Last news in Fakti

19 Август, 2022 10:11 1 143 0

Порои предизвикаха хаос, стотици напуснаха домовете си

  • нова зеландия-
  • хаос-
  • порои-
  • дъжд-
  • буря

Местните жители бяха посъветвани да пестят водата заради проблеми с градското водоснабдяване

Порои предизвикаха хаос, стотици напуснаха домовете си - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Проливни дъждове засегнаха части от Нова Зеландия за четвърти пореден ден днес, принуждавайки стотици хора да напуснат домовете си докато реките излизат от коритата си, а подгизналата почва става нестабилна, предаде Ройтерс. Селището Нелсън, на северното крайбрежие на Южния остров, е най-тежко пострадало, като обитателите на повече от 400 къщи са евакуирани, а някои домове са обявени за негодни за живеене в резултат на дъждовете, съобщи БТА.

Щетите, които виждам в Нелсън, са покъртителни и мисля, че ще ни трябват години, за да се възстановим, каза на пресконференция Алек Лувърдис – служител от поделение на „Гражданска защита“. Метеорологичната служба „Метсървис“ съобщи, че от вторник насам в Нелсън са паднали 172 милиметра дъжд, което е повече от два пъти в сравнение с нормата за август. Още 190 милиметра дъжд се очаква да се излеят по хълмовете край Нелсън през утрешния ден.

Местните жители бяха посъветвани да пестят водата заради проблеми с градското водоснабдяване. Службата за гражданска защита предупреди хората да стоят далеч от брега, защото на места се очакват триметрови вълни.

Специалисти отдават необичайно дъждовното време на въздушен поток от водна пара или на „атмосферна река“ над страната. Над Северния остров също се изляха поройни дъждове през последните 24 часа, някои малки селища се оказаха изолирани, имаше и наводнени къщи, което наложи евакуация. Предупреждението за порои остава в сила до полунощ днес.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА