Last news in Fakti

19 Август, 2022 06:08 7 428 13

Буяр Османи: Сбъркахме, че не вписахме българите още през 2001 г.

  • северна македония-
  • буяр османи-
  • конституция-
  • българи-
  • преговори-
  • комисия

Министърът на външните работи на РСМ подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност, наред с останалите 6, които вече са вписани

Буяр Османи: Сбъркахме, че не вписахме българите още през 2001 г. - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Започнахме преговори за членство с ЕС от деня на първата междуправителствена конференция, но няма да можем да отворим глава 23, ако не променим конституцията”, отбеляза министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи, предаде БГНЕС.

„Ще приключим скрининга, но не можем да отворим Глава 23, ако не променим Конституцията и това е компромисно решение, защото позицията на Република България до последния момент беше твърда, че няма започване на преговори без тези конституционни промени. И това не го приехме. Отхвърлихме решението, което предложиха българите – да започнем преговори и скрининг, а междувременно да променим конституцията”, каза Османи по време на снощното си гостуване в предаването „Горещо политическо лято“ по Канал 5.

Той подчерта, че изменението на Конституцията предполага включването на хърватската, черногорската и българската общност наред с останалите шест общности, които вече са изброени в текста на конституционния преамбюл. На въпрос дали се опасява, че може да не се осигури мнозинство от две трети за промените в Конституцията, Османи подчерта, че по време на разговорите с България е общувал с представители на македонската опозиция и не е чул от никоя партия аргумент срещу включването на българите в Конституцията.

„Вписването на българите в нашата Конституция е добро и е в интерес на македонците, македонския народ и Република Северна Македония, защото за първи път институционално се дефинира връзката между македонското мнозинство и българската малцинствена общност. За първи път в историята на отношенията ние официално институционализираме тази връзка и я правим необратима. Чувал съм това от представители на ВМРО-ДПМНЕ”, каза Османи. По думите му дори от представители на ВМРО-ДПМНЕ е чул мнение, че е направена грешка, че българите не са включени в Конституцията при конституционните промени през 2001 г., а сега този въпрос се използва за ежедневен политически натиск.

Според него през предстоящите „15 месеца скрининг“ и докато стигнем до глава 23, властите ще се опитат да разобличат всички, които искат да поставят кариерата си пред стратегическите интереси на страната.

„Ще отидем при всеки гражданин, за да му кажем какъв е рискът от промяната на конституцията и че няма нищо лошо в това редом с албанци, турци, сърби, роми в Конституцията да се включат и черногорци, хървати и българи. Какъв е този риск и какви са ползите от такъв процес. Уверявам ви, че във ВМРО-ДПМНЕ убеждението е, че няма риск от такъв процес, а напротив, държавата има интерес да го направи. Важно е да се намери начин и съм сигурен, че когато той се постави на масата, ще има достатъчно депутати, които да го подкрепят”, каза Османи. Той заяви, че не е за референдум по този въпрос, защото, както каза, гражданите са изразили мнението си относно европейската перспектива.

Ако трябва, въпросът трябва да е - Вие за ЕС ли сте или не. Всичко останало ще е абсолютно манипулация на гражданите. Така че мисля, че никой няма съмнение, че тази малка държава, зависима от регионалните и европейските процеси, може да оцелее нормално и оптимално само в Европейския съюз”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 горски

    49 0 Отговор
    Сбъркахте,и като се правихте на антични македонци.
    Всеки, който не приеме корените си ,добри или лоши, е сбъркан по рождение.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 8888

    18 0 Отговор
    Сетила се Мара да се побара.....
  • 6 Независим

    17 0 Отговор
    Загубиха 20 г.да присвояват име, история и идентичност. Ще им трябва още 20 г.да разберат че историята не може да се променя и тълкува както ти изнася.
  • 7 Проблема

    7 0 Отговор
    за нас е че ако се признае българско малцинство, то това означава че българите и македонците не са един народ.
  • 8 Българин

    12 0 Отговор
    Не си преписвайте нашата история, а вашата е след 1947 година, за нея си говорете и си е изучавайте, само така може да станете Европейци, като забравите Българската история, иначе трябва да се наричате гордо, БЪЛГАРИ.
  • 9 Иванов

    5 0 Отговор
    Не само че ще приемете българите Ами ще ги попилеят пишете като един от държавотворен народ,ще клекнете и още ще клякате ако искате в ЕС няма сърденки както ние приехме правилата да сме в добри отношения със съседите и нямаме претенции към тях така и вие ще направите по задължение остава ако станете член на ЕС да се следи да спазвате правилата което не е маловажно
  • 10 Болярин

    2 0 Отговор
    Вие, и с новата си "боя", като северномакедонци, скоро ще разберете, че просто трябваше да си признаете българският произход !
  • 11 Живопис

    2 0 Отговор
    Без да говориш гръцки как си македонец?
  • 12 Хан Драган

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ където и да са правят Държава(добра или не е отделен въпрос).Та и една СМакедония са сглобили. За това ще бъдат най първи като държавотворен народ и рамо. Казах!

    Коментиран от #13

  • 13 Скопие

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хан Драган":

    Пуши го братеее, пушии...
Новини по държави: