Last news in Fakti

10 Юли, 2013 15:02 3 324 0

Скандал с телевизионните права за погребението на Нелсън Мандела

  • нелсън мандела-
  • права-
  • излъчване-
  • погребение-
  • си ен ен
Скандал с телевизионните права за погребението на Нелсън Мандела - 1
Деца и възрастни палят свещи за здравето на Мандела пред болницата в Претория. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Телевизионната компания Си Ен Ен се оказа в центъра на скандал, свързан с очакваното погребение на първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела. Местното издание „Сънди Индипендънт“ обвини американската медийна корпорация, че е закупила ексклузивните права за транслацията на тъжното събитие от роднините на Мандела, накърнявайки правата на южноафриканската SABC.

Това станало известно по време на срещата на дъщерята на Нелсън Мандела – Маказиве, и племенниците му с представители на SABC в края на юни. Тогава роднините съобщили на журналистите, че искат Си Ен Ен да има преференциален достъп до траурната церемония. „Това не беше молба, а изискване“, потвърдил е източник от изданието, добавяйки, че сделката изглежда вече е финализирана и платена.

Самата Макавизе е отказала коментар по въпроса, заявявайки, че срещата е била конфиденциална, и поискала от журналистите да разкрият своите източници.

Си Ен Ен от своя страна категорично отричат обвиненията по свой адрес. Те твърдят в официален коментар по случая, че в информацията, че са закупили правата за излъчване на погребението на Мандела, няма и частица истина.

Това не е първият изтекъл в медиите скандал по повод на бъдещото погребение на бившия президент на ЮАР. Роднините на Мандела имат сериозни разногласия и относно мястото на вечното жилище на нобеловия лауреат. А от това директно зависи кой от наследниците му ще бъде обявен за глава на клана след неговата смърт.

Архиепископ Дезмънд Туту – приятел и съратник на главния борец срещу апартейда, който има огромен морален авторитет в страната, вече призова членовете на семейството да прекратят тези спорове, за да не петнят името на Нелсън Мандела.

Първият чернокож държавен глава на ЮАР повече от месец лежи в болница в Претория поради рецидивираща белодробна инфекция. Той е свързан към апарат за изкуствено поддържане на жизнените функции. Специалистите определят състоянието му като критично, но стабилно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА