Last news in Fakti

3 Август, 2022 23:15 4 108 22

Русия: Ситуацията около Нагорни Карабах се влошава

  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • ситуация-
  • конфликт-
  • нагорни карабах

Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ситуацията в и около Нагорни Карабах се влошава на фона на сблъсъци между Азербайджан и Армения

Русия: Ситуацията около Нагорни Карабах се влошава - 1
Снимка: Shutterstock

Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ситуацията в и около спорния анклав Нагорни Карабах се влошава на фона на сблъсъци между Азербайджан и Армения, съобщават "Ройтерс", АП и ЕйБиСи.

По-рано сепаратистките власти в етнически арменския анклав обявиха частична мобилизация на фона на нарастващи противоречия с Азербайджан.

Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан с подкрепата на Армения след кървав постсъветски етнически конфликт в началото на 90-те години. През 2020 г. Азербайджан успешно си върна част от територията, контролирана от сепаратистите.

Съгласно условията на последвалото прекратяване на огъня руски миротворци бяха разположени, за да защитят останалата част от територията, контролирана от сепаратистите.

Русия каза, че ситуацията в районите, контролирани от нейните мироопазващи сили, става все по-напрегната и съобщи за най-малко едно нарушение на примирието от страна на азерските сили, каза Интерфакс.

През последните дни избухнаха боеве около територията, която е международно призната за част от Азербайджан, като Баку твърди, че е убил 4 сепаратистки войници и е ранил още 15.

Военни представители на Нагорни Карабах казаха, че атаки с дронове, извършени от азербайджанските сили, са убили двама от техните войници и са ранили други 14.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че един от военнослужещите на страната е загинал при, както се твърди, "терористичен акт" на "незаконни арменски военни формирования". В отговор азербайджанските военни извършиха "отмъстителна операция", като убиха и раниха неопределен брой "нелегални арменски бойци".

Сепаратисткият лидер на Нагорни Карабах, Араик Арутюнян, обяви частична военна мобилизация в сряда, което допълнително подхранва напрежението в региона.

Армения и Азербайджан са вкарани в десетилетен спор за Нагорни Карабах, който се намира в Азербайджан, но е под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г.

Войната от 2020 г. в региона уби повече от 6600 души. След шест седмици интензивни битки, мирно споразумение, сключено с посредничеството на Русия, позволи на Азербайджан да си върне контрола върху големи части от Нагорни Карабах и околните райони, които сепаратистите, подкрепяни от Армения, контролираха.

Москва изпрати около 2000 войници, които нарече мироопазващи сили, в региона.

Официални лица в Армения и Азербайджан си размениха вината за подновените сблъсъци в сряда. Руското министерство на отбраната твърди, че Азербайджан е нарушил примирието от 2020 г.

Напрежението се натрупва на общата граница на двете страни от май миналата година, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия.

Азербайджан настоя, че неговите войници са били разположени в райони, където границата все още не е демаркирана.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    29 12 Отговор
    И пак всички ще го забравят както беше миналата година - всичките "мъдреци" дето обсъждат войната в Украйна, и се преструват че им дреме за украинците, изобщо не бяха и споменали конфликта в Нагорни Карабах миналата година, нито отеглянето на САЩ от 20 годишната окупация на Афганистан, нито конфликта между Израел и Палестина - сигурно там не са достатъчно бели, че да се правят на загрижени за тях?

    Коментиран от #19

  • 2 Баце

    38 26 Отговор
    Краварите виждат че губят в Украйна , и палят конфликти до границите на Русия

    Коментиран от #18

  • 3 да питам

    17 16 Отговор
    Русия нали знае , бай Ердо къде ще удари рамо ?! Рааамоо , Рааамоо, друже мой ..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хохо секса

    23 40 Отговор
    Русия се разпада.

    Коментиран от #8, #17, #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ха ха хааа

    5 13 Отговор

    До коментар #4 от "натовец":

    Ше прати , ама друг път ...🤭 Кво ше гепат оттам ?! Арменски коняк Арарат ли ?!😁
  • 8 Историк

    29 9 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо секса":

    Честно,глупав си не се излагай-споменатите държави не са част от Русия-за какъв разпад на Русия гояориш...недоумявам...

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 В.В.П.

    14 6 Отговор
    Ще иде ,Азерския поток в киреча..Ще се залумкат отново ..Язък за рязането на ленти..
  • 11 В.В.П.

    15 6 Отговор
    Газ няма да дойде през Азербайджан и Турция .Путин нареди !
  • 12 ха ха хааа

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Къв историк си бе ?! Чувал ли си за АзербайджанскаССР ..🤔🙄
  • 13 бл.134 в Zап. парк

    22 7 Отговор
    Какъв е тоя нагорни Карабах , бе ! Я си карайте електрическите коли с то от въглища , плащайте почивката на украинците в 4 звездни хотели и наричайте Левски терорист
  • 14 Балканджия с ракия

    13 26 Отговор
    Чорапа отдавна започна да се разплита, и тази феодална империя непригодна за съвременният свят ще се разпадне безвъвратно. Народностите населяващи Мордар вече не искат да бъдет обграбвани техните природни богатства и да бъдат безогледно експлоатирани от Масква и олигарсите. Всички бивши републики отървали се от СССР за кратко време си дигнаха стандарта на живот. Тази олигархичиска грабителска система е примитивна и на никой нормален човек не му се живе в такива робвладелски условия. Айде ,че стана ракиено време.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да питам

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен _Язовец":

    Явно , изпитваш страх ?!
  • 17 Да бе

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо секса":

    За сега се наблюдава увеличаване на територията и икономически геноцид над гейсъюза и нато!
  • 18 Хахаха Русия е

    2 11 Отговор

    До коментар #2 от "Баце":

    Е Чао!
  • 19 Путин не е Фактор Слаб Е

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Сега ще загуби нови територии дори от руските
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 трустар

    7 2 Отговор
    И на тия Путин им говореше да спрат и да се разберат с мир. Не чуват. Пак ги набутват да воюват шпионите на англия и на кравария, за да отслабят Русия, и като ги запукат руснаците пак ще реват за права и свободи. Спрете да слушате англосаксите и си живейте в мир, иначе ви чака шамар от Русия. Ще ви сложат и вас на мястото ви. Спрете се докато е време.