Last news in Fakti

6 Август, 2022 11:35 2 527 49

Антъни Блинкън: Китай премина от търсене на мирно решение към употребата на сила

  • антъни блинкън-
  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток

На пресконференция в Манила той осъди Пекин за ракетните стрелби в Тайванския проток и за оттеглянето от климатичните преговори

Антъни Блинкън: Китай премина от търсене на мирно решение към употребата на сила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последните действия на Китай около Тайван означават изоставяне на практиката за мирно решаване на проблемите и преминаване към принуда и употреба на сила. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на посещение във Филипините, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Манила той осъди Китай за ракетните стрелби в Тайванския проток и за оттеглянето от климатичните преговори. По думите на Блинкън Вашингтон ще се постарае да запази отворени каналите за комуникация с Пекин, за да се предотвратяват недоразумения.

Блинкън бе приет от новоизбрания филипински президент Фердинанд Маркос Младши, който подчерта, че визитата на Нанси Пелоси в Тайван е показала важността на отношенията между Филипините и САЩ. По думите на Маркос посещението на Пелоси в Тайван не е повишило напрежението, което и преди е било високо.

Американският гост увери домакина, че десетилетният съюз между страните им "е здрав и ще става по-здрав". "Ние се придържаме към договора за съвместна отбрана" и ще си съдействаме с Филипините в отразяването на споделените предизвикателства, каза Блинкън.

Връзките между Вашингтон и Манила бяха разклатени заради опитите за сближаване с Пекин на предишния филипински президенте Родриго Дутерте, припомни Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 дааа

    87 1 Отговор
    Така казват "миротворците".
  • 3 Митю

    91 1 Отговор
    Притеснен е нещо.Китайците не вдигат Телефона.
  • 4 фен на сидеров

    83 0 Отговор
    наглостта на старчетата е нечувана !
  • 5 Истината

    78 1 Отговор
    САЩ разнасят агресия и интриги по вс части на планетата.

    Коментиран от #16

  • 6 Каквото повикало, такова се обадило

    80 2 Отговор
    Така стана с Украйна, така ще се случи и с Тайван. А, да видим лицемерните нагли кравари и натовските им войнолюбиви подлоги на колко фронта ще издържат, преди безвъзвратно да изчезнат в небитието.
  • 7 Хихихи

    41 0 Отговор
    Ама що все при бай Пън и Китай и Русия
  • 8 А бе

    59 1 Отговор
    Блинкен, говедо краварско, не те а вие сте тези дето разбутвате войни в целия свят и после гледате от страни. Ама уви, този път е писано точно вие да издухате супата и то яко !
  • 9 Механик

    72 0 Отговор
    Блинкън, абе вие що не си гледате работата? Що се врете на хиляди мили от границите си? За какви се имате, че да сте в правото си да раздавате категории? Я си налягайте дрипите и си оправяйте държавата, че вече е станала като мравуняк, дето скоро ще пощръклее!
    Изобщо, днес е годишнина от както убихте стотици хиляди мирни хора на място, ползвайки атомно оръжие. И още милиони избихте след това, през всичките тия години до днес, хора които умряха и умират от злокачествени болести, поради радиоактивното заразяване, което създадохте там.
    Дано Бог ви въздаде за злините, които творите последните над 100 години!
  • 10 Макроикономист

    51 0 Отговор
    А на бас, че на американците много им се иска да "защитят" и Тайван, ама не им стиска!
    Току виж Китай взел, че ги фалирал, изисквайки от тях да си платят дълга по ценните им книжа, отдавна изкупени от Поднебесните!
  • 11 Ейиии

    40 0 Отговор
    боклуци сте си и това си е.
  • 12 Оня с косата

    38 0 Отговор
    Този екземпляр по необяснима причина се сбръчква със засилени темпове, което говори, че е скоро ще се пресели във вселенията на баща си дявола, където ще се топли на адския студ и вечните мъчения...

    Коментиран от #26

  • 13 пацо

    4 46 Отговор
    Китайската ,,армия,, е същия фейк като рашастанците

    Коментиран от #15

  • 14 Путинофил

    4 47 Отговор
    Така е, примера на Путин е заразителен. Когато оставиш един престъпник да си разиграва коня, последствията са заразителни.
  • 15 Ами

    25 0 Отговор

    До коментар #13 от "пацо":

    Блжени са верующите !
  • 16 До истината

    44 2 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Де факто Тайван е част от Китай .Даже и краварите го признават.Навремето там са избягали противниците на Мао Комунистите разглеждат Тайван като някаква китайска провинция.която рано или късно ще се присъедини пак към Китай.Интересно е как хем е част от Китай хем бабичката реши да го посети .

    Коментиран от #21, #37

  • 17 Ротшиле може

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд":

    ли да назначиш у нас нещо по-така, щото Киро верно беше много прост.
    АМа не Бойко, щото Бойко много краде ама наистина много
  • 18 логично

    38 0 Отговор
    Янките се бъзикат с руснаците, бъзикат се с китайците, развяват си байрака по цял свят, имат 900 военни бази по света, разчитат на всяване на страх и на търпението на руснаци и китайци, на които не им се воюва, защото добре знаят какво означава истинска война. Янките обаче не спират с провокациите и после хвърлят вината върху провокираните. Наглостта е основно качество на краварите и техните ангосаксонски пудели. Всяко търпение обаче има край и предстои да го разберат по трудния начин, започнали са промени, които не могат да бъдат спрени и скоро светът няма да бъде удобен за наглите военнолюбци.
  • 19 Наско

    7 7 Отговор
    88% от тайванците НЕ искат обединяване с Китай. Китай уважава тясното искане и говото, като двете страни продължават да печелят от търговията помежду си. Ето колко е просто мирното решение на "проблема".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наско

    4 21 Отговор

    До коментар #16 от "До истината":

    Де факто в последното допитване 88% от тайванците НЕ смятат, че са част от Китай и НЕ искат да бъдат част от Китай. Единственото хората на Тайван имат право да казват какво е Тайван и какво не е. Китай и САЩ нямат думата. Още нещо - Тайван без ресурси на 16-то място в свето по БВП на глава (55 700 долара). Китай с огромна територия и всякакви ресурси 77-мо място по БВП (17 200 - над 3 пъти по-малко). Уж еднакви хора с еднакви гени, ама едните свободни, а другите роби и разликата е налице.

    Коментиран от #24, #27, #31, #44

  • 22 2 часа

    3 8 Отговор
    Другарят Си, слушаше Бай Дън по телефона, докато Пелоси пътуваше над Тайван, защо ли?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 а от

    17 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наско":

    къде получават ресурсите и кво ще стане с тях като им ги спрат сега..
  • 25 Кирил

    1 19 Отговор
    Сила ли.... Направо ме разсмяхте. Мандарините са същия фейк като рашастантите
  • 26 Косата

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оня с косата":

    Майтап няма. Това забелязах и аз че нещо мноу се е збръчкал. Да видим тъй и тъй е на гости в Манила и до месец след като си замине да не тръгнат и те с претенции към Китай че им влизали в териториални води. Естествено "братята" кравари ще ги подсигурят с оръжие, ама не...
    Пожевëм, увидим.
  • 27 Мда

    17 1 Отговор

    До коментар #21 от "Наско":

    Те се разбираха чудесно докато САЩ не им се намеси.Запитай се защо посрещнаха Пелоси с маски в цвета на украинското знаме.И там тече пропаганда да настройват Тайван срещу Китай.
    Писна ми от тея украинци и скапаната им пропаганда.Само гледат къде конфликт да създадат.Унищожиха си държавата и сега целия свят подпалват.Това са някакви IT специалисти,които се правят на богове.
  • 28 Иванушка  🇷🇺

    19 3 Отговор
    "...Вашингтон ще се постарае да запази отворени каналите за комуникация с Пекин..." - доколкото имам спомени само преди седмица Пекин проведе двучасов разговор с Байдън в който недвусмислено предупреди САЩ че визитата на Нанси Пелоси в Демократичен Тайван е нежелателна, недемократична и ще доведе до ситуацията която имаме в момента. САЩ нарочно провокираха и дестабилизираха Международния Мир плюейки на Международния Ред и 3000 годишна история на Китай. Чудя се колко ли трябва да си проЗд нагъл, арогантен Кравар за да обвиняваш другите за собствената си краварщина. Отделно се чудя и на Тайванския акъл, тия островитяни правят и невъзможното за да изчвзнат от картата на Света, също като Украйна.
  • 29 дядото

    14 1 Отговор
    да и имам самочувствието кравари. китай,северна корея,русия и още няколко държави имат армии с обща численост между 4 и 5 милиона бойци.мислите ли,че бихте устояли,въпреки самочувствието си
  • 30 Напротив

    16 0 Отговор
    Вижте колко мирно и тихо се развиват събитията около тайван, например, спляха им пясъка! Тънко, по китайски :)
  • 31 Иванушка  🇷🇺

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "Наско":

    "...88% от тайванците НЕ смятат, че са част от Китай и НЕ искат да бъдат част от Китай...." - ако 88% от лудите в Лудницата твърдят че са "Марсианци", следва ли че са Марсианци ? Чисто и просто Украинци, Тайванци и Македонци са за лудницата. Руснак да твърди че не бил руснак а наследник на Александър.......Македонски и китаец който твърди че не е китаец - какво друга диагноза да им постави човек ? Българите "македонци" дошли на тези земи 1000г след Македонците, били и те "македонци" ???
  • 32 Хохохо

    12 2 Отговор
    А Америка как тръгна в Украйна, от жалост към украинците, до доставяне на оръжия и боеприпаси да изчезване и на последния украинец. Много са загрижени тези американци, че и вече бившия английски Рошко, не го притесняваше как са сънародниците му, но много съжаляваше украинците и най вече украинския шут, да не им липсват оръжия, а и нещо за душата сигурно. Трогателно загрижени лицемери.
  • 33 толупа

    2 0 Отговор
    помогнете да съм отново премиер и че ви оправя с 200 и конфликта ви че премахна
  • 34 Що ли ситуацията

    14 2 Отговор
    Ми напомня за Русия??? Американците се бъркат където не им е работата и после ...що така бе Миме!!остава и ЕС да се включи щото Брюксел има някакви интереси да зАщитава на 5000 км от Европа!!айде сега ЕС да прати оръжия на Тайван и да наложи санкции на китай
  • 35 Тончо Палачинков

    13 0 Отговор
    Ако Тексас примерно обяви независимост и Катай каже, че го подкрепя каква песен ще пееш, гнусен нагъл хххх?
  • 36 Всички знаят

    5 5 Отговор
    Диктатурите по света са обречени на провал!
  • 37 Да бе!

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "До истината":

    Китай е част от Тайван!
  • 38 А беее

    11 0 Отговор
    Тоя да спре да мига на парцали и да пита наивно що така, та ние нищо не сме провоцирали. Изобщо да престане да се прави на луд за пенсия и да се заеме със сериозна дипломация, както би подобавало на държава с претенции на световен лидер - АКО МОЖЕ?!
  • 39 Анонимен

    7 0 Отговор
    Блинкън бе приет от новоизбрания филипински президент Фердинанд Маркос Младши --- оооо, ама те през ден във Филипините, да не са избрали тоя новоизбран президент? Да не ги нахендрят и тях във война, вместо сащ, Филипините да се противопоставят на китайската агресия? Филипинците знаят ли?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ученик

    5 0 Отговор
    Имат добър учител, САЩ!
  • 42 Правилно

    4 0 Отговор
    ми те,Китай се,учат от американциге нали все така го правите блинкин е сега вече няма да сте само вие
  • 43 Ротшилд

    4 0 Отговор
    За да сринем успешно икономиките и да стартираме голямото "нулиране", са ни нужни още един-два военни конфликта. Разиграваме театро за пред суверена, но всички договорки са направени тихомълком под масата.
  • 44 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Наско":

    Много точно си го написал че са без ресурси, защото те идват точно от Китай! И китайците точно това направиха преди дни -Спряха износа на пясък за Тайван.Без пясък няма строителство а Тайван го внасяше всичкия от Китай.А пясък откъде ще си докарат сега? От хиляди мили ли ? Освен пясък за строителство Китай спря и износа на преработен пясък или чист силиций използван в микроелектрониката.Сдруги думи дори и да са на първо място по производство на микрочипове реално нямат евтини суровини за тяхното производство.
  • 45 Дааааааам

    1 1 Отговор
    А да видим как така се е избрало новото маркусче и дутертето го ритнали. Дали не се вижда почеркът на на износителите на демУкрацията? Той, дутертето и тепаше наркоразпространителите и никак не щеше да слуша за либерастните ценнУсти. . . Смяна на нещата. Имаше на времето една хубава комедия с Еди Мърфи.
  • 46 име на ВИМЕ

    5 0 Отговор
    Държавата , която ползва най-много сила от ВТОРАТА СВЕТОВНА насам е САЩ ! И сега точно те да говорят , че някой ползва сила , е прекалено нагло , лицемерно и двулично !
  • 47 Кокоркиро

    0 1 Отговор
    Обичам евреите.
  • 48 Бай Брадър

    0 0 Отговор
    "Ми, вижте сега... Ние им го нафърфорихме на Китай, въпреки че 100 пъти ни казаха да не им го нафърфорваме, а пък сега те се сърдят, че сме им го нафърфорили. Е, не може така!!! За какво се сърдят??"
  • 49 милен

    1 0 Отговор
    Вие престъпна сган разбирате само когато с вас се разговаря със сила.Помня когато Съветски военен кораб минаваше близо до Американски военен кораб се строяха на палибата за да наблюдават като даже ни мърдаха стояха и "впили" поглед без да прекъснат без никакво движение наблюдаваха.Защо ли? Не от уважение или нещо друго а от страх изпитваха уважение.