Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Септември, 2022 19:44 16 680 52

Как "Белингкат" се превърна в най-големия кошмар за Кремъл

  • христо грозев-
  • белингкат-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • алексей навални

Те са известни с разкриването на злоупотребите и престъпленията, които руски агенти вършат в Европа

Как "Белингкат" се превърна в най-големия кошмар за Кремъл - 1
Снимка: Shutterstock

"Адреналинът" и "усещането, че можеш да направиш нещо, което правоприлагащите органи не правят" - така българският журналист Христо Грозев описва причините да продължава с разследванията, разобличаващи лъжите на властимащите.

Агенция Франс Прес (АФП) разказва за "Белингкет" - групата разследващите журналисти, част от която е и Грозев. Те са известни с разкриването на злоупотребите и престъпленията, които руски агенти вършат в Европа. Сред особено важните им разкрития са тези за участието на разузнавателните служби на Кремъл в отравянията на опозиционера Алексей Навални.

Още новини от Украйна

"Най-големият кошмар на Кремъл"

"Когато всеки ден руски граждани те спират на улицата и ти благодарят за това, което правиш, мисля, че това е достатъчно, за да продължиш", споделя Христо Грозев. В разговор с АФП Грозев определя "Белинкет" като "най-големия кошмар на Кремъл", но подчертава, че Русия не е била основният фокус на работата им.

"Днес в Русия се извършват много правителствени престъпления и затова голяма част от нашите разследвания са насочени към Русия", казва той. "Но се опитваме да обръщаме еднакво внимание на лошите играчи, независимо откъде идват те". Като потвърждение за тази теза Грозев посочва разследванията за войната в Сирия, европейската полицейска агенция Европол и други в Гърция, Турция, Унгария, както и такива за крайната десница в САЩ и Европа.

"Белинкет" е основана през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс и група интернет "нърдове", разказва Грозев, който се присъединява към тях по-късно. Те използват свободно достъпна информация - от сателитни снимки до телефонни указатели - за да събират доказателства за неправомерни действия. Работата им по случая със свалянето на полет MH17 на авиокомпания "Малайзия Еърлайнс" над Украйна през 2014 г., при което загинаха 298 души, спечели похвали по целия свят. То привлече и вниманието на Кремъл към групата.

Разследващият колектив тогава събра снимки, видеоклипове и публични документи, които подкрепят версията, че самолетът е бил свален от руска ракета, изстреляна от район в Украйна, контролиран от проруските сепаратисти.

Войната в Украйна и отравянето на Навални

Оттогава групата продължава със своите разследвания и идентифицира руски агенти, отговорни за отравянето на опозиционера Алексей Навални, както и на други хора. "Белинкет" разкри предполагаеми военни престъпления в Украйна и помогна с работата по много други скандали.

Един от основните акценти на журналистите в платформата в момента е войната в Украйна, където техният подходът е двупосочен. Грозев уточнява, че първият използва журналистически методи за разобличаване на невярната информация, а другият включва събирането на доказателства за военни престъпления за евентуалното им използване в съда.

Базираната в Нидерландия платформа, чието име идва от приказка, в която мишки обединяват усилия, за да окачат звънче на врата на котка, често се оказва мишена за Кремъл. Наскоро Русия я определи като заплаха за сигурността и я определи като "нежелана".

Как се финансира организацията?

Една от основните линии за атаките по "Белинкет" е обвинението, че групата е финансирана от западни правителства и неправителствени организации и особено от американския Национален фонд за демокрация (NED). Грозев коментира, че в ранните си години колективът е получавал пари за обучение от неправителствени организации в САЩ, но по-късно е решил да прекрати тази практика.

Той посочва, че от миналата година "Белинкет" не е получавал средства от правителства и вместо това разчита на даренията на по-малки спонсори. "Повечето от нашите контрагенти са частни лица, които отделят между 100 и 5000 евро", казва журналистът.

Нишата на Белингкат

Грозев разказва и за правните трудности, с които се сблъскват. "Международното право е с ограничени възможности, защото изхожда от предложението, че правителствата се грижат за своите граждани", смята той.

Дори трибунал като Международния наказателен съд, който търси отговорност от отделни лица, а не от държави, отдавна работи трудно заради разногласията относно правомощията му да разследва. А националните правителства са ограничени заради идеята за национален суверенитет, според която ако дадено отравяне например се случи на руска територия, единствено Русия има правото да го разследва.

И тъкмо в тази юридическа дупка "Белинкет" съзира най-сериозната липса. "Ние разследваме последователните лоши актьори - правителствата, които извършват престъпления, защото смятаме, че никой друг не ги разследва", коментира Грозев. "Няма трибунали или правоприлагащи органи, които да разследват други правителства."


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шерлок Холмс

    92 47 Отговор
    Белингкат е НПО финнсирано от САЩ.

    Коментиран от #21, #28

  • 2 Колкото

    91 57 Отговор
    Повече плюят по Русия ,руснаците и Путин толкова по силно им симпатизирам.

    Коментиран от #26

  • 3 Пич

    91 48 Отговор
    Те това са слугите на Шорош ! Калят всичко срещу заплащане !!! Хора , без чест и достойнство !!!
  • 4 ЧИБО

    76 45 Отговор
    ГРОЗЕВ , ШОРОШКА ИЗМЕТ
  • 5 Хихихи..

    71 29 Отговор
    Кремъл нема кошмари,кошмарите идват от онова,дето се ръкува с извънземните и се търкаля по стълбите..

    Коментиран от #27

  • 6 как, как

    35 55 Отговор
    Като не ги е страх да вадят кирливите ризи на кремълските престъпници на бял свят. Ей тъй.
  • 7 Петров

    73 35 Отговор
    Христо Грозев е един перач на пари след 1990г дадоха му няколко радиостанции да върти до1995г. после му казаха да ги продаде на НПО на Сорос!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Дрън

    54 24 Отговор
    Пощенската кутия на Си Ай Ей за диверсии и манипулации
  • 10 принципен

    36 61 Отговор
    моите съболезнования към слабоумните и безпринципни русофили!
  • 11 Бамбука

    35 35 Отговор
    Най-скъпата стока е информацията. Журналисти, които не се ползват с правителствен чадър и служат на разкриване на нелицеприятни истини, заслужават уважение.
  • 12 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    30 42 Отговор
    Бой по наааканите алкохолици, путана е оплискала стените и тавана в кафяво у бункеро, сомалииските памперси не деянели на налягането на жужа, ще ги уплагняват с вата

    Коментиран от #15, #24

  • 13 Нотанадърстюпидамериканмуви

    41 24 Отговор
    прочетох няколко реда с отвращение пална боза(извинявам се на бозата) доста слаба пропаганда от хора с айкю клонящо към нула за хора със същото айкю

    Коментиран от #32, #48

  • 14 Руснаците

    33 49 Отговор
    имат много кошмари - на фронта, цените на петрола падат, свършиха ракетите, никой
    не ги иска, блокираха ги отвсякъде, но пропагандата и бичи на десет.

    Коментиран от #38

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АЙДЕ МАРШ

    46 22 Отговор
    БЕЗСИЛИЕТО И ЗЛОБАТА НА ТОЯ ГРОЗЕн ВОДИ ДО ОБРАТНИ ЕФЕКТИ В "ИНФОРМАЦИЯТА" ви ......!
  • 17 Найте ли,с З в началото

    34 14 Отговор
    Не можах го прочета цялото.Предпочитам вкусът на скумрия !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    22 30 Отговор

    До коментар #15 от "Крокодилът Гена":

    Пия ги, но са съветски и не деистват като всичко в джамахирия пр00сияй важното е, че путана пълни памперсо
  • 20 Урюрвкос

    41 14 Отговор
    сами си съчиняват историите но за да изглеждат реалистични използват оборудване за прослушване на мобилни телефони и определяне на локацията им. Нито едно разследване не може да бъде проверено и верифицирано. Приказки от 1001 нощ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Спортен сутиен

    5 4 Отговор
    за138 лева .
  • 24 Шушляк

    23 9 Отговор

    До коментар #12 от "ЧЕБУРАШКА 🇧🇬":

    Имаш ли 10-ти клас, бе?
  • 25 Така е

    23 32 Отговор
    Време е да се фокусира върху България. Дано скоро да излезе информация за български политици и връзките им с Кремъл, за копейки,рубли и тн.Сега е времето.След месец ще е късно.

    Коментиран от #47, #50

  • 26 Сандо Кан

    24 41 Отговор

    До коментар #2 от "Колкото":

    Ми ходи в Русия ,какво правиш в натовска България

    Или там симпатията ти много бързо ще се изпари

    Коментиран от #29, #43, #46

  • 27 Иватушка 🇷🇺

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Хихихи..":

    От Шаманя ли са кошмарите?
  • 28 карамфила

    35 10 Отговор

    До коментар #1 от "Шерлок Холмс":

    Да ама и наш Ицо намаза от това,и той се оказа"разследващ джурналис" и печели грантове и долари.Няма граница за човешката ицова низост.
  • 29 Ма той

    9 24 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо Кан":

    си е във ферма в Русия, ама скоро ги закриват. Тогава ще го питам, ама
    няма да му е до форуми.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Я у лево!

    34 16 Отговор
    Какъв журналист е тази американска подлога.Въобще не го чета но няма да пропусна да го нахраня солидно с отвращение и "другото",което той си знае!
  • 32 Нека да пиша

    14 25 Отговор

    До коментар #13 от "Нотанадърстюпидамериканмуви":

    Като твоето IQ =0 .Бягай при Митрофанова днес ви приемаше тържествено под алените и кюлоти.
  • 33 Плюнка на мутрата на Пусин

    13 16 Отговор
    Кефя се
  • 34 Може

    18 25 Отговор
    Да се гордеем с българина Христо Грозев. Умно момче.
  • 35 мдааа

    20 10 Отговор
    Самия факт, че грозния е там е срам и падение, а дейността им е КЛЮКЛЮКСКЛАН на ЕЖК на пазара!!!
  • 36 Ееебгати и кошмара

    18 10 Отговор
    Точно па тая шорошна минжитурка!!!
  • 37 ле ле

    20 12 Отговор
    от миналата година "Белинкет" не е получавал средства от правителства..Защо ли..дори правителствата видяха че тези разследвания само камуфлаж и източване на пари ...за една измислена дейност..
  • 38 Гнида zzzzz

    13 9 Отговор

    До коментар #14 от "Руснаците":

    Като идеш на бензиностанцията да зареждаш , се сети за рашите с евтиния петрол ...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Е дин

    16 6 Отговор
    Белингкет е филиал на ЦРУ и МИ6. Елиът Хигинс е бивш служител на МИ6. Създава платформата, за което получава добри пари, а след това тя е поета и щедро финансирана от двете служби. Разследваща журналистика, ама друг път.
  • 41 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    13 5 Отговор
    А аз мисля, че И БЕЗ ДА ГО СПИРАТ, ГРАЖДАНИТЕ МОГАТ ДА ЗАПЛЮЯТ "ЖУРНАЛИСТА" ХРИСТО ГРОЗЕВ, ЕЙ-ТАКА, МИНАВАЙКИ ПОКРАЙ НЕГО.. 😃Защото той пише, че всеки ден го спират руски граждани, за да го поздравят за изобличенията му на руските власти.. Малей, ХВАЛИ СЕ САМ, КАТО СТАРАТА ЦИГАНКА- "фали ме усто.." .
  • 42 Камуфлаж

    11 3 Отговор
    Ха ха ха? Една веб страница- жълта преса била застрашавала Русия!
    Кой вярва на самозвани блогъри и ако ФАКТИ НЕ ПИШЕ ЗА ТЯХ никой няма да се интересува от тях!
  • 43 Сандо ли си Кан ли си

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо Кан":

    Някой да ни е питал искаме ли в НАТО
  • 44 Иван

    5 3 Отговор
    Тоя що не намери някой приятел ловец да му тегли една пушка?!
  • 45 Хахаха

    4 3 Отговор
    Този смърделник още ли позори нацията ни?!
  • 46 Че ти кой

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо Кан":

    Си, че ще нареждаш къде ще ходи? Нали е демокрация и имаме право да харесваме, който си искаме и да ходиме, където си искаме! А не ти тук да ни нареждаш къде да ходиме и кой да харесваме! Ходи си на село и си вземи стадо овце и на тях им нареждай!
  • 47 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Така е":

    Да бе, то в Кремъл сигурно не могат да спат от мисленето за България и български политици!
  • 48 Русофоб

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Нотанадърстюпидамериканмуви":

    То по-ниско IQот това на орлите , ченгетата от КГБ и рублафжийте няма .
    Панимаеш таварищ ?!
  • 49 Бай Петко

    4 1 Отговор
    "Те са известни с разкриването на злоупотребите и престъпленията, които руски агенти вършат в Европа."

    Не, те са известни рошави гейове с рунтави гзове.
  • 50 Не щат

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Така е":

    щото по скоро за българските политици ще излезе информация за някой шекел, долар и евро.
  • 51 Сокол

    0 0 Отговор
    Не ги знам какви са и що са, но каквото са казали до сега, в последствие се е оказало точно така.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.