9 Юли, 2013 23:31 2 361 0

Венецуела спасява Сноудън от "империята, която го преследва"

  • едуард сноудън-
  • николас мадуро-
  • венецуела-
  • политическо убежище-
  • москва-
  • "шереметиево"

След като правителството на Венецуела получи официалната молба на Едуард Сноудън за политическо убежище, президентът Николас Мадуро потвърди, че неговата страна е готова да предостави убежище на бившия служител на ЦРУ, когото „империята преследва“.

По думите на Мадуро, сега американецът, обвинен в родината си в разгласяване на секретни данни за телефонно и интернет следене на граждани, трябва само да реши кога ще лети за Каракас, ако реши да приеме предложението.

Готовност да приютят Сноудън изразиха и левите правителства на Никарагуа и Боливия. Преди 2 дни бе публикувано обръщението на Сноудън към никарагуанските власти, в което се казва, че той няма шансове за справедлив процес в родината си и се опасява от смъртно наказание или доживотен затвор.

По-рано във вторник в Туитър се появи съобщение, че Едуард Сноудън е приел предложението на Венецуела за политическо убежище, но по-късно туитът беше изтрит и не е ясно дали не става въпрос за спекулация.

Съобщението се появи в профила на депутата от руската Дума Алексей Пушков, който е неофициален говорител на Москва по аферата Сноудън. По-късно стана ясно, че Пушков е чул информацията от държавния телевизионен канал „Русия 24“.

Едуард Сноудън се укрива в транзитната зона на московското летище „Шереметиево“. Не е ясно обаче как най-известният бежанец в света ще успее да напусне транзитната зона, тъй като е без валидни документи, откакто пристигна от Хонконг на 23 юни.

Няма директни полети между Москва и Каракас, а най-бързият начин за стигане до Венецуела е с полет през Хавана. Говорителката на руския национален авиопревозвач „Аерофлот“ Ирина Даненберг заяви, че не знае дали Сноудън е бил в самолета за Хавана, който излетя от Москва по-рано във вторник. В сряда пък няма директни полети Москва-Хавана.

Междувременно в Дъблин, където самолетите на „Аерофлот“ от Москва за кубинската столица кацат междинно, ирландски съдия отхвърли идскането на САЩ за арест на Сноудън.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА