Last news in Fakti

4 Юли, 2013 13:28 1 441 0

Украйна може да стане мост между ЕС и Русия

  • украйна-
  • асоцииране-
  • договор-
  • ес-
  • европа-
  • романо проди-
  • гидо вестервеле

В Киев се състоя кръгла маса по въпросите, свързани с реформирането на избирателното законодателство в Украйна. Събитието бе организирано от представителството на ЕК в Украйна и посолството на САЩ в страната с участието на министъра на Кабинета на министрите на Украйна Л. Лукаш, първия зам.-министър на правосъдието И. Емелянова, зам.-министъра на външните работи А. Олефиров, зам.-председателя на ЦИК Усенко-Черная, ръководители на дипломатически мисии, шефа на представителството на ЕС в Украйна Я. Томбински, председателя на Конституциония съд на Унгария и член на Венецианската комисия П. Палосай, експерта по правните Е. Пилгрим, депутати от Върховната рада (Народното събрание) на Украина, представители на обществени организации, ръководители на дипломатически мисии на страните от ЕС, САЩ и др.

На заседанието бяха обсъдени неотдавнашните изводи на Венецианската комисия и ОБСЕ / БДИПЧ по Закона „За всеукраинския референдум“, както и законопроекти по въпросите за усъвършенстване на избирателното законодателство. Основно внимание в изказванията на посланиците на САЩ и ЕС в Украйна, както и в тези на представители на неправителствените организации бе обърнато на необходимостта да се приеме Избирателен кодекс.

В Украйна са доволни от изводите на Венецианската комисия относно подадените законопроекти и отбелязват положителната оценка от страна на Венецианската комисия за редица от тях. Забележките и препоръките ще бъдат отчетени при по-нататъшното им обсъждане и преработване.

Украйна няма задължения за приемане на Избирателен кодекс: в съвместна декларация от 16-ата съвместна среща на високо равнище между Украйна и ЕС през февруари 2013 г. се казва, че Украйна „ще проучи целесъобразността да приеме Избирателен кодекс“.

Само в няколко държави в Европа действа Избирателен кодекс - Азербайджан, Белгия, Беларус, България, Армения, Македония, Молдова. Решения за кодифициране на избирателното законодателство, за формата на избирателната система, за изборната бариера трябва да се приемат на национално ниво.

Министърът на Кабинета на министрите Лукаш запозна присъстващите с позицията на президента на Украйна Виктор Янукович, който изрази готовност да подпише Закон за провеждане на избори в 5 едномандатни района, а също и Закон за провеждане на избори в Киев в случай на консенсус по този въпрос във Върховната рада на Украйна.

Мониторинговата мисия на упълномощените представители на Европейския парламент начело с А. Квасневски и П. Кокс продължава активната си дейност. Напоследък мисията осъществи редица посещения в страната (13-15 юни, 26-28 юни). Значително внимание в работата на Мисията в момента се посвещава на подготовката на Украйна за подписване на Договор за асоциация (асоциирано членство), включваща напредък на страната в реализацията на реформите в съдебната система, органите на прокуратурата и вътрешните работи, а също и на избирателното законодателство.

Президентът на Литва – Грибаускайте, изрази надежда в хода на Срещата на високо равнище на Източното партньорство във Вилнюс да се подпише договор за асоцииране между Украйна и ЕС. Тя заяви това в интервю за агенция BNS по време на срещата на държавните глави от страните в Централна Европа в Братислава на 13 юни. В него Грибаускайте отбеляза, че се „опитва да обедини фронта или общата група на страните, които наистина поддържат стремежа на Украйна във Вилнюс да дойдат колкото се може повече страни, тогови да подкрепят перспективата за подписване на договор за асоциирано членство на Украйна в ЕС“.

В контекста на обсъждането на делото на Юлия Тимошенко, президентът на Литва отбеляза, че една отделна личност не трябва да бъде „спирачка“ за интеграцията в ЕС.

Полският президент Б. Коморовски изрази мнение, че Украйна има „голям шанс“ да подпише Договор за асоциирано членство в ЕС на Срещата на високо равнище във Вилнюс през ноември тази година. Той заяви това по време на срещата на държавните глави от страните в Централна Европа (13 юни), при разговора си с президента Янукович. Относно резултата от срещата Коморовски отбеляза, че тя е „добавила надежда, определила е посоката на промените и е потвърдила привлекателността на „проекта Европа“.

Бившият президент на ПАСЕ – Чавушоглу, заяви че ЕС трябва „да отвори вратите си“ за Украйна и да получи предимство от ръста на търговията със страната и от разпространението на европейските ценности в нея. За това става дума в статия на „Уолстрийт Джърнъл“ от 13 юни, която се позовава на изказването на Чавушоглу от 12 юни на конференция в Истанбул по въпросите на отношенията между ЕС и Турция: „Пред Европейския съюз се открива историческата възможност да отвори пазара на Украйна и да удвои обема на стокооборота й с ЕС, който сега достига 40 млрд. евро годишно“. Коментирайки връзките на Украйна с ЕС и Русия, екс-президентът на ПАСЕ изтъкна, че „Украйна трябва да бъде подпомогната и от двете страни, а не да се оказва натиск върху нея“.

Бившият министър-председател на Италия и екс-президент на ЕК Романо Проди се изказа в полза на европейската интеграция на Украйна в авторската си колонка във „Файненшъл Таймс“ от 17 юни. Проди отбелязва, че в случай на подписване на Договор за асоцииране между Украйна и ЕС и по-нататъшна евроинтеграция на Киев страната може да спомогне за съживяването на Европа в условията на икономическата криза, а също и за „преформатиране“ на отношенията между Евросъюза и Русия.

По мнението на екс-президнта на ЕК, ако европейските лидери се възползват от възможността да подпишат Споразумение за асоцииране, Украйна може да стане мост от Европа към Русия и свидетелство за тържеството на европейските ценности. „Именно сега е настъпил моментът, когато можем да установим по-тесни връзки между Украйна и Европа. Киев се стреми към европейско бъдеще и неговите корени, история, вероизповедание и съвременни договорености представляват онзи материал, от който може да се изгради здрав мост между Европа и Русия. Украйна може да стане проводник на европейските ценности и връзки, които ще работят за намаляване на взаимните подозрения и за създаването на траен мир“, подчертава Романо Проди.

Еврокомисарят по въпросите на разширяването и европейската политика на съседство Фюле изрази увереност че Срещата на високо равнище във Вилнюс ще стане място на подписването на Договор за асоциирането на Украйна. Това стана на 14 юни в Брюксел при приключване на преговорите с премиера на Молдова Ю. Лянке, когато Фюле отговори на въпрос за възможното развитие на събитията, в случай че Източното партньорство като политика се провали, ако такова споразумение с Украйна не бъде подписано.

Източното партньорство няма да се провали и ние с министър-председателя Лянке и с други членове на Източното партньорство ще направим всичко възможно, за да постигнем този относително очакван резултат, като използваме Вилнюската среща на високо равнище като място за подписване на договора, или поне за парафиране на тези много важни споразумения с нашите партньори“, заяви той.

Още едно доказателство за важната роля, която ЕС отрежда на успешното провеждане на Срещата на високо равнище на Източното партньорство във Вилнюс, е визитата в Украйна на 21 юни на федералния министър на външните работи на Германия Гидо Вестервеле. В рамките на посещението му той бе приет от украинския президент Виктор Янукович, проведе среща с министър-председателя Н. Азаров, с министъра на външните работи Л. Кожара, с представители на украинската опозиция. Приоритетно внимание в хода на срещите беше отделено на създаването на благоприятни условия за подписването през ноември на Договор за асоцииране между Украйна и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: