Last news in Fakti

5 Юли, 2013 16:28 2 041 2

Семейството на Мандела започна да вади "кирливите си ризи"

  • нелсън мандела-
  • южна африка-
  • семейство мандела
Семейството на Мандела започна да вади "кирливите си ризи" - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Враждебни нападки, грозни спорове и компромати започнаха да излизат наяве за семейството на героя на апартейда Нелсън Мандела, който е на смъртно легло, пише Ройтерс.

Дразгите между наследниците на Мандела се превърнаха в сапунена опера когато един от внуците на бившия президент на Южна Африка огласи публично „кирливите ризи“ на своите родните. Той обвини роднините си в прелюбодеяние и извличане на облаги от славата на почитания борец срещу апартейда.

На пресконференция излъчена на живо по телевизията, Мандела потвърди слуховете, че малкият му син Занетемба в действителност е детето на брат му Мбузо. 39-годишният Мандела за пръв път повдигна въпроса за бащинството на сина си миналата година когато разкри, че не е в състояние да имат деца.

Докато Нелсън Мандела е на животоподдържащи системи в болница Претория, ескалиращата вражда  вцепенява и ужасява жителите на Южна Африка в еднаква степен, тъй като показва реалността, в която бащата на пост-апартейда си отива.

Вестници в Южна Африка осъмнаха със заглавия "Мандела срещу Мандела" и статии, които описват жестоката ирония на горчиви разделения вътре в семейството на човека, признат в целия свят като символ на помирение и обединение между народите.

Правителството заяви, че състоянието на Мандела остава "критично, но стабилно", след почти четири седмици в болница.

Друг неприятен момент от историята на семейство Мандела също излезе наяве. Става дума за семейната гробница на семейството, намираща се в родното село на дядо му – Мвезо. През 2011 г. там бяха преместени тленните останки на 3 от починалите деца на бившия Южноафрикански лидер след намеса на внука му. Въпреки твърденията, много от южноафриканците вярват, че ексхумацията е била част от един умишлен план за гарантиране, че Мандела ще бъде погребан в Мвезо. Сега въпросът е дали наистина Нелсън Мандела ще бъде погребан там.

Миналата седмица част от семейството, начело с лелята на Мандела Маказиве и по-малкият брат Мбузо, спечелиха съдебна заповед за телата на трите деца, които трябва да бъдат върнати в Куну, но обжалване от страна на Мандела върна иска в изходна позиция. 39-годишният Мандела заяви, че като най-голям от наследниците има право да решава къде ще бъдат погребани членовете на семейство Мандела, особено след като през 2005 г. баща му Макгато почина от СПИН.

Младият Мандела има грандиозен план за родното място на дядо си, където е лидер. Той иска да го превърне в туристически обект с мемориал в памет на Нелсън Мандела.

Говорейки спокойно Мандела обвини членовете на голямото си семейство в опит да спечелят от наследството на една от най-уважаваните политически фигури на 20-ти век.

"Изглежда, че всеки може да дойде и да каже „Аз съм Мандела“ и да потърси правата си като член на семейството", каза той. "Хората са се отказали от собствените си семейства и наследства и са решили да скочат върху това на Мандела."

Тридесет и девет годишният Мандла беше избран за депутат през 2009 г. от партията Африкански национален конгрес, движението, за което се бори дядо му. Но за разлика от него Мандла изобщо не блесна с политическите си позиции.

В парламента има още един Мандела. Бившата съпруга на националния герой - Уини Мадикизела-Мандела също имаше спорове с правосъдието, първо заради издевателства, извършени от нейните охранителни през 80-те години, а после заради финансови измами през 2003 г.

Останалата част от семейството, което наброява три дъщери, седемнадесет внуци и дванадесет правнуци, изгради живота си далеч от политиката и медиите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Tsonev

    0 0 Отговор
    Циганска работа.
  • 2 Zari

    0 0 Отговор
    Циганин и негър- никаква разлика.