Last news in Fakti

14 Юли, 2022 19:20, обновена 14 Юли, 2022 19:36 1 306 6

Палестинците от Ерусалим предпочитат израелски паспорти

  • ерусалим-
  • йерусалим-
  • израел-
  • палестина-
  • палестинци

ТПС: Мнозинството от арабите в Ерусалим предпочитат израелско гражданство пред управлението на палестинската автономия

Палестинците от Ерусалим предпочитат израелски паспорти - 1
Снимка: Shutterstock

Мнозинството от арабите в Ерусалим биха предпочели да станат израелски граждани, вместо да живеят под палестинската власт, показва ново проучване, предаде специално за БТА израелската агенция ТПС.

Проучване от юни 2022 г. сред близо 400 000 араби, живеещи в източен Ерусалим, поръчано от Вашингтонския институт и проведено от Палестинския център за обществено мнение, установи, че половината (48%) от арабските жители на града казват, че биха предпочели да станат граждани на Израел, а не на палестинска държава.

От 2017 г. до началото на 2020 г. тази цифра се движи около едва 20%. След драстична промяна в мненията, малцина (43%) от жителите на Източен Ерусалим казват, че биха избрали Палестина, а още по-малко - 9% биха избрали йорданско гражданство.

Освен това 63% от арабите в Източен Ерусалим са съгласни „донякъде“, че „би било по-добре за нас, ако бяхме част от Израел, а не от палестинската автономия или земите, управлявани от Хамас“.

„Тези поразителни констатации представляват връщане към прагматичните нагласи на Източен Ерусалим, регистрирани последно през 2014 г. Сегашното по-примиренческо настроение вероятно отразява неотдавнашния им опит с израелското здравеопазване, социални помощи, възможност за пътуване както в Израел, така и извън него, и работни места през последните две години вследствие на коронавируса“, ​​обясни Дейвид Полок от Вашингтонския институт.

В този контекст 62% са съгласни, че „палестинците трябва да се съсредоточат върху практически въпроси като работа, здравеопазване, образование и стабилност на ежедневието, а не върху големи политически планове или варианти за съпротива“. Същият брой също е съгласен, че „в момента палестинците трябва да обърнат много повече внимание на противодействието на екстремистките ислямски тенденции в собственото ни общество“. Солидно мнозинство от 65% казват, че „палестинско-израелският конфликт е предимно само за политици или стари хора и аз просто не мисля много за това“.

61% не са съгласни, че „палестинците трябва да преминат към нова интифада“ и дори повече - 68% казват, че атаките срещу израелски цивилни, включително заселници, са нещо „лошо“.

Около половината араби в Източен Ерусалим изразиха надежда, че „някой ден можем да бъдем приятели с израелците, тъй като в крайна сметка всички сме човешки същества“.

Анализът се основава на проучване лице в лице, проведено от 6 до 21 юни, с извадка от 300 възрастни араби. Статистическата грешка е в рамките на 6%, при 95% ниво на сигурност.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    8 7 Отговор
    И те като окраинците в Донбас, дето предпочитат руско тескере.
  • 2 Урюрвкос

    9 9 Отговор
    Стокхолмски синдром---когато жертвата симпатизира на палача
  • 3 Това

    10 4 Отговор
    Е вица на месеца за сега. Същото като столична община, която прави синя зона, защото софиянци искали така. Аз не познавам никой да иска синя зона, а живея от 52 години в София
  • 4 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 4 Отговор
    ТАКА ПО СЪЩИЯ НАЧИН ....... РУСОФИЛИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ДОЛАРИТЕ И ЕВРОТО ....... ПРЕД РУСКАТА РУБЛА .......ФАКТ ! ГЛЕДАЙ ...... ЯНЕВ , КОПЕЙКИН И КУРНЕЛА ..... И НЕ МИ ГОВОРИ ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ.... ФАКТ !
  • 5 177

    3 0 Отговор
    Ндаа.. Хладилникът е най-силен!
  • 6 плевен

    2 0 Отговор
    Нормално е. Една уредена държава е за предпочитане пред лудницата на Западния бряг.
    Само след две години управление на Африканският Национален Конгрес в ЮАР, много черни съжаляваха за П. Бота. Просто станаха безработни и забравиха за политиката.