Last news in Fakti

8 Септември, 2022 19:44 6 601 38

Недостиг на работна ръка: защо Германия изпитва остър глад за специалисти

  • инфлация-
  • германия-
  • работа-
  • работна ръка-
  • строителство-
  • мигранти

Германия има сериозен проблем: само в строителството липсват над 200 хиляди квалифицирани работници

Недостиг на работна ръка: защо Германия изпитва остър глад за специалисти - 1
Снимка: Shutterstock

Да си намериш електротехник, плочкаджия или зидар в Германия днес е като да удариш шестица от тотото, шеговито коментира репортерът на Втора германска телевизия ZDF. Факт е обаче, че страната действително изпитва остър недостиг на майстори. Само в строителството в момента има 200 000 незаети работни места за специалисти.

Но не са само майсторите-строители. Германия направо се задъхва поради недостига на квалифицирана работна ръка: в грижата за подрастващите и за възрастни и безпомощни хора, в информатиката и в образованието - навсякъде липсват хиляди специалисти. А списъкът може да бъде продължен още.

Този проблем е драматичен в момента, но може да породи още по-неприятни последствия в бъдеще, понеже липсата на кадри ще се отрази върху такива стратегически проекти като повишаване на енергийната ефективност и дигитализацията.

Германия ще разчита на имигранти?

Но защо в богата Германия не достига квалифицирана работна ръка? Главната причина е свързана със застаряването на обществото: все повече хора излизат в пенсия, все по-малко остават да работят. За да се компенсира тази тенденция страната се нуждае от ежегодна имиграция от около половин милион души, смятат специалистите от Института за изучаване на трудовия пазар и професиите.

Само че мигрантите не се оказват толкова лесно решение, защото мнозина измежду тях бързо напускат Германия: бюрокрацията им тежи, шансовете за кариера са ограничени, не им признават дипломатите.

Експертът Дирк Вернер твърди, че в страната са се променили доста неща в сравнение с годините, когато имаше напрежение около онези близо милион сирийски бежанци: „В момента нагласата вече е съвсем различна. Преди се опитвахме да спрем притока на имигранти, сега превключихме шалтера на обратната позиция.“

Нека не забравяме, че досега Германия обикновено печели от мигрантските потоци, включително и от милионите източноевропейци, които дойдоха в страната след разпадането на съветския лагер. Но някои от средно- и източноевропейските държави в ЕС вече предлагат стандарт, близък до германския, така че техните граждани не горят от желание да търсят работа другаде.

Какво е решението?

Ето защо правилната рецепта за Германия е да привлича работна ръка от страни, където се наблюдава противоположната демографска тенденция: младеещи общества. Дирк Вернер казва, че в момента се подсилват връзките с институциите в държави като Мексико, Виетнам или Филипините, за да се улесни възможността на техни граждани да пристигат в Германия за професионално обучение, като получават по-лесно визи.

Германските университети вече имат висок престиж в чужбина. Половината от абсолвентите-чужденци после остават в страната. В областта на професионалното образование Германия се опитва да постигне същото с помощта на различни проекти. Например: курсове за автомеханици в Индия, където същевременно се изучава и немски език.

Сега германското правителство започва да прилага своята нова „Стратегия за професионалните кадри“, която предвижда по-добри условия за квалификация и преквалификация, хармонично съчетаване на професионален и личен живот, гъвкав преход към пенсионната възраст и повече имиграция. Кабинетът иска да улесни миграцията на специалисти най-вече от държави извън ЕС, като съответните решения се очакват в началото на идната година, каза министърът на труда Хубертус Хайл. Предвижда се въвеждане на точкова система и годишни квоти за трудова имиграция, като главните критерии за подбора ще бъдат професионалната квалификация, езиковите познания, възрастта и професионалният опит. Предвижда се да бъдат облекчени и процедурите по признаването на дипломите за професионална квалификация.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Зевс

    71 1 Отговор
    На бабата гостите май не им се работи
  • 3 Ами

    66 2 Отговор
    защото са тъпаци. Източна европа им оправя икономиката.
  • 4 то само те да са

    60 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хмммм":

    самите германци ги мързи да дишат, карат на социални и висят в бирхалетата

    Коментиран от #28, #30

  • 5 Про митак

    60 6 Отговор
    Че кой иска да работи на студено и некъпан ве алооооу вие акъл имате ли
  • 6 пожелание

    52 6 Отговор
    Само хиените от Сирия и Афганистан ще ви оправят !

    Коментиран от #9

  • 7 Адам Хилтън

    82 2 Отговор
    Много вожд, малко индианец - на чиновници, счетоводители, адвокати, програмисти и всякакви други чантаджии плащат луди заплати. Пък на хората които вършат реална работа която допринася към обществото, искат да им плащат трохи. После викат къде били специалистите - ами всички се записаха икономика или програмиране да се специализират, защото само там има пари, пък другите специализации само гърбица могат да получат.

    Коментиран от #11

  • 8 Що бе...

    77 2 Отговор
    То там е пълно със специалисти.... Аз ги видях. Цял ден се мотаят по улиците. Млади арабски мъже и забулени жени.
    Българските цигани пък са най големите специалисти. Те винаги знаят от къде се вземат пари, без да се работи.

    Коментиран от #10, #29

  • 9 Уточнение

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "пожелание":

    и то в буквалния смисъл.
  • 10 Аз пък съм

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Що бе...":

    доволен, че ни хранят циганите.
  • 11 А бе споко

    36 2 Отговор

    До коментар #7 от "Адам Хилтън":

    сега всичко ще им се върне и то по тяхно желание. Нали са много умни. Самоутрепаха се тотално.
  • 12 Шот никой не ще

    17 8 Отговор
    във фашистката кочина.
  • 13 Гост

    44 4 Отговор
    Германия страда от недостиг на работна ръка, сигурно защото е победила Русия в енергийната война. Нали така, дзамба?
  • 14 Значи

    35 1 Отговор
    Интересно ще е след 50години какво би било положението в Германия
  • 15 Берекет

    27 3 Отговор
    Това да се чува, всичко си идва на мястото!
  • 16 Поканени

    21 4 Отговор
    са работници от турция
  • 17 Дааа

    32 2 Отговор
    Искахте брикети - на ви сега!
  • 18 За по-добро заплащане

    26 2 Отговор
    Германците се изнасят на север от Германия.
  • 19 Хи хи хи !

    26 1 Отговор
    ДЖЕНДЪРЛЪКА да взема да вкарва всички мигранти от където и да идват ! Хем ще работят във строителството , хем ще друсат сливите и всички ще са доволни и щастливи и икономиката ще върви .....също и раждаемостта !
  • 20 Рошко

    30 1 Отговор
    И кой ше иде да бачка и да плаща по 1000 евра за квартира, 1,3 от заплатката отива за наем тури и инфлацията и ще става още по зле, де се обърнеш данъци. Ама за вас еврейскотнзеле ще има де
  • 21 ХА ХА ХА

    31 4 Отговор
    АБЕ ЗАЩО ТИЯ НАЦИСТИ РЕВЪТ ЗА РАБОТНА РЪКА ......ДА ВЗЕМАТ ДРУГИТЕ НАЦИСТИ ОТ УКРАЙНА !!!! ДА ИМ РАБОТЯТ ВМЕСТО ДА НАЛАГАТ НА ВСИЧКИ ДРУГИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС ДА ИМ ПЛАЩАТ ПОЧИВКИТЕ ВЪВ ПЕТ ЗВЕЗДНИ ХОТЕЛИ И ОНИЯ ДА СТОЯТ И ДА СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ !!!!
  • 22 Как така, липсват?

    13 17 Отговор
    4 милиона руснака бъхтят в немските заводи. Още 1 милион рускини бъхтят в бардаците.

    Коментиран от #24

  • 23 Гърч ....само гърч

    21 4 Отговор
    На ДЖЕНДЪРЛЯКА .....до сега бяха ГОСПОДАРИ на света .....сега ще им светне пред очите !!!!! Ще загасят лампи , ще се прегръщат за да се топлят и ще спомнят за отминалите хубави години !!!!
  • 24 ЛЪЖЕШ!

    16 3 Отговор

    До коментар #22 от "Как така, липсват?":

    Говориш за Укро - нацистите и Укро - специалистите !

    Коментиран от #31

  • 25 СЛАВА РУСИЯ !

    14 9 Отговор
    СЛАВА НА ПУТИН !!!!
    СКАВА !!!! СЛАВА !!!!!! СЛАВА !!!!!
    ВЕЧНА СЛАВА !!!!!!
  • 26 Ех ех ех

    22 2 Отговор
    Верна е поговорката ........
    Няма да е все така ......и палачинката се обръща !!!!!! КАК САМО СЕ ИЗВЪРТЯХА ВРЕМЕНАТА .........вместо да са те (ДЖЕНДЪРИТЕ) отгоре .....паднаха отдоло и кекс ....кекс .....И загссяй лампите !
  • 27 А,а,а,така ли?

    15 1 Отговор
    Ами те във Франция го изпитаха недостига веднага след Първата световна.Че и за Втора се засилиха.Да,недостиг има.Една позната лекарка от 20-25 години се е засилила за Германия и още не са я харесали.Деа знам що.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А аз най кво видех

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Що бе...":

    Арабина,тарамбуката демек на една плъзгаща се пътека в МОЛ и пред него арабката си върти ханша в симулация на секс.И тарамбуката й бръкна под фанелата,всъщност повдигна я на ниво гърди.Е,такава шоу никога не съм очаквал от мюсюлмани.Ама...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Не бе,за рускини говори

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "ЛЪЖЕШ!":

    Виждал съм много.Иначе украинците си ги знаем.За руснаци стаа дума,истински руски руснаци.
  • 32 ИНЖЕНЕР с АНГЛИЙСКИ и НЕМСКИ

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хмммм":



    Преди исках да замина за Германия. Но като видях какъв ковид ФАШИЗЪМ е там, се отказах. И не съм единственият. А съм ИНЖЕНЕР със 7+ години стаж в строителството и разговорен АНГЛИЙСКИ и НЕМСКИ език. Да се оправят тези фашаги.





  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    17 2 Отговор
    В Германия, по строежите никъде не видях работник германец...
  • 34 Луд

    6 1 Отговор
    ЛГБТ са виновни за това.
    Всичко друго е спекулация и пропаганда.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ама друг път

    3 1 Отговор
    инЖенерете дека додаа ут сирията , не им ли се работи ?!?!
  • 37 Десетката

    5 1 Отговор
    Няма кой да ражда. За сметка на това университетите и нощните клубове са пълни с жени. До 20-30 години следва тотален срив в инфраструктурите, на които се крепи цивилизацията и начало на новите средни векове.
  • 38 Съсел

    2 0 Отговор
    Как не престанаха с тия мигранти.Колкото турците се интегрираха,толкова и другите.Турците поне са търговци и са работяги,а тез новите немци са като скакалци и само търсят как да скубят държавата лежейки.Те никога няма да приемат немската култура и се хвалят как цакат немците.То такива вече няма,те се спасяват към други държави,а тук е сбирщайн.Ама нямало работници.Ами дайте добро заплащане и работници ще има,а не да работят на мин.работна заплата без прилични осигуровки.Дори започващите инженери и компютърни специалисти са малко платени,щото като им вземат луди данъци им оставят заплати като на касиерки.Не искат нещо да схванат ,че емигрантската политика им е лошо решение,щото дори и след три поколения те пак ще се цепят и дори децата им да говорят немски ще търсят близките им по религия и манталитет.Примера е с турците,а да кажем,че има по 30 год живеят в Германия и не може да каже "Как си",защото живее и работи в неговата общност и дори ненавижда немците,че вземали с предимство на работа първо немци.Ами така трябва да е като си на тяхна територия и се ползваш от техните благини.Вече е пълно със селски хитреци отвсякъде,че и с претенции.Дори преди 10 год беше спокойна държава,а сега е пълно с престъпни елементи и пияни шайки.Не разбирам защо полицията е толкова толерантна към тях.След още 10 год.като се позакрепят новите немци и ще ври от престъпност,но за тях ще е рай.Просто мисля кога да си събирам багажа,а съм инженер.
Новини по държави: