Last news in Fakti

5 Септември, 2022 09:02 7 506 8

Мистерия около самолет, паднал в Балтийско море

  • самолетна катастрофа-
  • самолет-
  • литва-
  • балтийско море-
  • катастрофа-
  • жертви-
  • мистерия

Не се съобщава националността на четиримата души на борда

Мистерия около самолет, паднал в Балтийско море - 1
Снимка: Shutterstock

Частен австрийски самолет с четирима души на борба, потеглил от Испания за Германия, но престанал да отговаря на въздушните диспечери, падна в морето край Литва. Инцидентът е станал вчера около 20 ч. местно време, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Френски, германски, датски и шведски изтребители, са били вдигнати по спешност във въздуха, за да се опитат последователно да влязат в контакт с екипажа на машината, докато тя преминавала през няколко въздушни пространства по посока Северна Европа. Литовската агенция по гражданско въздухоплаване потвърди в съобщение, че малък самолет е паднал в Балтийско море, северозападно от Вилнюс. За самолета било известно, че е "Чесна 551", превозващ четирима пътници и пътувал между Испания и Кьолн в Германия. Той обаче променил курса си по време на полета и въздушните диспечери не успели да се свържат с екипажа, казва агенцията. Машината е потеглила от летището в Херес в Испания.

"Сега спасителни екипи с кораби и хеликоптери от Литва, Латвия и Швеция работят на мястото на инцидента", се казва в съобщението на агенцията. Летището във Ветспилс, което е най-близко до зоната, в която е паднал самолетът, не е имало изобщо информация, че подобна машина се е насочила и е искала да кацне там, според представител на летището, говорил пред Франс прес.

Първи сигнал за тревога във връзка със самолета е бил подаден от Испания във връзка с евентуални трудности с херметизацията. Сигналът е бил подаден от Испания на френските военновъздушни сили. Самолетът е бил ескортиран от френски изтребител, после от германски при преминаването си през въздушните пространства на Белгия, Люксембург и на Германия. После датски и шведски изтребители са били изпратени, за да се опитат да влязат в контакт с екипажа. И френските, и шведските, и датските военновъздушни сили, казват, че пилотите на техните вдигнати по тревога изтребители не са видели никой в пилотската кабина на Чесната и опитите за радиоконтакт с екипажа останали без резултат.

Самолетът следвал относително постоянна траектория до приближаването до литовския бряг. Тогава бързо изгубил височина, когато горивото му свършило и паднал в морето около 20 ч. местно време, разказва ръководителят на шведската служба за спешни действия Ларс Антоншон. Засега не се съобщава националността на четиримата души на борда на машината. Според Антоншон е било ясно, че хората на борда на самолета не са били в състояние да действат, но повече обяснения не могат да се дадат. Вероятно разследването ще бъде водено от литовските власти.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква мистерия

    30 2 Отговор
    бре? То работата с преноса на Бело е ясна
  • 2 Абе

    33 2 Отговор
    Уж летял за германистан, ама го подминал и тръгнал над балтийско море към литва.........пък през доста време от полета над европата ескортиран от изтребители.........явно не е чиста работата, има нещо скрито покрито, щом не се съобщава и кои са били пътниците/товара!
  • 3 Пешо

    25 4 Отговор
    В самолета не са видяли хора?!Но самолетът е ескортиран, като правителствен през цялото време.Парашути и дрога.Измислили са го юнаците.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шляхтиц

    22 1 Отговор
    Малките самолети от типа Чесна не се нуждаят от херметизация. За тях са разрешени въздушни коридори до 2, 3 хиляди метра. Херметизация е задължителна за полети над 4 хил. метра.

    Коментиран от #8

  • 6 Тодоров

    14 0 Отговор
    Щом Литва ще разследва катастрофата, значи Русия е виновна.
  • 7 Вероятно

    8 0 Отговор
    Вероятно е онзи дето кацна у нас преди време и всички уж го видяха и следиха... Прибрал се е обратно
  • 8 грОмотен

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шляхтиц":

    Въпиюща простотия написа.

    Летял съм с нехерметизиран самолет Cessna 182T на 18 000ft напълно законно. Може да набере и повече.

    Самолетът Cessna Citation II с който е станала катастрофата Е НАПЪЛНО ХЕРМЕТИЗИРАН.

    Кратка справка в WIKI по отношение на максимална височина на полета:

    Service ceiling: 43,000 ft (13,000 m) (max operating altitude)

    Отделно,коридор имаш в апартамента. Терминът е въздушно трасе.

    Бе Чесна някаква, селскостопански самолет, нехерметизиран...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания