Last news in Fakti

21 Септември, 2022 15:35 2 286 15

Военни кораби на САЩ и Канада в Тайванския проток раздразниха Китай

  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • тайвански проток

През последните години американски военни кораби, а понякога и такива на съюзнически държави, като Великобритания и Канада, рутинно плават през протока

Военни кораби на САЩ и Канада в Тайванския проток раздразниха Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кораб на военноморските сили на САЩ и канадска фрегата преминаха транзитно през Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Това се случва в момент на повишено военно напрежение между Пекин и Тайпе.

Става въпрос за второто транзитно преминаване за месец на кораб на американските ВМС и второ съвместно прекосяване от САЩ и Канада за по-малко от година от октомври 2021 г.

Китай разкритикува този ход, заявявайки, че неговите сили са "предупредили" корабите.

През последните години американски военни кораби, а понякога и такива на съюзнически държави, като Великобритания и Канада, рутинно плават през протока. Подобни пътувания разгневяват Китай, който претендира, че Тайван е част от неговата територия.

Сътрудничество като това е съществена част на нашия подход към сигурен и проспериращ регион, се посочва в изявление на ВМС на САЩ.

Разрушителят с управляеми ракети "Хигинс" от клас "Арли Бърк" и фрегатата "Ванкувър" от клас "Халифакс" на Кралския канадски флот преминаха през коридор в протока, който е отвъд териториалното море на която и да е крайбрежна държава, се добавя в комюникето.

Канадският министър на отбраната Анита Ананд заяви, че като тихоокеанска нация нейната страна е дълбоко ангажирана с поддържането на глобалната стабилност и просперитета в Индо-тихоокеанския регион.

Външното министерство на Тайван приветства действието.

Тази операция през Тайванския проток е още по-ясна демонстрация на решителната съпротива на демократичните съюзници на опитите за експанзия на Китай, изтъкват от ведомството.

Командването на китайската армия пък съобщи, че неговите сили са наблюдавали корабите и са ги "предупредили".

Изтъква се, че китайските сили "са винаги в повишена готовност, решително се противопоставят на всички заплахи и провокации и решително защитават националния суверенитет и териториалната цялост".

По данни на Министерството на отбраната на Тайван корабите са плавали на север по водния път и "ситуацията е била нормална".

Тесният Тайвански проток е чест източник на военно напрежение, откакто победеното правителство на Китайската република избяга в Тайван през 1949 г., след като загуби гражданска война с комунистите, създали Китайската народна република.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Червената Соня 🇻🇳

    37 5 Отговор
    Защо миролюбивите Канадци играят на Американската свирка, а не си гледат Канадата и Хокея ?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Абе

    4 29 Отговор

    До коментар #2 от "Червената Соня 🇻🇳":

    а китай защо не си гледа милиард и намси колкото жълти роботчета и спре да се занимава с Тайван ?

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Солмон

    24 4 Отговор
    Чрез САЩ, световния ОЛИГАРХАТ позиционира държавите за Третата Световна Война !

    Трябва да се ВАКСИНИРА ДОЛАРА !

    1849 г. Гутле Шнапа, съпругата на Майер Амшел Ротшилд, преди да умре тя заявява: „Ако моите синове не искат да има войни, няма да има“. Уви, те искат постоянно все повече и повече.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тайван бил Китай

    3 16 Отговор

    До коментар #7 от "Червената Соня 🇻🇳":

    рече комуниго фашагата , колкото велика Украйна е изостаналата фалшива коака просия хахахахаха

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Щатист

    2 17 Отговор

    До коментар #7 от "Червената Соня 🇻🇳":

    Знаеш ли че половината Сибир е Китай ма ?

    Коментиран от #13

  • 11 Казах ти

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Щатист":

    Иди при американския гениален крайцер "Индианаполис" на дъното на морето. Там си пий коктейла и учи история., че си много бос.
  • 12 Евроатлантик

    10 2 Отговор
    Обърне ли пак Русия войната, току виж Тайван се оказал под плътна блокада. Другото глада ще го свърши. Между другото идва зимата в Украйна. Ако ги оставят без ток и вода, това ще обезлюди територията там. После няма да има какво да се отвоюва...
  • 13 дедо

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Щатист":

    с това "ма" отговори на всички въпроси - какъв си и дали въобще някога си учил :) (явно не), та... там не е на Китай, ако искаш прочети защо китайците са построили китайската стена (там е Монголия, но дори и те не са минавали през Сибир, а южно от него). До този под теб - хайде сега проверете какво е официалното име на Тайван - ще се изненадате ;).
  • 14 Русофил

    1 2 Отговор
    Пълни глупости. Те са моряците са отгоре, ние подводничарите сме отдолу.
  • 15 Ал Тъпоне

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тайван бил Китай":

    TSMC се нарича бре! Половината чипове се правят там! Тъй като фанеш за коли, за айфони, майфони и прочее. АКо почне там война и се затворят "белите стаи", където работят чиповете ще се върнем буквално в каменната ера. Затуй е целият напън. Едно е да имаш технологията, но друго е да организираш и изпилиш производство, доставни вериги, персонал, да осигуриш обучение, квалифицирани кадри и качествени работници и второто е много по-трудно. Идеите, разбирай технологиите са мнго хубаво нещо, но ако нямаш стратегия или доктрина или разбирай последователност от действия, които да те довеат до осъщетсвяването на идеята, то тя си остава само една гола идея без съдържание и нищо повече. Ей туй го иам в Тайван и компанията, която цитирах в началото, което го няма никъде другаде по света и ако това се бъгне, много зор ще видят докато сътворят нещо подобно!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания