Last news in Fakti

14 Септември, 2022 15:53 1 342 8

Москва тайно е финансирала Милорад Додик

  • русия-
  • руска-
  • федерация-
  • милорад додик-
  • босна и херцеговина

Русия е финансирала тайно сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и партията Демократичен фронт на Черна гора

Москва тайно е финансирала Милорад Додик - 1
Източник: БГНЕС

Руската федерация е финансирала тайно сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и партията Демократичен фронт на Черна гора, съобщи радио Гласът на Америка (VOA), цитирайки американски служител, който твърди, че Москва е похарчила 300 милиона долара, за да увеличи влиянието си в чужбина, съобщи Хина.

Американският служител, който е пожелал да остане анонимен, не уточнил сумите, които Москва е заделила за Додик и Демократичния фронт, предаде БТА.

Източникът казал, че Константин Малофеев, собственик на консервативен телевизионен канал, който подкрепя руския президент Владимир Путин, е помогнал за финансирането на президентската кампания на Додик през 2018 г.

Това показва, че Русия не е изпълнила обещанието си да инвестира в икономическото развитие на Република Сръбска, сръбската съставна част на Босна и Херцеговина, а вместо това е насърчила корупция в управляващата партия и е създала неравнопоставени условия за опозиционните партии, казал източникът.

В Черна гора сътрудници на Олег Дерипаска, друг руски олигарх, близък до Путин, са осигурили финансиране за Демократичния фронт през 2016 г. и най-вероятно преди изборите през 2018 г.

Високопоставеният служител на американската администрация разкрил части от доклад на американското разузнаване, в който се казва, че от 2014 г. Русия е платила над 300 милиона долара и планира да плати стотици милиони долари на политически партии, официални лица и политици в повече от 20 страни на четири континента като част от своите усилия за придобиване на влияние в чужбина.

Администрацията на САЩ наложи санкции на Додик през 2017 г. и ги разшири през януари тази година. Наскоро Додик обяви, че ще се срещне с Путин на 20 септември.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 0 Отговор
    Дадохме му някой долар, ама схемата за пране му беше калпава. Следващият
    ще бъде по-внимателен.
  • 2 другаря

    11 3 Отговор
    Те и у нас бая пари пръскат по червените и измислените десни партийки
  • 3 Голем смех

    13 6 Отговор
    А нещо за Сидерчук и Копейкин да кажете? Колко милиона са потрошили на рашистките си побратими?
  • 4 Българин

    10 3 Отговор
    Москва тайно финансира и Румен Радев.
  • 5 Лол

    3 3 Отговор
    Има ли въобще начин да станеш президент или министър без спонсорство от чужбина?
  • 6 Русия

    6 0 Отговор
    Финансира и мицкоСки на 100%
  • 7 Митрофан Ханъм

    1 0 Отговор
    И тука финансираме Бялата и Черната Златка. Има още много 4 хилядници , копейкаджии и рубладжии .
    Аз защо не си тръгвам от БГ.нали някой трябва да плаща.
  • 8 Све србе са пезевечки

    1 0 Отговор
    Хич не се учудвам, руската мръсотия стига навсякъде по света. И този сръбски нещастник, дето отчаяно иска да предизвика нова война в Босна, не може да не обслужва интересите на Москалия да клати Балканите и Европа - тва си е важна част от хибридната помийна игра на руските нацисти...