Last news in Fakti

27 Юни, 2013 12:57 7 076 0

Слухове за смъртта на Нелсън Мандела

  • нелсън мандела-
  • болница-
  • командно дишане-
  • президент
Слухове за смъртта на Нелсън Мандела - 1
Граждани носят цветя и се молят за здравето на Мандела пред болница в Претория. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нелсън Мандела почина, става ясно от профила на Си Ен Ен в Туитър.

Според в. „Гардиън“ животоподдържащите системи на известния борец за човешки права са изключени по желание на неговите близки и той е починал. В момента няма информация за състоянието на Мандела, но в последните часове се засилиха слуховете за неговата смърт.

Близки твърдят, че състоянието на Нелсън Мандела остава критично.

Преди това беше включен към апарат за командно дишане, съобщи Лента.ру, която пък цитира старейшината на клана на бившия южноафрикански лидер - Напилиси Мандела.
Тази сутрин в болницата Нелсън Мандела е бил посетен от действащия президент на  ЮАР Джейкъб Зума. След това Зума е отменил предстоящата си визита в съседен Мозамбик, което може да означава, че Мандела е много зле и се очаква най-лошото.

От 8 юни 94-годишният Нелсън Мандела е в клиника в Претория, където го лекуват от белодробна инфекция. В последните дни състоянието му е видимо влошено. От края на 2012 г. бившият президент на ЮАР е хоспитализиран вече за трети път.

Мандела, който е бил на президентския пост от 1994 до 1999 г., е известен преди всичко като борец против апартейда в ЮАР. За революционните си убеждения той е лежал цели 27 години в затвора. След освобождаването му режимът на апартейд, действащ от 1948 г., е отменен и се слага край на жестоката расова сегрегация, залегнала в тогавашната конституция. По-късно Мандела става първият чернокож президент на страната.

Нелсън Мандела е първият чернокож президент на Южноафриканската република. Роден е 18 юли 1918 година в селцето Мвезо, близо до столицата на Транскей Умтата.

В ранните си години той посещава методистко мисионерско училище. На 16-годишна възраст учи в местен колеж, има интерес към бокса и участва на няколко състезания.

След завършване на гимназията, записва бакалавърска степен в Университета на Форт Хеър в Алис. В края на първата си година обаче се включва в студентски протест срещу политиката на учебното заведение и бива изключен. Протестът обаче му дава възможност да се запознае с активни противници на апертейда в страната, което е началото на активната му политическа кариера.

Първоначално, придържащ се към политика без агресия, Мандела и 150 други биват арестувани на и обвинени в измяна, като последвалото дело, проточило се между 1956 и 1961 г., завършва с оправдателни присъди за всички обвинени. В периода 1952-1959 г. се заражда нов вид чернокожи активисти, известни като Африканисти, които смущават действията на Африканския национален конгрес в различните райони на страната и които изискват по-драстични мерки срещу режима на Националната партия.

През 1961 г. Мандела става лидер на създаденото с негова помощ въоръженото крило на АНК, Умкхонто Свизве, като координира различни саботажи срещу военни и правителствени цели и прави планове за евентуална партизанска война. Освен това Мандела активно набира средства и урежда паравоенно обучение на групата в чужбина. Той описва решението за водене на въоръжени действия срещу апартейда, като последна възможност след дълги години на безплодни мирни протести и репресии от страна на правителството. По-късно, особено през 80-те години на XX век, партията подклажда кървава партизанска война, в която загиват и множество невинни хора. Затова след време Мандела признава, че в желанието си да се бори срещу апартейда АНК често нарушава човешките права и критикува свои съпартийци, които отричат този факт.

Мандела е арестуван и признат за виновен по обвиненията за участие и подготвяне на въоръжени действия срещу държавата. Излежава общо 27 години в затвора в строго охранявания остров Робен.

След като излиза от затвора, Мандела се връща като лидер в АНК и води партията на състоялите се в периода 1990-1994 мултипартийни преговори, които водят до първите избори в историята на Южна Африка, в който право на глас имат хора от всички раси. Печели изборите и става първият чернокож Южноафрикански президент. Заради годините си, Мандела не се кандидатира за втори мандат и се оттегля от президентския пост. 
След оттеглянето си Мандела подкрепя активно редица социални и правозащитни организации.

През 1993 година печели Нобелова награда за мир.

Известен е с острите си критики към висши политици от САЩ, Великобритания и ООН.

През 2004 година, Мандела обявява, че се оттегля от публичния живот поради влошеното си здравословно състояние. Няколко години преди това заболява от рак на простатата.

През последните месеци на няколко пъти бива приеман в болници отново поради здравословни причини – възпаление на белите дробове.

Той лежа 18 дни в болница и през декември 2012 г. Тогава също бе разпространена информация за рутинни изследвани, но по-късно се изясни, че той е бил хоспитализиран заради рецидив на прекарана белодробна инфекция, а освен това Мандела е бил и опериран за отстраняване на камъни в жлъчката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА