Last news in Fakti

29 Август, 2022 17:19 1 234 3

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр обяви, че се оттегля от политиката

  • ирак-
  • багдад-
  • муктада садр-
  • нури ал малики-
  • казим ал хаери

Обявената новина породи опасения, че симпатизантите му може да изострят ситуацията по време на демонстрациите си и това да предизвика нова фаза на нестабилност в Ирак

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр обяви, че се оттегля от политиката - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада Садр обяви, че се оттегля от политиката и че закрива представителствата и структурите на политическото си движение. Решението му е взето в отговор на политическата криза в Ирак, предаде Ройтерс.

"С това обявявам окончателното си оттегляне", съобщи той в публикация в Туитър.

Садр разкритикува другите шиитски политически лидери, че не са се вслушали в призивите му за реформи. Относно закриването на представителствата и структурите на движението му духовникът не даде подробности, но посочи, че културните и религиозните му институции ще продължат да работят.

През юни Садр оттегли депутатите си от парламента, след като не успя да състави правителство с избрани от него министри. Така отношенията между Садр и проиранските шиитски лидери в Ирак влязоха в задънена улица. това доведе до най-продължителния политически блокаж в най-новата история на Ирак, отбелязва Ройтерс.

От края на юли привържениците на Садр започнаха да окупират парламента и да протестират пред сградите на правителството и на премиера, което доведе до спиране на процедурата за избор на нов президент и министър-председател.

Обявената днес от Садр новина породи опасения, че симпатизантите му може да изострят ситуацията по време на демонстрациите си и това да предизвика нова фаза на нестабилност в Ирак.

Веднага след като Садр помести съобщението си в Туитър, стотици негови привърженици се стекоха към сградата на правителствения дворец и започнаха да се катерят по бетонните заграждения пред нея, което предизвика страхове, че може би се задава безпрецедентна политическа криза, предаде Асошиейтед прес.

За първи път привържениците на Садр правят опит да влязат в двореца, откакто неотдавна хиляди от тях се опитаха да щурмуват парламента, за да попречат на противниците от шиитския политически лагер да съставят кабинет. В момента в правителствения дворец управлява служебно правителство.

Освен като ги прескочат, привържениците на Садр се опитаха да преодолеят бетонните ограждения и като ги повалят с въжета. Самите заграждения се намират на подстъпа към вратите на двореца.

Иракската армия призова демонстрантите незабавно да напуснат Зелената зона и ги прикани към сдържаност, "за да се избегнат сблъсъци или проливане на иракска кръв".

"Силите за сигурност потвърждават отговорността си да защитават държавните институции, международните мисии и публичната и частната собственост", се казва в тяхно изявление.

Обявеното от Садр оттегляне е реакция на оттеглянето на шиитския духовен водач аятолах Казим ал Хаери, който смята много от привържениците на Садр за свои последователи. Вчера Ал Хаери обяви, че ще се оттегли от религиозна власт и призова последователите си да подкрепят иранския аятолах Али Хаменей, а не духовния център на иракските шиити в свещения град Наджаф.

Решението на Ал Хаери беше неприятна изненада за Садр. В днешното си съобщение той заяви, че Ал Хаери се е оттеглил "не по своя воля".

Преди това Садр настояваше за незабавно разпускане на парламента и предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    6 1 Отговор
    Енергичният комсомолец Байдън за жалост е прекалено млад и неопитен да се сети, да направи същото.
  • 2 атей

    3 0 Отговор
    пишете и за тея хора не са само Путин и Байден политици у светъ и нашите Бг глъпчовци разбира се пишете и за иранските мъдреци Аятолох Кхомейни и дългата им сага спорове със САЩ и евреите - още едно време е нарекъл САЩ сатанисти и завоеватели под лъжовен лозунг демокрация правят войни крадът ресурси и така живеят
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания