Last news in Fakti

6 Септември, 2022 20:17 12 753 65

Мрачни прогнози за Германия: иде ли голямата криза

  • инфлация-
  • германия-
  • пари-
  • доходи-
  • криза-
  • ес-
  • европа-
  • природен газ-
  • бвп

Икономисти предричат, че идващите месеци в Германия ще бъдат много трудни

Мрачни прогнози за Германия: иде ли голямата криза - 1
Снимка: Shutterstock

Рязко покачване на цените на енергията, охлаждане на световната икономика и намаляване на покупателната способност заради високата инфлация - много са факторите, заради които експерти прогнозират, че германската икономика се е запътила към рецесия. Опасенията нарастват и с оглед на задълбочаващата се газова криза и продължаващото спиране на доставките по газопровода "Северен поток 1" в Балтийско море.

Процес, който се ускорява от само себе си

Себастиан Дулийн, директор на Института за макроикономическа политика (IMK) към фондация "Ханс Бьоклер" обяснява, че при рецесията неблагоприятните тенденции се ускоряват от само себе си. Безработицата се разраства, загубилите работа купуват по-малко, а това води до загуба на доходи и работа и за други хора.

Съвсем друг е случаят при т.нар. техническа рецесия. Тя настъпва, когато брутният вътрешен продукт (БВП) спада две поредни тримесечия. "Техническата рецесия обаче може да е и съвсем слаба - от минус 0,2 или 0,3%. Това не е опасно. По-драматично става, ако БВП спадне рязко и за по-продължително време“, казва експертът.

Може ли свиването на германската икономика да е умерено?

Въпреки войната в Украйна, нарушението на веригите за доставки и санкциите срещу Русия, германската икономика е отбелязала изненадващ ръст през пролетта. През второто тримесечие БВП е нараснал леко - с 0,1% в сравнение с предишното тримесечие на годината. По-късно обаче тези стойности вероятно ще се променят. Германският институт за икономически изследвания (DIW) съобщи миналата седмица за очакван спад през третото тримесечие. Икономическият експерт на организацията Гидо Балди прогнозира, че в Германия ще има рецесия, придружена от висока инфлация.

"В момента въпросът вече не е дали ще има рецесия, а колко силна ще бъде тя", подчертава и Йенс Зюдекум, професор по международна икономика и член на Консултативния съвет към Федералното министерство на икономиката. "Сега потребителското търсене ще намалее, защото електроенергията и газът стават все по-скъпи", коментира още икономистът.

Потребителските нагласи в Германия вървят надолу за трети пореден месец, достигайки рекордно ниско ниво. Показателят, по който компанията за пазарни проучвания GfK изследва потребителското търсене, през септември се е свил до най-лошите си стойности от началото на измерванията през 1991 година. При сегашната инфлация от 7,9%, много хора вече са изправени пред значителни загуби на реалните заплати и спестявания.

Предстоят трудни месеци

"Предстоящите тримесечия ще бъдат много трудни, тъй като нарастващите разходи за енергия - и особено за отопление - ще засегнат потребителите и те ще свият потреблението си в други области", предупреждава Дюлийн от Института за макроикономическа политика. Същевременно предприятията все повече ще съкращават производството си, тъй като високите цени на енергията го правят нерентабилно. Един от най-големите производители на торове вече е спрял работа.

Зюдекум, който съветва германското правителство по икономически теми, посочва, че евентуален остър недостиг на газ е "най-лошият вариант". "В най-лошия случай зимата ще бъде студена, хората ще се отопляват, без да пестят, а сегашните много добре заредени газохранилища ще изчерпят запасите си много бързо. Затова съществува риск цели производствени отрасли да закъсат. Ако има още по-голямо поскъпване на енергията, някои магазини също ще са принудени да спрат работа. Виждаме налични съставките за рецесия през второто полугодие. Някои от по-малките фирми още отсега са на ръба на оцеляването“, казва проф. Зюдекум.

Приоритетни задачи

Това би довело до съкращаване на работното време на служителите, а при лошо стечение на обстоятелствата - и до увеличаване на безработицата. Икономистите прогнозират, че дори и с новия правителствен пакет за облекчения и помощи на стойност от 65 млрд. евро, Германия няма да успее да избегне рецесията. "Единственото нещо, което можем да направим сега с приоритет, е да се преориентираме в енергетиката към втечнен газ, внос от други държави и увеличаване на възобновяемите енергийни източници“, казва проф. Зюдекум.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хич биля

    81 2 Отговор
    Само мед масло иде!!!
  • 2 НЕкъпан вонящ СОРОСОИД

    104 4 Отговор
    Мрачна и смрадлива прогноза нали казаха да не се къпят!

    Коментиран от #9

  • 3 Ами така е

    8 92 Отговор
    като Меркел ги върза към руснаците.
  • 4 честен ционист

    68 6 Отговор
    Немчура пак ще пълни пещите зимъска с пачки.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Супер

    115 6 Отговор
    Потъне ли Германия, ЕС ще се освободи от нацисткия и щатския ботуш!

    Коментиран от #7, #12, #64

  • 7 честен ционист

    20 15 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    А България ще потъне в ласките на Тайпи.
  • 8 Тошо

    108 5 Отговор
    ОЧЕВИДНО ПУТИН ЩЕ СПАСИ ЕВРОПА ЗА ВТОРИ ПЪТ ОТ НАЦИЗМА СЪПРОВОДЕНО С БОЛКА ЗА ЕС.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Точно така е

    89 3 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    След 1945-та половин германия е англосаксонскя колония, след 1989-та вече 100% и от там насетне превзеха и забатачиха и ЕС. Неслучайно мръсните колонизатори от острова напуснаха съюза, който смятат да разсипят през пълно опустошаване на страните в него.

    Коментиран от #15

  • 13 И какво

    9 80 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    ги боли това САЩ? Китайците си изнасят за Русия боклуците и тя им плаща в рубли.
    После Китай внася суровини и връща рублите. Къде е топ новината?

    Коментиран от #19, #37, #49

  • 14 ТАКА ЛИ ?

    42 3 Отговор
    Защо в Русия на действа такава икономическа логика ? Изглежда че изводите направени за криза и упадък в Германия не са истина . Германия не е чувала за такава перспектива ! ! Както и Русия не е в криза .
  • 15 Да ти припомня

    8 66 Отговор

    До коментар #12 от "Точно така е":

    че във витрината на руската окупация (ГДР) беше по-зле от англосаксонската
    колония. Никога повече руска окупация!

    Коментиран от #18

  • 16 Милен

    71 1 Отговор
    Под "мъдрото ръководство" на брюкселските бюрократи еврото до края на зимата най-вероятно ще се стабилизира до 50 щатски цента за едно Юро, благодарим ти Урсула 😉
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не бързай

    51 1 Отговор

    До коментар #15 от "Да ти припомня":

    Времето на витрините приключи преди 2 години, сега дойде време на глобаланта уравниловка :)
  • 19 Тонката

    76 1 Отговор

    До коментар #13 от "И какво":

    Дали ги боли ме знам, но същите "китайски боклуци" ги купува и Америка....И то в пъти повече от Русия.....Че и дължи на Китай 1.2 трилиона долара....Та не знам кой какво го боли, но идеята зад новината е, че щатския долар губи мощност.....Индия плаща в рупии петрола от Русия, Китай плаща в юани петрола от Саудитска Арабия, Китай и Русия вече няма да ползват долари.....Дори Израел започна да превалутира доларовите си резерви в юани....И преди да си казал, че Индия не е фактор, преди 2 дни стана ясно, че Индия вече е петата по големина икономика в света, измествайки Англия от тази позиция....Така че, тези новини имат значение.....Да, нещата няма да се случат от днес за утре, но началото е поставено.

    Коментиран от #21, #22, #26

  • 20 Рошко

    6 27 Отговор
    Аман от глупостите ви, дано доживея да видя как ще ви изритат и от там, един ден едно на другия ден друго
  • 21 Рошко

    66 3 Отговор

    До коментар #19 от "Тонката":

    Не са 1.2 а цели три, ама и не вярвам китайците да им искат хартиените долари в замяна. За краварника и запада се очертава тежко бъдеще, време му беше само войни разруха и лбгт

    Коментиран от #23, #59

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Тонката

    62 2 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко":

    Е, може и да се е увеличил дълга....Не съм склонен да оспорвам цифрите....Но когато дължиш на света 18 трилиона долара, да се биеш в гърдите, че слънцето изгрява заради теб, е леко абсурдно....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Xуйрейшио Кейн

    35 3 Отговор
    Важното е да си свободен, обяснил Франц на сина си, след като за пореден път му сервирал претцел с шпаргел за вечеря

    Коментиран от #50

  • 26 Всъщност началото

    3 58 Отговор

    До коментар #19 от "Тонката":

    е поставено на набутването на всички руснаци в тяхната кочина. Много им се иска
    на бедните да се оттърват от зависимостта на богатите, но няма да успеят. Винаги
    бедните духат супата. Какво ще стане ако Китай реши да продава скъпо? Ще внася
    суровини за копейки. Руснаците този път духнаха супата здраво.

    Коментиран от #27, #29, #30

  • 27 Севън Гейс

    44 3 Отговор

    До коментар #26 от "Всъщност началото":

    харесва ми оптимизма ти. Само така, висок дух до края! Напред към пропастта!
  • 28 Тонката

    50 5 Отговор
    Има трета новина:

    Европейската комисия предложи на страните от ЕС 2 варианта за ограничаване на цените на руския газ

    Първият вариант предвижда установяването на максимална изкупна цена за целия газ, доставян от Русия. Съобщава се, че в този случай ЕС ще създаде единен оператор, който ще купува газ в интерес на всички европейски компании не по-високо от пределната цена.

    Вторият вариант включва разделянето на Европа на червена и зелена зона в зависимост от степента на риск от прекъсване на доставките на синьо гориво. Страните, които са силно зависими от руския газ, ще бъдат в червената зона, докато страните, които са слабо зависими от синьото гориво от Русия, ще бъдат в зелената зона.

    Цените на газа за страните в червената и зелената зона ще се различават, за да се осигурят балансирани газови доставки от Русия и да се насърчи Газпром да доставя газ на страни, изпитващи недостиг на газ.

    Ъъъъъъ.....Само аз ли не виждам къде е Русия в цялата схема?🤔
    Ами, ако откажат да доставят газ? Тогава какво правим?🤔
    И тези планове ще се провали с гръм и трясък....Но за това в следващия пост.

    Коментиран от #36, #38

  • 29 Милен

    37 3 Отговор

    До коментар #26 от "Всъщност началото":

    Ами ако Китай реши да продава скъпо не ми е ясно какво ще правим ние, за руснаците не ми пука да се оправят, въпросът е какво можем да предложим ние срещу "евтина" стока?

    Коментиран от #32

  • 30 Тонката

    27 6 Отговор

    До коментар #26 от "Всъщност началото":

    А какво ще стане, ако Китай нарита американските компании от Китай?
    Ще страдат и едните и другите....На едните ще им отнеме години, за да изградят фабрики, да намерят работна ръка и да пренасочат доставките в друга държава, а при другите ще има много висока безработица.....Затова и все още всичко се произвежда в Китай.....Интереса е взаимен, въпреки че не се понасят.....Та нищо няма да стане....Ако ме разбираш.....😁

    Коментиран от #61

  • 31 ХА ХА ХА

    52 3 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ЛЪЖЕ ! ШВАБИТЕ СА СТАБИЛНИ И СЛОН ДА ГИ НАПЪНЕ НЯМА ДА СЕ ОГЪНАТ ...ЩЕ ДАДЪТ НАЗАД !!!! НЯМА СТРАШНО ......НАЛАГАЙТЕ ОЩЕ САНКЦИИ НА РУСИЯ И ЕПТЕН ЩЕ СЕ ЗАТРИЕТЕ !!!!!
  • 32 Ние сме на

    2 43 Отговор

    До коментар #29 от "Милен":

    световния пазар. Ако Китай продава скъпо ще купим от друг. Това не важи за руснаците,
    които ще трябва да купуват само от Китай при търговия рубли-юани. Ще ти пратя фактура за ограмотяването.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Токсик

    20 3 Отговор
    Добри новини!
  • 35 Милен

    41 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ние сме на":

    Благодаря за ограмотяването, остава и да ми обясниш от къде ще купуваме по-евтина стока и с какво ще я плащаме, а и защо не го правим в момента щом има по-изгодно доставчици?
  • 36 Тонката

    37 3 Отговор

    До коментар #28 от "Тонката":

    Защо този план няма да сработи?

    Ами.... Въвеждането на ценови ограничения, ще бъде крайно неизгодно за американските износители на LNG. Да речем, че определят максимална изкупна цена от....$500....или $1000....Цифраъаже е без значение.....Чисто хипотетично, тази цена може да бъде изгодна за Газпром инте да се съгласят да продават на нея, но вече няма да е изгодна за американските доставчици....И не само за тях....В този случай, европейските компании ще се откажат да купуват американски LNG и рязко ще увеличат вноса на руски газ, а това ще доведе до още по-голяма зависимост от руския газ, нали? Или греша?

    Европа отново е на път да настъпи същата мотика, която вече няколко пъти много успешно настъпва....А дали пък САЩ ще им позволят, е съвсем друг въпрос, но идеята за таван на цените е идиотска!
  • 37 Тия боклуци

    24 1 Отговор

    До коментар #13 от "И какво":

    и ти ги купуваш и целия свят.
  • 38 "Каква максимална изкупна цена"

    34 2 Отговор

    До коментар #28 от "Тонката":

    Русия категорично заяви,че няма да продава горива на не пазарни цени!!!

    Коментиран от #40

  • 39 ЕС-бензиностанция без бензин

    37 4 Отговор

    До коментар #24 от "локийух":

    Това за 5 лв. за литър бензин шега ли е? Още 05.2022 писах тук коментар, че азиатски икономически сайтове съобщаваха как есента Русия ще обяви своите контрасанкции и ще започне да продава всички техни стоки само в рубли. Позоваваха се на техният министър-председател Михаил Мишустин, който е поискал от Руската централна банка да направи до есента рублата = 37,50/1 долар. Това би означавало двойно поскъпване на всякаква стока с произход РФ. Ако това наистина се реализира, както се вижда че вървят в тази посока 10 лв. за литър бензин ще ви се види на промоция! Молете се да не стане...
  • 40 Тонката

    27 1 Отговор

    До коментар #38 от ""Каква максимална изкупна цена"":

    Това е друг въпрос, но да речем, че сглупят и въведат....Дори и да не е изгодна за Газпром, нищо не им пречи да започнат да продават на нея и да елиминират всички от пазара.....Сега продават малко, но на висока цена.....После ще продават евтино, но в огромни обеми, осигурявайки си стабилни приходи за години напред....Ама къде отиват американците с техния LNG?
    Руснаците са в Win-Win ситуация....А и как ще спрем да "финансираме тероризма"? Никой не отговаря на този въпрос.....😂

    Коментиран от #43

  • 41 Работил в Германия

    9 26 Отговор
    Абе незнам ама аз не виждам криза вьв Германия.Каква криза бе хора сутрин като трьгваме за работа аутобаните фул от коли .Тази дьржава няма криза тука на кадето и да се обьрнеш навсякаде има работа.За каква криза говорим.

    Коментиран от #47

  • 42 Хаха

    22 3 Отговор
    Тях укро пропагандата като нищо може пак да ги раздели на ГДР и ФРГ.Тогава ако почнете да ни разделяте на германофили и германофоби ще падна от смях.А ДВ дали ще оживее да си прави пропагандата?
  • 43 асдаа

    33 3 Отговор

    До коментар #40 от "Тонката":

    "А и как ще спрем да "финансираме тероризма"?" - Елементарно. Като престанем да купуваме от световния терорист САЩ. Най-страшния кошмар на САЩ - Русия и Германия заедно и в синхрон.

  • 44 Хаха

    10 1 Отговор
    Само че в номер 42 не се изразих достатъчно добре и държа да се поправя.Под "оживее" имах предвид,че е възможно да я закрият ако Германия бъде разцепена от конфликти заради някакви чужденци.
  • 45 От страни

    33 1 Отговор
    Днес писаха че СО2 е бил полезен затова няма страшно да минават на въглища. И било полезно за зелените растния и е основа на живота на Земята и много други положителни работи. Грета Тумберг нервно плаче от страни. Така изврътат всичко което не е изгодно да се наича с истинските имена.

    Коментиран от #46

  • 46 Тонката

    20 2 Отговор

    До коментар #45 от "От страни":

    Амииии....Само Путин е в състояние да отложи края на света......Сега и въглищата не вредят толкова, и ядрената енергия не е проблем.....А той(края на света) щеше да настъпи много скоро.....Уж!😂
  • 47 Паулу Курелю

    18 1 Отговор

    До коментар #41 от "Работил в Германия":

    опитай се да вникнеш в смисъла на текста. Ако не става, върни се при себеподобните си, не всеки е роден за велики дела, трябва някой и да приве банички
  • 48 Ами

    13 1 Отговор
    кой каквото си надроби, това ще сърба !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 сванва

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Xуйрейшио Кейн":

    Шпаргелите са по-скъпи от месото, така вицът не струва

    Коментиран от #51

  • 51 Кон Шонъри

    7 0 Отговор

    До коментар #50 от "сванва":

    12 евро килото, може да рупаш цяла седмица, по едно на ядене
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ЗАЩО ИЗБИРАТЕЛНО ЦЕНЗУРИРАТЕ?

    12 0 Отговор
    Написах, че мнението ми е, че "мрачни прогнози" е евфемизъм за това, което ще сполети Германия предвид настоящото и ръководство.
  • 55 Няма нищо лошо

    13 3 Отговор
    И нищо страшно от една голяма криза, все пак България живее в неспирна криза вече 32 години

    Коментиран от #65

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Иван

    4 0 Отговор
    ГДР до реката Рейн!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 НЕ НА ВСЕКИ Работещ а НА ВСЕКИ

    9 0 Отговор

    До коментар #52 от "... от Германия":

    Се дава енергийна компенсация. ГЛАСУВАЛИ СА 550 МЛРД. ЕВРО ДА СЕ НА ПЕЧАТАТ И РАЗДАДАТ....... САМО ЗА ГЕРМАЦИ ДЕ....... А НИЕ........
  • 61 Роко

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Тонката":

    И китайците няма да могат да копират и крадат ако чуждите фирми се бизнесът от китай
  • 62 Извадете Меркел от бункера,

    4 5 Отговор
    да обясни пред гражданите на Европа и останалия свят,какви ги е вършила по времето когато беше канцлер!Да разкаже за манипулациите на европейските борси чрез публичните доклади на ДойчеБанк за състоянието на икономиката.Да каже,защо някои от докладите бяха оповестявани в събота,вместу края на работната седмица!Да каже,на колко държави се отразяваше това...!
    Да разкаже за триъгълника Путин/Шрьодер/Меркел и плановете им за раздробяване на Европа!Покани ли милиони мигранти,които ослабиха социалните системи на европейските държави...да каже,има ли сходство между нейните действия и есента на 2021 когато Путин прехвърляше арабски терористи по границите с Полша и провокираше поляците,да се подлъжат и гръмнат...
    Нека Меркел обясни,има ли принос за състоянието в което се намираме всички ние!😠
  • 63 Отто

    1 0 Отговор
    Дрън, дрън та пляс
  • 64 Болярин

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    Германия и през 1944 г. е била "потънала" - със земята изравнена ! И се ИЗВИСИ над цяла Европа само за 40-50 години - предизвикваща и до днес само ЗАВИСТ !!! Не злорадствайте, ДРЕБНИ ЧОВЕЧЕТА ... с дребни душички - ГЕРМАНИЯ НЕ Я МИСЛЕТЕ, ... ГЕРНАНИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ !!!
  • 65 Пак съм аз

    1 7 Отговор

    До коментар #55 от "Няма нищо лошо":

    Прав си ! И още ще живее в криза България - докато не разбере тоя народ, че там, където още съществуват елементи на КГБ, ДС и КОМУНИСТИ, ... КОШМАРЪТ ЩЕ Е ЕЖЕДНЕВИЕ !!!
Новини по държави: