Last news in Fakti

18 Юли, 2013 17:13 2 147 0

Доброволци отделят по 67 минути за благотворителност в чест на Мандела

  • нелсън мандела-
  • рожден ден-
  • южна африка

Нелсън Мандела отпразнува 95-тия си рожден ден в болница

Доброволци отделят по 67 минути за благотворителност в чест на Мандела - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Нелсън Мандела отпразнува 95-тия си рожден ден в болница в Претория,  докато празненства в негова чест се провеждат по целия свят и в Южна Африка.

Рожденият ден на Мандела е обявен от ООН за Международен ден на Нелсън Мандела, като начин да се признае приносът на носителя на Нобелова награда за мир към борбата за равенство и свобода. Генералната асамблея на ООН провъзгласява датата 18 юли за ден на Нелсън Мандела на 11 ноември 2009 година.

Южноафриканците бяха призовани да отбележат деня на бившия президент и борец срещу апартейда, който има 67-годишна служба в полза на обществото, с 67 минути благотворителност. Акцията се нарича "67 минути за добри дела".

Мандела, който е в критично, но стабилно състояние, влезе болница на 8 юни след поредната инфекция на белия му дроб.

При една от кризите, които борецът за човешки права направи в болницата моналия месец, се появиха и слухове за смъртта му, които в последствие бяха опровергани. Въпреки настояването от страна на семейството му животопотдържащата апаратура да бъде спряна, за да се прекратят мъките на Мандела, лекарите отказаха. Тогава и настоящият президент Джейкъб Зума се противопостави на искането на семейство Мандела.

На днешния празник Джейкъб Зума заяви, че здравето на Мандела "непрекъснато се подобрява".

"Горди сме да наричаме тази международна икона нашата собствена като южноафриканци и му пожелаваме добро здраве", заяви Зума в изявление и добави: "Благодарим на всички за подкрепата и неумиращата любов и състрадание към Мандела по време на престоя му в болница.“

За Южна Африка, най-добрият подарък за рождения ден на Мандела би било той да се възстанови и да бъде сред хората, които го обичат толкова много.

Една от дъщерите на Мандела, Зиндзи, каза че той е постигнал "забележителен напредък“ и когато го посетила през седмицата, го заварила да гледа телевизия със слушалки, а той комуникирал с нея с очи и ръце. "Очакваме с нетърпение да се върне у дома скоро“, каза тя пред АП.

Уини Мадикизела-Мандела заяви пред местна радиостанция, че 95-тият рожден ден на бившия й съпруг е "подарък не само на семейството, но и за нацията". Тя отхвърли появилите се слухове и страхове у хората, че ще настъпи хаос в Южна Африка, когато Нелсън Мандела умира.

Настоящата съпруга на Мандела, Граца Машел, заяви миналия петък, че е "по-малко притеснена" за здравето на съпруга си тъй като той продължава да реагира добре на лечението. Днес празникът за тях е двоен, тъй като се навършват и 15 години от брака им.

Бившият държавник е почитан в целия свят за ролята си в свалянето на апартейда в Южна Африка. Той стана и първият чернокож президент в страната през 1994 година и я ръководи до юни 1999 година.

Управляващата партия в страната - Африкански национален конгрес излезе с изявление, в което се казва, че на този ден, отреден за почит към делото на Мандела хората се обръщат 95 години назад на "живот и жизнен цикъл", посветен на освобождението на хората от Южна Африка и от цял свят.

Днешната дата се чества по цял свят, но Южна Африка е подготвила специална програма за този така важен за страната ден.

Учениците от цялата страна пяха по едно и също време „Честит рожден ден!“ на бившия президент.

Президентът Зума посети нобеловия лауреат в болницата. Той също така провери как върви раздаването на ключове за къщи на бедни семейства в областта Претория.

Доброволци прекарват 67 минути в реновиране на училища и домове за сираци, почистване на болници и раздаване на храна на бедните, за да отбележат 67-те години обществена работа на бившия държавник –  години прекарани като адвокат, активист, затворник и президент.

Членовете на семейство Мандела пък раздаваха подаръци на жителите на Съндаунс преди тържествения обяд за рождения ден на Нелсън Мандела. Бяха подготвени 95 кексчета в негова чест.

В международен план едно от събитията за днес е направата на голяма картина с лика на Мандела на Таймс Скуеър в Ню Йорк.

Британски предприемач Ричард Брансън, обеща че ще положи 67 минути общественополезен труд в четвъртък, за да "направи света по-добро място, стъпка по стъпка".

Междувременно, концерти се планират по-късно тази седмица в австралийския град Мелбърн, с участието на местни и африкански артисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА