Last news in Fakti

20 Юни, 2013 13:47 1 298 3

И новият президент на Иран замесен в тероризъм

  • хасан рохани-
  • махмуд ахмадинеджад-
  • буенос айрес-
  • терор
И новият президент на Иран замесен в тероризъм - 1
Махмуд Ахмадинеджад и Хасан Рохани при предаването на властта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

И новоизбраният президент на Иран Хасан Рохани е замесен в терористичен акт. Този извод се налага от обвинителния акт на прокуратурата в Аржентина.

Според документите новоизбраният президент на Иран е влизал в състава на комитет, който е взел решението да се извърши атентата в еврейски център в Буенос Айрес на 18 юли 1994 г. Тогава бяха убити 85 души, а около 300 бяха ранени.

Обвиненията са отправени от избягалия на Запад бивш агент на иранското разузнаване Аболгасем Месбани. При разпитите си той посочил, че Хасан Рохани е бил в състава на специален комитет към Висшия съвет за национална сигурност, който през август 1993 г.

е взел решението за извършване на терористичния акт в Буенос Айрес.

Анализатори отбелязват, че през 1993 г. той е заемал поста на секретар на Висшия съвет за национална сигурност и на тази позиция е участвал в заседанията.

Главният прокурор Алберто Нисман е подготвил обвинителния акт, в който се посочва, че участници в тогавашното заседание са били и президентът Али Акбар Рафсанджани, външният министър Али Акбар Велайяти и Али Фалахиджан. Важният извод, който се налага, че в Латинска Америка Иран е успял да създаде тайна терористична мрежа, която е способна да извършва терористични актове.

Обвиняването на държавен глава на Иран в тероризъм не е прецедент. Предишният президент Махмуд Ахмадинеджад още в началото на мандата си беше обвинен, че е участвал в заложническата драма в американското посолство през 1979 г.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    И голяма работа станала. Какво от това?

    Коментиран от #2

  • 2 bugs_bunny

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "PROFESIONALISTA":

    Атентатът в Бургас беше извършен на същата дата, но 18 години по-късно и пак срещу евреи, дошли на почивка у нас....

    Коментиран от #3

  • 3 Руснака Руския

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "bugs_bunny":

    и ще продължават да ги взривяват, докато евреи не спрат да тероризират целия регион