Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2022 15:03 6 958 63

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимр зеленски-
  • дмитрий козак

Роденият в Украйна Дмитрий Козак е казал на Путин, че смята, че споразумението, което е договорил премахва необходимостта Русия да провежда мащабна окупация на Украйна

Ройтерс: Путин е отхвърлил мирно споразумение с Украйна в началото на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният пратеник на Владимир Путин за Украйна Дмитрий Козак е казал на руския лидер, когато войната започна, че е сключил временна сделка с Киев, която ще удовлетвори искането на Русия Украйна да остане извън НАТО, но Путин го е отхвърлил и продължил с военната си кампания, според трима души, близки до руското ръководство, предава Ройтерс.

Роденият в Украйна Козак е казал на Путин, че смята, че споразумението, което е договорил премахва необходимостта Русия да провежда мащабна окупация на Украйна, според тези източници. Препоръката на Козак към Путин е била да приеме споразумението, съобщава Ройтерс за първи път.

Още новини от Украйна

Путин многократно е заявявал преди войната, че НАТО и неговата военна инфраструктура се приближават към границите на Русия, като приемат нови членове от Източна Европа и че Алиансът сега се готви да вкара и Украйна в своята орбита. Путин публично заяви, че това представлява екзистенциална заплаха за Русия, което го принуди да реагира.

Но въпреки че по-рано подкрепяше преговорите, Путин ясно е дал да се разбере, когато му е било представено споразумението, договорено от Козак, че отстъпките, договорени от неговия помощник, не са стигнали достатъчно далеч и че той е разширил целите си, за да включи анексиране на части от украинската територия, казаха източниците. Резултатът е че работата по споразумението е спряна.

Попитан за данните на Ройтерс, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Това няма абсолютно никаква връзка с реалността. Такова нещо никога не се е случвало. Това е абсолютно невярна информация".

Козак не е отговорил на исканията за коментар, изпратени чрез Кремъл.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза, че Русия е използвала преговорите като димна завеса, за да подготви своята инвазия, но и той не е отговорил на въпроси относно същността на преговорите, нито е потвърдил, че е била постигната предварителна сделка. "Днес ние ясно разбираме, че руската страна никога не е била заинтересована от мирно уреждане", казва Подоляк.

Два от трите източника казаха, че натиск за финализиране на сделката е настъпил веднага след инвазията на Русия на 24 февруари. След дни Козак е бил убеден, че има съгласието на Украйна с основните условия, които Русия търси, и е препоръчал на Путин да подпише споразумение, са казали източниците.

"След 24 февруари на Козак беше даден картбланш: дадоха му зелена светлина; той постигна споразумение. Той го представи и те му казаха да изчезне. Всичко беше отменено. Путин просто промени плана, докато вървеше напред, ", каза един от източниците, близки до руското ръководство.

Третият източник - който се различава по отношение на времето, като казва, че Козак е предложил сделката на Путин и тя е била отхвърлена точно преди инвазията. Всички източници поискаха анонимност, за да споделят чувствителна вътрешна информация.

Дори Путин да се беше съгласил с плана на Козак, остава несигурно дали войната щеше да приключи. Ройтерс не е успял да провери независимо дали украинският президент Володимир Зеленски или висши служители в неговото правителство са ангажирани с евентуално споразумение.

Козак, който е на 63 години, е лоялен помощник на Путин, откакто работи с него през 90-те години в кметството на Санкт Петербург.

Козак беше в добра позиция да преговаря за мирно споразумение, тъй като от 2020 г. Путин го беше натоварил да води преговори с украинската страна за териториите в Донбас, контролирани от подкрепяните от Русия сепаратисти след 2014 г. След като ръководи руската делегация в разговори с украински официални лица в Берлин на 10 февруари - с посредничеството на Франция и Германия - Козак каза на пресконференция късно вечерта, че последният кръг от тези преговори е приключил без пробив.

Козак също беше един от присъстващите, когато три дни преди инвазията Путин събра своите военни и шефове по сигурността и ключови помощници в Екатеринския салон на Кремъл за среща на Съвета за сигурност на Русия.

Камерите на държавната телевизия записаха част от срещата, на която Путин изложи планове за официално признаване на сепаратистките т. нар. "републики" в Източна Украйна.

След като камерите бяха изведени от огромното помещение, Козак се е обявил против Русия да предприеме каквито и да е стъпки за ескалиране на ситуацията с Украйна, са казали двама от източниците.

Друг източник, интервюиран от Ройтерс, който е участвал в преговорите след инвазията, каза, че дискусиите са се разпаднали в началото на март, когато украинските официални лица са разбрали, че Путин е решен да продължи напред с широкомащабната инвазия.

Шест месеца след началото на войната Козак остава на поста си заместник-началник на кабинета на Кремъл. Но той вече не се занимава с Украйна, според шест от източниците, говорили с Ройтерс.

"От това, което виждам, Козак го няма никъде", каза един от шестимата, източник, близък до ръководството на сепаратистите в Източна Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Койдозлу

    61 27 Отговор
    Путин не се занимава с Украйна а с НАТО и ЕС
    Играта е политическа.

    Коментиран от #6

  • 2 Шойгу

    52 42 Отговор
    Русия ще спечели тази война

    Коментиран от #7, #9, #11, #56

  • 3 Русофил

    26 21 Отговор
    Как да приеме споразумение, като са му ушили костюм за 100 000 долара за
    парада в Киев.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Всъщност

    18 18 Отговор

    До коментар #4 от "Всъщност":

    е взето решение за закриване на руските тралски ферми.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 УКРАЙНА🇺🇦

    41 18 Отговор

    До коментар #2 от "Шойгу":

    ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
  • 10 !!!?

    26 6 Отговор
    Козак ли е следващият паднал от балкон !!!?
  • 11 РЕАЛИСТ

    49 32 Отговор

    До коментар #2 от "Шойгу":

    Война все още няма. Има операция за прочистване на украински фашисти. Тепърва започна да се споменава обявяване на война на Украйна, мобилизация и приключване веднъж завинаги с тази измислена държава.

    Коментиран от #17, #19, #31, #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Телевизия:Една жена каза- ЕЖК

    17 9 Отговор
    "Всички източници поискаха анонимност, за да споделят чувствителна вътрешна информация"

    Това е достатъчно. Между лъжите, да си кажем истината за източника.
  • 14 Западът вече трябва да вразуми

    19 26 Отговор
    путин, защото разпадът на империята ще бъде страшен, ядрените заряди са разпилени из цялата територия. По искане на нашите русофили бяха насочени няколко ракети и към нас. Пазя исканията, но тук не дават да се публикуват.

    Коментиран от #49

  • 15 Лъжи

    20 8 Отговор
    Нали се сещате ,че ако беше така зеления щеше да ореве света още от ден първи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЦК НА ДКМС

    5 11 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Някоя сказка за ястреби четата да споделиш, СМЕХ

    Коментиран от #20

  • 18 Абсурдистан

    13 20 Отговор
    Още едно потвърждение, че никога реалната причина за войната, не е била друга, освен унищожението на Украйна, като самостоятелна държава!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 РЕАЛИСТ

    12 14 Отговор

    До коментар #17 от "ЦК НА ДКМС":

    Припомни си Чечня. Търпяха ги до едно време. Изпробваха всички видове войскови части и оръжие и после казаха" Достатъчно"

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Русофил

    14 10 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Имаме проблеми с Кадиров. Не слуша и каза, че ще се отцепи от нас.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Да бе , да. ! 😜

    15 8 Отговор
    Кой пък вярва на "Козяк" ? Само бг политици . И бг мисирки !
  • 26 Именит

    4 8 Отговор
    ПРОСТО пЮтин
  • 27 Охо-бохо

    13 7 Отговор
    Войната е между Русия и NATO, тъй нареченият "обединен запад". И целта на този "обединен запад" е "окончателното решаване на руския проблем". И това не е тайна, а просто е зад пердето от клишета.
  • 28 Владимир

    14 16 Отговор

    До коментар #20 от "РЕАЛИСТ":

    Не знам какъв реалист си, но ако си истински реалист, като даваш пример Чечня, кажи кой стои в момента зад Украйна, и кой стеше до Чечня. Целия цивилизационен свят стои зад Украйна, най- важното е че САЩ зад тях, тива е логистика, която Русия няма. Русия има огромни природни богатства, но освен да ги продава, нищо друго не умее да прави с тях. Без западните технологии просто затъват и се връщат в миналия век. Панимаеш
  • 29 РЕАЛИСТ

    12 7 Отговор

    До коментар #19 от "МУР3ИЛКА 🇲🇳":

    Не ставай смешен. Втората Световна са произвеждали жените им оръжия в промишлени количества за нуждите на фронта.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стоян

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    До 11 ком - я ми обясни - ако украинските смели войни влязат на 60 км в русия да гонят руската армия - това специална военна операция ли е или война
  • 32 Лос

    31 11 Отговор
    Къде са путлеристите и техните измишльотини за "клин" или други небивалици. Руската страна е превзета от болшевики терористи за което си плаща бедния народ!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 11 Отговор
    слава на русия наща освободителка, слава на путин ,слава на руската армия!

    бг защитниците на русия го правим безплатно ! в Българската земя са костите на руските войници благодарните техни предци са предали ген на уважение и респект пред страната - освободителка Русия.

    Коментиран от #39, #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Русня

    2 4 Отговор
    😂😂😂😂😂😂🖕🖕🖕🖕👋🇺🇦🚀
    Бре,че статия амаа!🇻🇳
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ерфтгъху

    12 4 Отговор
    Не съм чел помията горе, но залагам 500 000 (валута по ваше желание), че там НЕ ПИШЕ какво КОНКРЕТНО споразумение е предложено на Путин и има само общи приказки от жените на пазаря... Тоест "агенция ЕЖК" в действие...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Леонид

    30 10 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Вече 8 месеца ви слушаме омразните речи, как тепърва се започва.

    Е! Май е на път да приключи, ама не както омразата ви желае. Украйна си заслужи уважението на цял свят. Шепа сссрски радиоточки не са важни.
  • 44 ВАНГА 1964Г

    8 9 Отговор
    Отначало ще бъде малка война, но след това ще превземе целия свят и след това ще се използват ядрени оръжия. Американските континенти ще станат необитаеми за дълго време. Но в Русия ще има гражданска война, а обикновените хора, които са били ограбени от техните владетели, ще я започнат. Хората ще ходят без дрехи и обувки, ще живеят без храна, гориво и светлина. Водата ще стане по-скъпа от златото. Различни растения и животни ще изчезнат. Всички религии ще загубят силата си. След това ще започне епидемия от неизвестна болест. ... Тогава ще бъде установен мир на земята. Русия ще бъде владетел на цялата земя. Ще се появи нова религия. Окончателният мир ще бъде установен до 2040 г. 2072 г. ще бъде навсякъде безкласово общество, край на капитализмът.

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 едрфтгъхуй

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "МУР3ИЛКА 🇲🇳":

    Така ли пише у козяшката опорка? Ще те изненадам- точно със снарядите руската армия НЯМА проблеми... Помоли мустафата да ти даде ОФИЦИАЛНИТЕ натовски данни в които след купищата цифри (и то ГОЛЕМИ цифри) общият извод е горе-долу следният- и при 10-годишна война с активни бойни действия Русия няма да изчерпи и 40% от наличните снаряди... И тези данни и документи ги има в свободен достъп на ОФИЦИАЛНИ сайтове- забутани дълбоко, но ги има в свободен достъп...

    Виж, имат съвсем реален проблем с подмяната на стволовете които се износват в даден момент... Но за твое нещастие проблемът е дребен- стволове има и се подменят регулярно. Просто отнема време. Не е много, но отнема време... И тук идва другото интересно- питай мустафата колко резервни ствола са изпратили американците заедно с "великите" гаубици 777 какво още там са им дали... Ще ти кажа- НИКОЛКО...
  • 47 няма такава

    7 4 Отговор
    Не съм чел статията , защото много повече съм прочел за Украйна от този автор и със сигурност от нашия "приятел" Джамбаза . Вижте няма да се впускам в дълги тълкования или заключения а просто ще ви кажа защо основно се провежда СВО . В държавата Украйна има много националности но има 2 които не могат да живеят съвместно и това го разбрах още 98-99 година когато се запознах в един украинец от Западна Украйна . Тогава разбира се не обърнах толкова сериозно внимание на неговото изказване но в последствие ми се изясниха основните търкания или западенците са си внушили че превъзхождат умствено и физически жителите на Източна Украйна като езика е също сериозна преграда . В Киев 80% и повече говорят основно на руски и в един момент това става проблем . Тази държава никога повече няма да бъде същата независимо от това как ще завърши конфликта .

    Коментиран от #48, #58

  • 48 я като

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "няма такава":

    прочетеш статията, пак ела. И аз не ти прочетох коментара освен първите 4 думи

    Коментиран от #50

  • 49 усмърдян шорош

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Западът вече трябва да вразуми":

    По искания не се насочват ракети а по действия , тикво . Доста си елементарен за да твориш някакви изводи . А действията - членство и допускане на части от Нато на територията , гласуване за санкциите , гонене на дипломати , отказ от заплащане на газ (политически а не икономически акт) и постоянна антируска риторика без причина от ответната страна са достатъчни за да попаднем в списъка с неприятелски държави .
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 боцко

    6 2 Отговор
    Кога пък Козяк започна да дава нареждания на Путин? Техният идиотизъм е на площад Донецк! Нашият и на Козяк! А и как Путин да се договори с терористи! не се връзва! Слава Уганде! слава Бело!
  • 52 00014

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "ВАНГА 1964Г":

    Това съм го чел много отдавна - преди 20 години. Но не е от Ванга, а от някакъв монах в Атон. С едно допълнение - Русия ще победи и ще стане духовен ценър, но след като при социалните вълнения избие политическия елит и всички богаташи.
  • 53 боцко

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "онзи":

    Достоен отговор на истински Европчанин, освободен изотзадзе! Браво другарю! Слава Уганде!
  • 54 Циник

    8 2 Отговор
    Хайде бе, преди войната Путин на няколко пъти официално искаше преговори, а Зеленски всеки път още по-официално му отказа. Ама ние сега трябва да вярваме на някакъв корумпиран цървул.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 тони

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шойгу":

    русия ще е втора в тази война :-D морален победител!
  • 57 И, хора, нищо не разбрах!

    0 0 Отговор
    Аз нищо не разбрах от статията. Някой казал, рекъл, източници на тоя, оня ... .Очаквам компетентен журналистически коментар и тълкувание на проверени факти!
  • 58 Фариарт

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "няма такава":

    Интересно мнение, но факта че не си чел нещо което коментираш.,доодта те олекотява като мнение
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Одит

    0 0 Отговор
    Фейк, фейк, фейк! За каквочспоразумение става дума? “Миск 1” или “Минск 2”? Защо Ройтерс не публикува текста на това ново споразумение? Защото такова няма! Още от 2015 г. можеше да има мир ако Украйна беше спазвала “Минск 1”. Зеленски каза: Никога няма да приема и спазя Минското споразумение!
    На какъв Козяк се оповават имцитират!
  • 63 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Така е! Трябва да налагаме европейските ценности! Основните европейски ценности разбира се са прайдовете и джендърските идеологии, а след тях идва мошеничетсвото и измамата, а ако някой се оплаче или протестира, то той е терорист и трябва да бъде справедливо разрушен или унищожен. Ако погледнем ретроспективно Горбачов отказа над двеста милиарда обезщетение за да напуснат руските войски Източна Германия, а това стана безплатно срещу едно голо обещание НАТО да не се разширява на изток, че даже и прекрати действието на Варшавския договор, като НАТО не стори същото , а пактът си съществува и до днес и продължава да се разширява все по на изток . Как му се вика на това ? Ами лъжа, измама! 2009г. Газпром отправиха искане към Европейския съюз да се разбере с Украйна, чийто служители крадяха газ от транзита за Европа и след, като от ЕС рекоха на руснаците те да се оправят с украинците, Газпром врътна кранчето и това беше предишния случай, когато Европа остана без руски газ. Сега, когато руснаците наистина щяха да се оправят с украинците веднъж завинаги пък решиха, че вече Русия е терористична държава, Путин терорист и че НАТО трябва да воюва в Украйна срещу Русия до последния украинец. Ами лъснаха вече новите европейски ценности - лъжа , измама , заграбване на територии и ресурси и обявяване на измамените, които се противопоставят за терористи, които справедливо трябва да бъдат съдени , убити, да се разпаднат и да им бъдат взети всички ресурси, които да отидат
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания