Last news in Fakti

4 Август, 2022 20:20 2 196 6

Премиерът: Чакахме да започне прилагането на споразумението със Сърбия за реципрочност 11 години, забавянето е само месец

  • албин курти-
  • косово-
  • сърбия-
  • нато-
  • кейфор-
  • александър вучич

Албин Курти изтъкна, че решението за регистрационните номера и личните карти е съгласувано с международните партньори на Прищина

Премиерът: Чакахме да започне прилагането на споразумението със Сърбия за реципрочност 11 години, забавянето е само месец - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косовският премиер Албин Курти отговори на обвиненията на опозицията, че е забавил изпълнението на решенията за регистрационните табели на автомобилите и личните документи, като посочи, че прилагането на тези решения е чакано 11 години, а сега проблемът е забавяне с един месец, предаде агенция Бета.

Курти повтори, че Белград е развил "дива кампания за дезинформация" и че това е основната причина, поради която е забавил изпълнението на правителствените решения.

"Това, което трябваше да се случи преди 11 години, започваме да изпълняваме сега. Чакахме 11 години, а сега не можем да чакаме по-малко от месец. Заради голямата дезинформационна кампания, провеждана от Белград, се разбрахме с международните фактори да отложим изпълнението на решението до септември. При обстоятелствата, в които се намираме, взехме възможно най-доброто решение. По-добре 1 септември, отколкото никога. И би било още по-добре, ако беше приложено от 2011 г., когато беше постигнато споразумението в Брюксел", каза Курти в парламента на Косово.

Премиерът изтъкна, че решението за регистрационните номера и личните карти е съгласувано с международните партньори.

"С тези решения ще се извърши и смяната на регистрационните номера от времето на /Слободан/ Милошевич. Освен това трябва да бъдат идентифицирани гражданите, влизащи в Косово, както е в Сърбия за гражданите на Косово. Издадохме над 2000 документа. Приехме предложението на международната общност да отложим това решение заради дезинформациите от Сърбия", подчерта косовският премиер.

Той заяви, че Косово е решено да продължи да изпълнява решението за въвеждане на реципрочни мерки от 1 септември.

"Говореше се за ужаса, който ще сполети сърбите на север, които за кратко време успяха да издигнат девет барикади. С труд и отдаденост решихме добре това. Само преди година, когато гражданите на Косово искаха да влязат в Сърбия, трябваше да платят пет евро, а сега вече не плащат. Възможно е все още да има напрежение, но сме решени да продължим напред и имаме подкрепата на международната общност. Видяхме на 31 юли, че сръбските паралелни структури са способни да провокират конфликти", добави Курти.

В отговор на призивите на лидера на опозиционния Алианс за бъдещето на Косово и бивш премиер Рамуш Харадинай Курти посочи, че преди четири години заместник-председателят на Сръбската листа Милан Радойчич е бил в неговия кабинет.

"Никога не е имало по-голяма борба срещу престъпността и корупцията на север, отколкото сега. Преди четири години главният престъпник беше в кабинета на премиера (на Харадинай), а днес се издирва и е в черния списък на САЩ. Той дойде на север да запише видео, а сега е в Сърбия. Това е голяма разлика. Не продавайте патриотизъм и морал, защото ви познаваме добре", каза Курти на Харадинай.

Милан Радойчич е свързан с престъпни групи, чиито членове се издирват от косовските власти, съобщи по-рано днес вътрешният министър на Косово.

Радойчич неотдавна влязъл в Косово само за да заснеме видео и след това отново е напуснал територията на страната. Във видеото Радойчич се обръща към обществеността от околностите на Лепосавич, една от четирите общини в северно Косово с преобладаващо сръбско население, и заявява, че се е върнал в Косово и "трябва да се знае какво означава това".

Милан Радойчич беше издирван от години по подозрение за връзка с убийството на опозиционния политик Оливер Иванович. Тази заповед обаче беше оттеглена без обяснение през март 2021 г.

Милан Радойчич е и в черния списък на САЩ поради подозрението, че заедно с бизнесмена от северно Косово Звонко Веселинович и десет други сърби принадлежи към корумпирани мрежи, свързани с международната организирана престъпност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Taka така

    7 7 Отговор
    Косово е Сърбия, ноалбанците спомоща на натовските насилници ще го откраднат временно, защото ще има 3 световна мноого скоро усещам мириса на барут. Има много места от където да започне. И дано започне .

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бай Лисан

    5 6 Отговор
    Почвам да чета: Косовският премиер...и рязко се замислям - Косово не е държава, а окупирана територия с американска база, както би казал Киро "това е бардак с пушки".
    Та питам аз може ли американска база да има за началник косовски премиер?

    Коментиран от #5

  • 4 Taka така

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Така":

    Цялото нато го ненавиждам. Убиха България-НРБ.Поздрави и дано хората се осъзнаят и освободят родината от тия навлеци и окупатори.
  • 5 Така

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Лисан":

    Славяни и православни, съединявайте се. Начело с Русия. Това е единствения начин за ..... Сещайте се!
  • 6 ттттт

    3 7 Отговор
    Косово е държава много по - демократична от Сърбия. Призната е от половината наци по света. Искат или не руснаците и сърбите страната скоро ще бъде част от Нато и ЕС.