Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 12:51 3 256 18

Германия се намира в сериозна ситуация

  • газпром-
  • русия-
  • доставки на газ-
  • украйна-
  • ес-
  • германия-
  • европа-
  • енергетика-
  • владимир путин

Западните издания коментират обявеното от "Газпром" поредно съкращаване на газовите доставки

Германия се намира в сериозна ситуация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В днешния си брой в. "Файненшъл таймс“ публикува материал по темата за съкращаването на газовите доставки от Русия през най-големия газопровод до Германия "Северен поток-1". "Газпром" заяви, че от утре започва да намалява потоците през газопреносната мрежа наполовина, до едва 20 процента от капацитета ѝ, след като по-рано намали газоподаването до 40 процента, припомня изданието. Европейските политици осъдиха тези действия на Москва и я обвиниха, че използва газа като оръжие, предаде БТА.

"Файненшъл таймс“ отбелязва, че решението на руската компания е обявено в момент, в който увереността на германския бизнес е достигнала най-ниската си точка за последните две години, което е поредният знак, че най-голямата европейска икономика е стигнала до ръба на рецесията. Изданието се позовава на данните от социологическо проучване на мюнхенския икономически институт "Ифо", които сочат, че компаниите в Германия са обзети от по-мрачни настроения по отношение на сегашното си състояние и перспективите си за бъдещето. Въпреки че по думите на "Газпром", причината за орязването на газовите доставки е свързана с проблем с турбините, говорител на германското министерство на икономиката заяви, че "няма техническа причина" за това.

Още новини от Украйна

Европейските столици ще интерпретират действията на руската компания като ответна мярка за санкциите, които Западът наложи срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Британският вестник "Гардиън" поставя акцент върху това, че съобщението на "Газпром" бе оповестено в момент, в който се води спор между страните членки на ЕС относно плана за редуцирането на потреблението на газ с 15 процента, с цел предотвратяване на кризата през задаващата се зима, ако Кремъл завърти кранчето за Европа. Аргументът за предложената мярка е, че ако Европа сега използва по-малко газ, това ще ѝ позволи да натрупа резерви за зимата.

Миналата седмица се проведе среща на министрите на енергетиката от 27-те страни членки в Брюксел, като някои лидери от блока се надяваха, че планът за икономиите ще получи одобрение, припомня изданието. Вместо това се чуха възражения на редица държави от всички краища на Стария континент, начело с Испания и Португалия, които са сравнително изолирани от европейската газопреносна мрежа, посочва още изданието. Според опонентите на предложението съкращаването на потреблението е съобразено с нуждите на Германия, която се изправя пред необходимостта от нормиране на потреблението си на газ, тъй като се опитва да се освободи от продължаващата от десетилетия зависимост от руския газ. "Гардиън" посочва, че дебатът в Брюксел е прозвучал като ехо от острите спорове отпреди 10 години върху кризата в еврозоната, които се разразиха по отношение на теми като спасителните програми, дълговете и вината за тях, а южноевропейските страни са заявили, че гражданите им не трябва да правят жертви заради политиките на други държави.

В днешния си брой сп. "Шпигел" цитира германския министър на икономиката Роберт Хабек, който вчера заяви пред телевизия А Ер Де, че страната се намира в сериозна ситуация, която изисква намаляване на потреблението на газ. Според него Германия трябва да се обедини и да заяви: "Да, Путин има газ, но ние имаме сила“.

Путин се надява, че болката, причинена от газовата криза, ще накара страните, подкрепящи Украйна, да се почувстват уморени от войната, казва Лиъм Денинг от агенция "Блумбърг" в коментар, публикуван във в. "Вашингтон пост". Русия може да се изправя пред най-голямата си рецесия от 1994 г. насам, но руският президент вероятно няма скоро да плати каквато и да е политическа цена за това. От друга страна в Европа правителствата трябва да търсят баланс между необходимостта от това да победят Русия и да удовлетворят исканията на избирателите си.

В това отношение Путин може би е окуражен от последните събития. Във Великобритания консерваторите са се заели да изберат наследник на Борис Джонсън, след като той обяви, че се оттегля от премиерския пост. Френският президент Еманюел Макрон миналия месец изгуби парламентарното си мнозинство, след големите успехи на крайнолевите и крайнодесните парти. В САЩ управляващите демократи вероятно ги чакат големи загуби на предстоящите през ноември междинни избори, пише Денинг.

Въпреки че всеки от тези случаи има своя специфика, увеличаването на цени на горивата, предизвикано от войната в Украйна, което изостря съществуващото отпреди икономическо напрежение след пандемията, със сигурност оказва допълнително влияние върху всеки един от тези политически процеси. Скокът на цените на енергията води до удар срещу политически кариери, какъвто например беше сблъсъкът на Макрон с „жълтите жилетки“ или спадът на одобрението за Джо Байдън, отразен в социологическите проучвания. Освен това поскъпването на енергията разколебава дневния ред на зелената енергия заради задаващата се висока инфлация, заключава американският журналист.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Швабите си го заслужават

    62 3 Отговор
    До това водят безхаберието и прекаленият слугинаж.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пич

    60 4 Отговор
    Не ме интересува ситуацията в Германия ! Интересува ме , защо ситуацията в България , е в пъти по тежка , от тази , в другите европейски държави ! Войната обяснява от 6 до 8% инфлация в другите страни ! А нашата се дължи на " компетентното " Кирчовци правителствао !!! Доклада на ДАНС говори !!!
  • 4 ТаУмВзе

    45 5 Отговор
    Тепърва почва Пачангата! Нищо не са видели западналите. Сами се закопват със санкции, после се жалват. Хахахах Злеленски седа и пише Капитулация. После падат Всичките. Или гризваме Атома дружно.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    58 2 Отговор
    Германия иска 100% санкции - тотално отказване от руския газ ‼️
    А сега вой до Бога , Путин ни спира газа‼️
  • 6 Брат Румен Ралчев

    15 0 Отговор
    Това е лошо.

    Кой ще ми дава напътствия как да управлявам икономиката си?
  • 7 нали това искаха

    39 2 Отговор
    Каквато посадеха сега това ще жънат заслужиха си го а идва зима а господарите им от америка без пари те дават а уж америка щеше евтин газа да им дава смях не питай сега ще пращат с лихвите кашата кояно надробиха
  • 8 Хомосапиенс

    19 7 Отговор
    Германците да благодарят на баба си Меркел за това положение,.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 2 Отговор
    "Малко германче пита баща си :
    - Тате защо да не пускам климатика ?
    - Защото Русия и Украйна са във война !
    - Ама ние нали сме в Германия🤔
    -Да, но Германия обяви санкции, за да накаже руснаците ❗
    -Значи ние сме руснаци !
    И детето избухва в силен плач ‼️‼️‼️"
    ‼️
  • 10 Какъв е проблема тук

    18 0 Отговор
    Като всички западни санкций са политически решения които са неблагоприятни за руската страна така и тяхното решение да бъде политическо обосновано
  • 11 Многополюсен свят

    26 1 Отговор
    Газпром да спре напълно доставките на смешния Запад, който работи срещу европейските интетеси - налага американските санкции на Русия, а плаче когато им намалят газа. Нагло!!!

    Напът са да приемат в ЕС фашистка Укрия, която е с водеща корупция в света и на светлинни години от спазване на човешките права - освен геноцида в Донбас сега продължават да тероризират населението в ДНР и ЛНР, като ежедневно обстрелват населените места и цивилната инфраструктора...
  • 12 Тъпан

    24 1 Отговор
    "Да, Путин има газ, но ние имаме сила“.Ине само Газ ако решат да спрат износа на торове,титан и други природни изкопаеми който внася Германия
    .Споко престои рецесия, студена зима и космическа инфлация. КАКВО СИ НАПРАВИШ САМ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ГО НАПРАВИ.
  • 13 Ами да

    15 1 Отговор
    Всичко е ясно, беше въпрос на време! Само Меркел и ЕС не го разбраха! Наложителни са корекции в ЕС!

    Коментиран от #14

  • 14 Да дааа

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ами да":

    Корегирахме се със самоубиство.
  • 15 Милен

    13 0 Отговор
    И защо трябва да ми пука за германската, руската, щатската или някоя друга икономика, да не би на гражданите на тези държави им пука за българската икономика?

    Коментиран от #16

  • 16 Артилерист

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Милен":

    Ама как въртят, как се гънат-да не използвам сравнения с варени продълговати тестени или поръсени с натриев хлорид бохльовци-само и само да не признаят виновната си санкционна и агресивна пропагандна политика...
  • 17 Артилерист

    0 0 Отговор
    Извинявай Милене. Без да искам съм натиснал номера ти. Отделно че одобрявам патриотичния ти текст. Бъди здрав.
  • 18 Каквото

    0 0 Отговор
    Повикало такова се обадило