Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2022 14:05 1 270 15

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица: Разтревожени сме от възможна руска инвазия

  • молдова-
  • кишинев-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • инвазия-
  • наталия гаврилица-
  • президентът на молдова-
  • мая санду

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица каза в интервю, излъчено в неделя, че нейната нация се страхува от нахлуване на Русия след агресията на Москва срещу съседна Украйна

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица: Разтревожени сме от възможна руска инвазия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица каза в интервю, излъчено в неделя, че нейната нация се страхува от нахлуване на Русия след агресията на Москва срещу съседна Украйна, цитира думите ѝ американският вестник "Политико"

"Ние сме притеснени, разбира се", каза Гаврилица по Си Ен Ен "Това е риск, засега е хипотетичен сценарий, но ако военните действия се преместят на запад в югозападната част на Украйна и към Одеса, тогава, разбира се, ние ще бъдем много притеснени."

Още новини от Украйна

Молдова, която граничи с Украйна, стана независима държава, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., но никога не успя да се измъкне напълно от сферата на влияние на Русия, нито да изгради самодостатъчна икономика. В Световния годишник на ЦРУ се казва: "Въпреки скорошния напредък, Молдова остава една от най-бедните страни в Европа."

Гаврилица, която е възпитаник на Харвардския университет, встъпи в длъжност през август 2021 г. Тя предупреди, че нейната страна не е единствената, която има причина да се притеснява от инвазията, започната от руския президент Владимир Путин през февруари.

"Това е много сложна позиция не само за Молдова, но и за всяка малка страна, всяка държава, която разчита на основан на правила международен ред", каза тя. "Ако една държава може да започне война за анексиране, без да се съобразява с международното право, тогава в този смисъл никой не е в безопасност и мисля, че много страни са притеснени."

Молдовският премиер отбеляза "неспокойната история" на Молдова в сложен регион на света, която продължава и до днес, а водещият в студиото на Си Ен Ен посочи, че настоящата война вече е нанесла щети на икономиката на бедната балканска страна.

"Наистина," каза Гаврилица. "Молдова е най-засегнатата страна след Украйна икономически от тази война. Вече видяхме много висока инфлация. Инфлацията през юни достигна 32 процента.

Но молдовският премиер отбеляза, че нейният народ е преодолял кризата с благородство, припомняйки, че страната ѝ доброволно е поела голям брой бежанци, независимо от цената на това гостоприемство.

"Видяхме например в социологически проучвания, че дори след приемането на много голям брой бежанци, 85 процента от молдовците казват, че биха приели още бежанци, а 50 процента казват, че те могат да останат, колкото е необходимо. Така че това ме прави много оптимистично настроена относно мъдростта на моя народ", каза тя.

Президентът на Молдова Мая Санду по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Киев заяви, че "властите в Молдова правят всичко възможно, за да не позволят на непризнатото Приднестровие да заплашва и Молдова, и Украйна."

Приднестровието е чувствителна тема и за Молдова и за Украйна. Припомняме, че там , както и в Молдова и Украйна има знаичтелни български малцинства.

Проруските сепаратисти в Молдова заявиха на 7 май, че Приднестровието е било ударено четири пъти от предполагаеми дронове през нощта близо до украинската граница.

От близо две седмици подобни докладвани инциденти, в отцепилия се регион на Приднестровието предизвикват международна тревога, че войната в Украйна може да се разпространи и в съседна Молдова.

След това обостряне обаче обстановката засега се успокои.

В края на юни ЕС даде зелена светлина на кандидатурите на Украйна и Молдова за членство в блока.

Статусът на кандидат за членство в ЕС не дава автоматично право за присъединяване към Блока и не предоставя никакви незабавни гаранции за сигурност.

Това задейства процес, който може да отнеме години или дори десетилетия.

Източник: вестник "Политико"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тия молдовците

    21 9 Отговор
    са си влашки каппути,искат да крадът яко евросубсидии
  • 3 Делю Хайдутин

    20 7 Отговор
    Чакайте си реда бе!
  • 4 От плажа

    12 16 Отговор
    Ами въоръжавайте се. Блокирайте руската пропаганда и действията на руски фирми.
  • 5 Аааа харвард

    14 9 Отговор
    Кът наш Киро продажна.
  • 6 Дългият

    10 9 Отговор
    Ами направете договор за военна взаимопомощ с НАТО и САЩ.....ДНР и ЛНР как направиха с Окупаторите.....
  • 7 реру

    19 2 Отговор
    Приднестровска молдовска „република“ – нещата май загрубяват... Москва обвинява властите в Кишинев, че възпрепятстват достъпа на руски миротворци до района, контролиран от самопровъзгласилите се власти на Тираспол, и изразява „загриженост“ относно „тенденциите на сближаване на Молдова с НАТО“.

    Изявление на външния министър на Приднестровието Виталий Игнатиев: Векторът на Приднестровието остава непроменен през годините на съществуване на републиката, което е отразено в резултатите от референдума на 17.09.2006 г., където ясно е посочено: независимост с последваща свободно ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ към Руската федерация. Независимостта на страната е безусловен приоритет.

    Изявление на главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирил Буданов:
    Подкрепям желанието на Молдова да се отърве от окупационните войски на тяхна територия. И ние, като държава и като специална служба, ще направим всичко, за да помогнем на братската държава да се отърве от окупаторите от земята ни.
  • 8 Да бе,

    8 6 Отговор
    а от влашка инвазия не се ли притеснявате, чакайте си своя ред ще си отидете на правилното място.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЛилиПутин

    10 7 Отговор
    Ако слушате Кремъл може да не бъдете нападнати. Зависи от настроението на Путин.
  • 12 е то далеко бре,

    6 1 Отговор
    първо нямаше ли да цопнат един десант на камчия - с надувни лодки носещи по един сармат - уф да поясня ракетата фишек "сармат" е наречена на сарматските племена живяли в територията на Велика България на Кубрат - славели се като непобедими воини - описани в древни епоси - ся да не изпаднете само в патриотично нам кво си, просто справка бре, мое лично мнение е че въпросния фишек е тромава ракетна степен носител - засилващ десетина двайсет фишека - дрън дрън диктаторски миражи.....
  • 13 милиционер

    6 3 Отговор
    ако не си траете, и това ще ви се случи !
  • 14 член пети на отан

    7 2 Отговор
    болят ни цели пет члена и за вас!
  • 15 гремляните

    4 7 Отговор
    не могат да си снабдят хармията подобаващо, тук там се чува, че прехвърлят флота от севастопол в новоросийск, явна с цел да го съхранят, месец и косур ползват танковете - само са артилерийска подготовка - хе хе май поумняха и изоставиха концепта за танкова атака на европа - използван от генералитета през студената война като силен фактор за заплаха..... ми да продължавам ли.... ся дроновете от иран ли са скрития коз...... или накоя велика мисъл на медведев, ми не съм военен, пиша квот съм прочел от масмедиите.....