Last news in Fakti

28 Август, 2022 13:28 2 391 2

Президент уволни високопоставени служители на полицията

  • перу-
  • протести-
  • полиция-
  • президент-
  • педро кастильо-
  • корупция-
  • разследване

В момента президентът е обект на шест разследвания

Президент уволни високопоставени служители на полицията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Перу Педро Кастильо смени висши служители на перуанската национална полиция (ПНП), две седмици след като служители за борба с корупцията нахлуха в сградата на правителството с разрешение на съда, издирвайки балдъзата на президента, която е обект на разследване, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Промените засягат главното командване, генералния щаб и главния инспекторат на националната полиция. Кастильо описа като "незаконна" извършената в правителствения дворец полицейска акция, при която полицейски екипи и прокурори издирваха в продължение на няколко часа неговата балдъза Йенифер Паредес, обвинена от вътрешното министерство, че е част от предполагаема корупционна мрежа, управлявана от самия президент и съпругата му Лилия Паредес.

Действията на полицейските служители, ръководени от полковник Харви Колчадо, накараха адвокатите на президента Кастильо да подадат жалба срещу него в службата на генералния инспектор на националната полиция, съобщи местният печат.

Председателката на перуанския парламент Лейди Камонес, обвини в пост в Туитър президента Кастильо в „нов акт на злоупотреба с власт“ за лични цели и го упрекна, че "възпрепятства разследването". Тя уточни, че министърът на вътрешните работи Уили Уерта ще бъде поканен следващата седмица да говори пред комисията по отбрана, "за да докладва за причините, довели до тези спорни промени".

Правозащитникът Карлос Ривера Пас също вижда в действията на президента "злоупотреба с власт, която може да бъде свързана с възпрепятстване на разследванията срещу Кастильо". Абел Гамара, заместник-вътрешен министър, увери, че обявените вчера смени на високопоставени служители са естествено решение, защото има смяна на министъра на вътрешните работи. В момента президентът Кастильо е обект на шест разследвания от страна на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интересно

    5 2 Отговор
    Каскета на прокуратурата къде се скри , или прави схеми как да отърве тиквата от затвор до живот !!
  • 2 Колега

    2 0 Отговор
    Радев, какво чакаш ти!