Last news in Fakti

16 Юли, 2022 10:20 1 030 3

Четири ракети бяха изстреляни от ивицата Газа по Израел

  • израел-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • ракети

В отговор израелската армия удари позиции на Хамас

Четири ракети бяха изстреляни от ивицата Газа по Израел - 1
Снимка: Shutterstock

Четири ракети бяха изстреляни от ивицата Газа по Израел рано тази сутрин. В отговор израелската армия нанесе удари по позиции на Хамас в палестинския анклав, предаде Франс прес.

Ракетите бяха изстреляни броени часове след края на посещението в Израел на американския президент Джо Байдън, отбелязва Асошиейтед прес.

За момента никоя палестинска групировка не е поела отговорност за атаката.

Общо четири ракети били изстреляни по Южен Израел. Една от тях била прехваната от израелската противовъздушна отбрана, а останалите три паднали в безлюдни райони, съобщи израелската армия в комюнике.

При обстрела се задействали сирените за противовъздушна отбрана в крайбрежния израелски град Ашкелон, на 13 километра северно от ивицата Газа, и околни райони.

В отговор израелската армия нанесла въздушни удари по позиции на Хамас в ивицата Газа, която е под израелска блокада вече 15 години, откакто Израел се изтегли от крайбрежния анклав. Израелски изтребители поразили бил един от най-големите цехове на палестинското ислямистко движение за производство на ракети.

От Хамас не съобщиха за жертви.

Джо Байдън пристигна в сряда на първото си посещение в Израел, откакто стана президент на САЩ. Вчера следобед Байдън посети окупирания Западен бряг на река Йордан за среща с палестинския президент Махмуд Абас, след което отпътува за Саудитска Арабия.

Израел обикновено обвинява движението Хамас, което контролира ивицата Газа, за атаки от анклава, независимо кой е извършителят.

Напрежението в региона се засили през последните месеци, преди обстановката до голяма степен да се успокои преди визитата на Байдън, отбелязва АП.

АФП припомня, че за последно ракети са били изстреляни от ивицата Газа по Израел, в отговор на което той е нанесъл въздушни удари в анклава, миналия месец.

Хамас отхвърли изразената от американския президент симпатия към палестинския народ, посочва АП. Движението, което не признава Израел, нарече Съединените щати "партньор в агресията срещу нашия народ".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    5 2 Отговор
    Прехваленият "Купол" се оказва че има 25% успеваемост. Другите 75 си е тотална щета.
    И това при положение че палестинските ракети представляват стоманени тръби от скеле, пълни със захар от "хран. стоки" и калиева селитра от селскостопанската аптека за общо 15-20$ и направени от деца в някой ишлик.
    Амо ако са други, истински ракети и не са 4, ами са 40?
  • 2 Име

    8 2 Отговор
    Прави ли ви впечатление как не се казва дали израелските ракети са паднали в жилищен район, но пък се натъртва че палестинските са паднали в ненаселени. Ах, кучета. Не ме разбирайте погрешно, за мен хората са първо хора, после всичко останало и не ги деля по религия. Точно за това откачам като видя такова нагло делене. И между другото, не знам каква е целта на деди, но там където се намеша летят бомби. Забелязвате ли?
  • 3 Еврюги,

    1 0 Отговор
    тези ракети ги продаде на палестинците зеленият шутот помощите, които получава