Last news in Fakti

13 Декември, 2022 22:43 2 246 16

Безредици, убити, ранени: какво се случва в Перу

  • перу-
  • безредици-
  • убити-
  • лима-
  • ранени-
  • сблъсъци-
  • педро кастийо

Какво се случва в южноамериканската страна?

Безредици, убити, ранени: какво се случва в Перу - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Миналата седмица президентът на Перу Педро Кастийо бе отстранен от поста си. Той бе задържан за седем дни по обвинения на Върховния съд в бунт срещу държавата. Заместничката му Дина Болуарте встъпи в длъжност, още в събота (10 декември) тя представи и своя кабинет.

В резултат на тези развития в Перу избухнаха безредици. По данни на властите седем души са загинали, а други са били сериозно ранени по време на протестите и сблъсъците между цивилни граждани и силите за сигурност. През уикенда бунтовници блокираха летището в град Андауайлас в област Апуримак и го подпалиха. В понеделник бунтовниците нахлуха и в международното летище в Арекипа. Там, според перуанското министерство на транспорта, те са унищожили част от инфраструктурата за сигурност и са подпалили помещение на охранители.

Във връзка с размириците Болуарте призова за предсрочни избори. Министърът на вътрешните работи Сесар Сервантес обяви извънредно положение в няколко региона.

Как се стигна до импийчмънта на Кастийо?

Правителството на Кастийо беше под напрежение още от началото на мандата през юли миналата година. Заради разнородни обвинения и липса на консенсус по важни въпроси редица министри се отказаха от постовете си. Само преди две седмици Кастийо назначи нов началник на кабинета - това бе петият за по-малко от година и половина.

Политическите размирици в Перу не спират от години. Както и при някои от предшествениците му, мандатът на Кастийо е белязан от постоянна борба за власт с консервативното парламентарно мнозинство. 53-годишният Кастийо е разследван по обвинения в корупция и плагиатство.

От встъпването си в длъжност противоречивият държавен глава вече преживя два процеса за импийчмънт - малко преди да бъде насрочен трети, миналата сряда той обяви, че ще разпусне парламента и ще проведе нови избори. Кастийо въведе нощен полицейски час и заяви, че временно ще управлява с декрет, т.е. изцяло на своя глава. Много депутати видяха в това опит да се изпревари вотът на недоверие и държавен преврат. В Конгреса депутатите все пак продължиха дебатите и по-късно гласуваха с голямо мнозинство за импийчмънт на Кастийо на основание "трайна морална непригодност".

Защо протестиращите подкрепят Кастийо?

Хората, които излязоха на улицата след отстраняването на Кастийо, искат, наред с други неща, оставката на Болуарте, скорошни нови избори и освобождаването на Кастийо. Кастийо, бивш профсъюзен активист, встъпи в длъжност през юли 2021 с обещанието да осъществи аграрна реформа и да проведе социална политика в помощ на по-бедното население.

Вярно е, че фермерите и по-специално коренното население не можаха да се възползват от икономическия растеж през последните години, а Кастийо изглеждаше претоварен от кризата с коронавируса, често и от задачите си в други области. Въпреки това противоречивият ляв политик има много поддръжници сред работническата класа и селските райони, особено в Андския регион.

В неделя един от протестиращите заяви пред информационна агенция АФП, че Дина Болуарте не представлява народа и не е била избрана. Други перуанци също са на мнение, че Болуарте е дошла на власт незаконно. Процедурата, по която тя може да наследи Кастийо като заместник, обаче е предвидена в перуанската конституция.

Друг протестиращ заяви пред информационната агенция AП в неделя: "Ние не сме комунисти или нещо подобно. Ние сме хора, които искат държава без корупция, която да ни позволи да излезем от тази изостаналост, от този колониализъм, в който продължаваме да живеем."

От друга страна, доминираният от консерваторите парламент също се смята за корумпиран. А и на много перуанци вероятно им е омръзнало от борбата за власт по върховете на държавата и от политическата нестабилност като цяло - предшествениците на Кастийо на президентския пост също често бяха в конфликт с Конгреса, а двама от тях бяха отстранени от длъжност при подобни процедури.

Какво следва?

Следващите редовни избори, на които страната избира президент и парламент, всъщност ще се проведат през 2026 година. Болуарте, която положи клетва миналата седмица, сега иска да представи на Конгреса законопроект за насрочване на изборите още през април 2024 година. Не е ясно обаче дали това ще успокои протестиращите, които наред с другото искат нейната оставка и нови избори.

Що се отнася до непотизма и нестабилността в перуанската политика, политологът Алберто Вергара изразява съмнения, че отстраняването на Кастийо може да реши тези основни проблеми на страната. Политиците и с десни, и с леви възгледи се стремят към собствена изгода и ограбват държавата. На това трябва да се сложи край, казва той в интервю за най-големия испански всекидневник "Ел Паис".

Автор: Инес Айзеле


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    28 8 Отговор
    Поредният преврат на ЦРУ! Бяха ги оставили за малко страните от Ю.Америка, но само за малко!

    Коментиран от #4, #5, #10

  • 2 Жълто джудже

    18 4 Отговор
    Американците всеки път стъпват на градинска лопата и получават удар по челото.
  • 3 Бай Ставри

    24 4 Отговор
    Мирише ми на обор. Краварска история, с привкус на говежда демокрация.
  • 4 Госあ

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    БРИКС е спасението. Затова и Аржентина подаде молба за членство.

    Коментиран от #7

  • 5 не знаех

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Че краварите са толкова загрижени за обикновените хора и държава без корупция, много ги ласкаете.
  • 6 Рошко

    9 2 Отговор
    Нма нищо чудно,ако и там имат нефт
  • 7 брикс ли?

    5 10 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Че то Индия и Китай се избиха, добре че Бразилия и ЮАР са надалече...не ми се мисли какво ще става тогава.

    Коментиран от #13

  • 8 Аналог

    7 2 Отговор
    ,Политиците и с десни, и с леви възгледи се стремят към собствена изгода и ограбват държавата., дали не си приличаме като сиамски близнаци..?!?
  • 9 Хахаха

    11 4 Отговор
    Поредната смяна на правителство от америте
  • 10 Хахаха

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дааа":

    Перу е прекалено богата....за да бъде оставена от ЦРУ
  • 11 Абе

    6 2 Отговор
    И той вдигнал юмрука, но там номерът не минал !
  • 12 До Дааа

    4 2 Отговор
    Като не си наясно с нещо, по-добре си трай вместо да пишеш глупости !
  • 13 Боцко

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "брикс ли?":

    Глупости. Индия и Китай вървят ускорено към подобряване на отношенията.
  • 14 ЛиБеРаст

    14 2 Отговор
    Цветна революция! Демокрация означава американско управление с марионетки! Само това!
  • 15 Вирус

    13 4 Отговор
    Явно има ресурси от които западняците отчаяно се нуждаят и ето ти оранжева пролет
  • 16 Ясно, ясно

    8 1 Отговор
    Ляв политик. Социална политика в помощ на по-бедното население. И като се вземе в предвид липсата на протести от Колективния Запад, става съвсе ясно кой наистина стои зад промените.