Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2022 23:45 1 648 24

Ердоган в Ню Йорк: Истанбулското споразумение за зърното е едно от най-големите постижения на ООН

  • турция-
  • украйна-
  • оон-
  • зърно-
  • пшеница-
  • черно море-
  • реджеп ердоган

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари

Ердоган в Ню Йорк: Истанбулското споразумение за зърното е едно от най-големите постижения на ООН - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган направи днес обръщение към 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи Анадолската агенция.

"Турция подчертава ключовата роля на диалога и дипломацията за деескалация на напрежението между Русия и Украйна", заяви президентът.

Още новини от Украйна

Турция се стреми да разрешава конфликтите чрез посредничество, казва още Ердоган пред Общото събрание на ООН. Той призова всички страни да подкрепят мирните ѝ инициативи, за да бъде решен по дипломатически път конфликтът в Украйна.

Президентът заяви още, че Турция винаги е осъществявала проекти в подкрепа на глобалната енергийна сигурност.

"Наложително е да структурираме ООН като организация, която може да предложи решения за по-справедлив световен ред, в който да се постигне обща воля за цялото човечество", казa Ердоган.

Той добави, че Турция ще продължи да засилва усилията за прекратяване на войната въз основа на териториалната цялост и независимостта на Украйна.

Истанбулското споразумение за зърното, което е от съществено значение за поддържане на зърнените доставки от Украйна, е "едно от най-големите постижения" на ООН през последните години, подчерта турският президент.

"В резултат на интензивните ни усилия с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш гарантирахме, че украинското зърно ще достига до света през Черно море", заяви Ердоган. "Това споразумение, което е от решаващо значение за поддържането на световните доставки на зърно, е едно от най-големите постижения на ООН през последните години", добави той.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари, напомня агенцията.

"Гърция превърна Егейско море в гробище за бежанци", каза още Ердоган, твърдейки, че Гърция "с незаконните си изтласквания увеличава насилието срещу мигрантите в Егейско море".

Ердоган също така заяви, че освен "нехуманните изтласквания" на мигранти Гърция провежда политика на "политически репресии и дискриминация" срещу мюсюлманската си общност.

Кризата с бежанците не може да бъде решена, като невинни хора, търсещи по-добро бъдеще, се настаняват в концентрационни лагери или се оставят на лодките да умрат, добави той.

Той показа снимки на деца от сирийски бежански лагер на турско-сирийската граница.

Не може да се очаква, че Турция ще остане безразлична към Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, които извършват терористични нападения и застрашават териториалната цялост на Сирия, каза още президентът Ердоган.

"Онези, които въоръжават терористите и се опитват да ги легитимират, трябва да се откажат от този път", подчерта той.

Ердоган прикани международната общност да сложи край на преследването на кипърските турци и да признае официално Севернокипърската турска република "възможно най-скоро".

"Призоваваме Гърция да прекрати политиката си на провокации и напрежение и да откликне на призива за сътрудничество и подкрепа", заяви още турският президент.

"Турция ще защитава до последно правата и интересите си в Егейско море и Източното Средиземноморие и няма да бъде въвлечена в игрите на онези, които преследват стратегия на напрежение с цел политически ползи", подчерта Ердоган пред Общото събрание на ООН.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 6 Отговор
    Изнасят руско и американско зърно от Украйна ,а Ердоган си взема своето
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Велик Лидер

    12 5 Отговор
    Докато нашия льотчик комунист си чупеше краката да ходи на погребението на кралицата, Ердоган им би дузпата и им отказа да ходи,и правилно. Защото пак показаха двойни стандарти. Докато нашия льотчик комунист го тъпчеха като копърка в консерва в автобус, Байдън се ширеше на широко в лимузината си. Честито на льотчика,отиде им на крака. Браво на Великия Лидер Ердоган,както винаги направи правилното
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Инфо

    6 4 Отговор
    Конгресменът Крис Папас осъжда забележките на Ердоган на Общото събрание на ООН като подстрекателски и явно лицемерни: „Остро осъждам подстрекателските и явно лицемерни забележки на президента Ердоган на Общото събрание на ООН по-рано днес. Речта на Ердоган беше изпълнена с неискрени твърдения и неоснователни обвинения срещу Гърция. Той призова света да зачита суверенитета и независимостта на нациите, въпреки че продължава да окупира северната трета от Република Кипър в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, редовно нарушава гръцкия суверенитет с териториални полети и поставя под въпрос териториалните претенции на Гърция през Егейско море . И той лъжливо твърди, че външната политика на Турция се ръководи от стремежа към мир и разрешаване на конфликти чрез диалог, докато той и висши турски служители използват все по-войнствена реторика, за да заплашат с война Гърция. Президентът Ердоган лъжливо твърди, че е силен съюзник в НАТО, въпреки че продължава да притежава руски ракети С-400, подкопавайки солидарността на алианса пред лицето на незаконното нахлуване на Русия в Украйна и заплашвайки присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, така че аз ще продължа да ръководя усилията в Конгреса, за да блокира продажбата на F-16 на Турция и да потърси Ердоган отговорен за действията си."

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българските турци

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Инфо":

    От областта на логиката се вижда ясно и точно че Турция въпреки демагогията на доминиращите сили доказва на целия свят че все още на планетата ни съществува международно право което категорично дава право на всяка нация член на ООН да говори и изразява претенциите и възраженията си от платформата на организацията !!!

    Коментиран от #10

  • 10 ООН

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българските турци":

    Турция и логиката, Турция и истината, Турция и международното право са несъвместими понятия. Турция и параноя, Турция и лъжи, Турция и варварство са съвместими понятия.
  • 11 Българските турци

    4 3 Отговор
    "Една Минута" господа!... На планетата земя съществуват и други хора освен Янки и Европейци и всички също като тях си имат свои претенции и възражения !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ало, ало...

    1 2 Отговор
    "Наложително е да структурираме ООН като организация, която може да предложи решения за по-справедлив световен ред, в който да се постигне обща воля за цялото човечество", казa Ердоган.
    Това е ключовото в това изказване.

    Коментиран от #14

  • 14 Реалността

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ало, ало...":

    Ердоган да спре нашествията, етническите прочиствания, експлоатацията на мигранти, преследването на малцинствата в Турция, и после да се преструва че има човечност и че го е грижа за бъдещето на човечеството.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 В други новини

    1 0 Отговор
    „Позициите на Турция всеки път разширяват рамките, в които е призвана да действа човешката логика“, каза гръцкият външен министър Никос Дендиас от Ню Йорк, където присъства на работата на Общото събрание на ООН, в отговор на това, което подкрепи по-рано Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от залата на Общото събрание на ООН. „Страната, която използва имиграцията като инструмент, застрашаващ десетки хиляди човешки животи, идва да обвини Гърция дори в престъпления срещу човечеството, дори използвайки фалшиви доказателства, на които е отговорено от десет дни. Страната, която директно заплашва с война, cтраната, която е издала казус за война, ако Гърция приложи своето суверенно право, което произтича от международното право, страната, която поставя под въпрос гръцкия суверенитет над островите в Егейско море, започва да говори за добросъседски отношения.
  • 17 В други новини

    2 0 Отговор
    Държавата, която притежава териториите на чужди държави, включително републиката на Кипър, идва да говори за условията на сигурност и разбирателство в Източното Средиземноморие.Това, което трябва да отговорим е, че Турция би постъпила добре да уважава международното право и да се върне възможно най-скоро поне в областта на логиката. Конкретните твърдения на турската страна са чувани и отговаряни многократно. Първо, Гърция е европейска държава, която абсолютно зачита правата на човека и разбира се правата на мюсюлманското малцинство. В крайна сметка цифрите доказват това. Мюсюлманското малцинство в Гърция расте, разширява се и просперира. Призоваваме Турция да отговори какво се случи с гръцкото малцинство в Истанбул и как процъфтяващото – някога над 100 хиляди – малцинство днес е намалено до по-малко от 5000 души. Турция няма право да говори".
  • 18 реставрация 15

    0 0 Отговор
    Теб не ти ли е грижа за бъдещето на човечеството и твоята България или нищо не ти пука щото си мислиш че си на завет под "яка мишница" ?!...
  • 19 Българските турци

    1 2 Отговор
    4 милиона бежанци не са на територията на Гърция или на ЕС и никакво международно право не им дава право да забранят своите територии на хора които са решили да се приютят при тях бягайки от смътта !
  • 20 Българските турци

    1 2 Отговор
    "Призоваваме Турция да отговори какво се случи с гръцкото малцинство в Истанбул и как процъфтяващото – някога над 100 хиляди – малцинство днес е намалено до по-малко от 5000 души. Турция няма право да говори"."

    Ако някой твърди че са ги асимилирали чрез "възродяване" или са ги екстрадирали по програмирано етническо прочистване или пък са им приложили културен или религиозен геноцид , границите и Демокрацията на Турция са открити и им дава възможност да обосноват с доказателства твърденията си !!!
  • 21 Контра Инфо

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Инфо":

    Европа ,САЩ, Гърция не спират провокациите си към Турция ,не спазват договора за островите, въоръжават ги нелегално ,въоръжават бази близо до турската граница, провокират конфликтни места близост до Турция . Сащ и Европа казват ,че уж носят мир и демокрация обаче се вижда ,че единственото ,което носят война ,хаос и разруха, където отидат под формата на демокрация . САЩ и Европа заедно с Финландия и Швеция казват ,че съюзници обаче не спират подкрепата си за групировки ,като Йпг ,Пйд клони на терористична организация Пкк ,които самите те приеха за такава. Ето пак се вижда лъжите и измамите на Запада .
    САЩ и другите уж са съюзници на Турция обаче не спират ембаргото и санкциите срещу Турция, която много пъти участвала активно в учения и други мисии на Нато . Докато критикуват С400 системите на Турция ,като причина нищо не казват за други Натовски държави притежаващи С300 и няма санкции за тях. Отделно от това правят ембарго за всякакви оръжия на Турция ,които няма нищо общо с Русия . Пак се виждат двойните стандарти на Запада . Както се разбира нито САЩ, нито Европа ,като уж съюзници на Турция в Нато не ги интересува правата и сигурността на Турция ,което води до факта ,че са враждебни държави .

    Коментиран от #24

  • 22 реставрация 12

    0 1 Отговор
    Ердоган тури прът на колелото на Историята и дерайлира влака на колониализма и експлоататорския режим на "великите сили" !!!
  • 23 Турски геноциди

    0 0 Отговор
    Турция няма история, а криминално досие.-
  • 24 Двойни стандарти друг път

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Контра Инфо":

    С-300 са кипърски. Те бяха купени от Република Кипър, във време, когато Русия не беше враг на Запада, Турция беше приятел на Запада, американският закон със санкциите още не беше в сила и те отидоха в Гърция, защото Турция се молеше на американците, Британците и евреите да помолят Гърция да ги вземе в Крит и да ги съхранява там. ПС: Щом заплашваш Гърция с инвазия, тя се справя добре и се въоръжава. Разбира се, за вас е добре, че сте страхливци и не смеете да нахлуете, защото ще претърпите ужасно поражение, което дори не си представяте.