Last news in Fakti

21 Септември, 2022 12:44 4 088 9

Турция - новото кошче за боклук в Европа

  • турция-
  • боклук-
  • рециклиране

Според данни на турското Министерство на околната среда южната ни съседка разполага с повече от 1800 съоръжения за рециклиране в цялата страна

Турция - новото кошче за боклук в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След като Китай реши да не бъде кофата за боклук в света и забрани вноса на пластмасови отпадъци през 2018 г., Турция се превърна в дестинация номер едно за скрап от Европейския съюз (ЕС).

През 2020 и 2021 г. тя получи около половината от пластмасовите отпадъци, които 27-те страни членки на блока не обработват на собствена територия, посочва le monde.

Между 2016 и 2020 г. вносът е скочил с повече от 1200%, достигайки сега около 450 000 тона годишно.

Неправителствената организация Human Rights Watch (HRW) проучи последиците за здравето и околната среда от този бум на рециклиране на пластмаса в Турция - страна, която вече се бори да абсорбира собствените си отпадъци, оценени на около 5 милиона тона годишно.

Респираторни проблеми, тежки главоболия, кожни заболявания, липса на предпазни средства, ограничен или несъществуващ достъп до лечение, детски труд - на 88 страници неправителствената организация прави катастрофални констатации. Това засяга както местните жители, така и работниците в тези съоръжения за рециклиране, които често се набират сред най-несигурното население (бежанци, незаконни мигранти).

Според данни на турското Министерство на околната среда Турция разполага с повече от 1800 съоръжения за рециклиране в цялата страна.

HRW проведе своите разследвания в Истанбул (12% от инсталациите) и Адана (9%). Южен град с 2 милиона жители, Адана е столица на рециклирането на пластмаса. Разположен близо до пристанището на Мерсин на Средиземно море, това е мястото, където почти половината от вноса на този вид отпадъци се "приземява".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Пън

    8 5 Отговор
    Почна ли войната???
  • 2 няма спирка

    9 5 Отговор
    почна великото преселение на народите от изток на запад
  • 3 Ердоган

    10 10 Отговор
    Така е, много боклук със самолети идват в Турция след като Путин обяви мобилизация
  • 4 тук съм съгласен

    7 5 Отговор
    алаха да са оправя с кончината...
  • 5 Хасан

    12 14 Отговор
    ама са изкатват супер пари,европеиците като са толкова капризни и неискат да си правят буклука ТУРЦИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ СУПЕР МНОГО И ЩЕ МИНЕ ЕВРОПА

    Коментиран от #6

  • 6 Около Роме

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Как си бе? И простотията тръгна по земята!
  • 7 Българин 🇧🇬

    12 4 Отговор
    Турция има голяма територия . Да му мисли "европейска" България , дето натовските слуги я направиха кошче за отпадъци на ЕС . При спирането на два тира с отпадъци от Турция за България , Кирил Петков даже призна , че няма правни основания да спира договорите с които българите са се съгласили да са бунище !

    Коментиран от #8

  • 8 касапина

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Българин 🇧🇬":

    Не смятай Кюрдистан без него е наполовина азиатската част също
  • 9 Мадлен

    6 11 Отговор
    Боклук при боклук и много паплач има да умрат има и да останат
Новини по държави: