за доста повече и ни резнаха

    Коментиран от #8

  • 5 Доротея

    3 0 Отговор
    Запомнете! Винаги, когато има за усвояване, а бежанци и войни се кротнат, нашите пак взимат властта, която временно са предали на будалите, да оберат негативите и народната любов! За вируса също да се има предвид! Забравих името на Мутафчийски?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ко Ко

    3 1 Отговор
    Хайде тролчета започвайте
  • 8 Чума

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гошо":

    Това е друго бе, змей! Програмния период и бюджета на ЕС до 2027 г. Стандартна процедура! Всички се точат на тези пари. В Македония е същата работа. Вчера Владимир Перев от Скопие го каза по БНТ, че сме един народ и никаква история и корупция не е проблема, България е в ЕС и пак си има корупция, а кой ще усвоява. европари! Водещата се сепна - Недейте така, Перев снизходително - Един народ сме! Знаем се....!
  • 9 М.м.м

    5 0 Отговор
    Мале..е колко пари за усвояване.Някои ще се облажатЩе имаме повече коли по пътищата като Maserati.Bugatti. Nека ги връщат хората.
  • 10 еко

    3 0 Отговор
    Във връзка с емисиите на парникови газове в обществените сгради-който пръдне 100 лева глоба!
  • 11 Не ги искаме

    7 0 Отговор
    Не искаме парите ви, но не искаме и никакво сближаване на политиките ни. Вашите политики са да слугувате на Америка, а ние не искаме тяхната джендърска политика. Вземайте си парашутистите Кокорчо, Лъжлото Петков и цялата им харвардска компания и ни оставете. Хубаво от Вас няма да видим.
  • 12 Не ги искаме

    4 0 Отговор
    Не искаме парите ви, но не искаме и никакво сближаване на политиките ни. Вашите политики са да слугувате на Америка, а ние не искаме тяхната джендърска политика. Вземайте си парашутистите Кокорчо, Лъжлото Петков и цялата им харвардска компания и ни оставете. Хубаво от Вас няма да видим.

    Коментиран от #13

  • 13 Много точен коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Не ги искаме":

    Браво, мислех че в България хората са спрели да мислят, но жалко е, че са единици като тебе, другите са в пълна резигнация, на шопския принцип"най мразим да мислим" 😂
  • 14 Какъв е тоя джендърски Новоговор!

    3 0 Отговор
    ЕК ... партньорство!? с България! WTF??? Нашата страна, заедно с другите страни-ЧЛЕНКИ на ЕС, правим годишни вноски, за да се формира бюджет, от който се издържа тая вредна креатура ЕК, наред с други подобни. Аз, данъкоплатеца, няма какво да си "партнирам" с назначени чиновници. Аз и другите данъкоплатци като мен, ако поискаме можем да уволним тия самозабравили се вредни тунеядци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Русофиу

    3 0 Отговор
    Не искаме никакви пари от Европа! Вън България от ЕС! Искаме да си живеем в коч.ин.ката с Русия. Да им плащаме завишени цени на петрол и газ, защото те са наши освободители и ние трябва да даваме всичко каквото поискат братушките!
  • 17 Чичо Дончо каза

    2 0 Отговор
    Какво става с бежанците от Украйна?
  • 18 Чакала2

    1 0 Отговор
    Тези хора от ЕС които определят и съдбата на България и Българският народ, не виждат ли че няма ефект от тия раздаваници на пари(субсидии).Всичко ще отиде по сметките на властоимащи те Хулигани. Примерът го имаме в България. Отсега ги информират как да си научат домашното ,преди дае преподаден урокът.
  • 19 Чакала2

    0 0 Отговор
    Тези хора от ЕС които определят и съдбата на България и Българският народ, не виждат ли че няма ефект от тия раздаваници на пари(субсидии).Всичко ще отиде по сметките на властоимащи те Хулигани. Примерът го имаме в България. Отсега ги информират как да си научат домашното ,преди дае преподаден урокът.