Тема: Украйна

26 Септември, 2022 13:54 3 830 85

ФАЦ за руската пропаганда в България и провала на Фейсбук

  • руска пропаганда-
  • русия-
  • българия-
  • фац-
  • германия-
  • война-
  • украйна-
  • дезинформация

Русия продължава да облъчва европейците с лъжи и дезинформация

ФАЦ за руската пропаганда в България и провала на Фейсбук - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На страниците на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) германската журналистка Нина Буб разказва за руската пропаганда в Европа - и по-специално за изводите, до които стигат експертите от германската неправителствена организация Център за следене на дезинформацията. Според тях Русия намира начини да заобиколи ограниченията и продължава да облъчва европейците с лъжливата информация и пропагандата на държавните си медии. В статията често става дума за България като класически полигон на руската пропаганда, а авторката припомня, че платформите Ютюб, ТикТок и Фейсбук са поели ангажимента да трият съдържанията на пропагандните канали "Спутник" и RT, но резултатите не са задоволителни, тъй като въпросните медии успяват да пласират своите дезинформации по заобиколни пътища, установяват експертите. Те препоръчват социалните мрежи да контролират по-стриктно дискусиите и да възпрепятстват разпространението на дезинформация, реч на омразата и насъскване.

"Как Фейсбук се провали в България"

Още новини от Украйна

В този контекст авторката формулира подзаглавие "Как Фейсбук се провали в България" и пише: "Един случай с Фейсбук онагледява трудностите, на които се натъкват платформите при модерирането на съдържанията. Сайтът на Атлантическия съвет в България, една неправителствена организация, която подкрепя ЕС и НАТО, многократно ставаше жертва на атаки от страна на проруски тролове. Фейсбук реагира на нарушенията, извършвани от тези тролове, като на няколко пъти ограничи достъпа до сайта на Атлантическия съвет, а през август изцяло свали профила. На Атлантическия съвет не му остана нищо друго, освен да си направи нов профил, но от организацията протестираха срещу неоснователното сваляне на сайта. Центърът за следене на дезинформацията посочва, че този случай илюстрира една трайна тенденция в европейските страни, където проблематичната политика на Фейсбук всъщност запушва устата на проевропейски гласове", обобщава ФАЦ.

По-нататък в статията отново става дума за България: "Фейсбук играе решаваща роля в разпространяването на дезинформацията, идваща от Кремъл. Тази компания не само не успява да модерира и да отстранява определени съдържания, но дори предоставя на феновете на Кремъл възможността да възхваляват Русия и Владимир Путин. От 2016 година насам функционира мрежа от четири Фейсбук-сайта на име WorldRusMir, която се поддържа от потребители на Фейсбук в Русия, Украйна, Гърция и България и агитира в полза на Путин. Тези четири профила заедно с един свързан с тях акаунт в Инстаграм достигат общо до 300 000 души.

Още примери

Центърът за следене на дезинформацията установява, че тези профили са само частица от една по-голяма "екосистема" от Фейсбук-профили и групи, които правят реклама на Путин. Такива сайтове открито оповестяват, че публикуват съдържания, свързани с руския президент. Но има и други, които незабелязано променят функциите си", пише авторката и дава пример с един български развлекателен сайт във Фейсбук, който бил създаден през 2013 година и вече има 885 000 последователи. Първоначално тази група възникнала като платформа за размяна на снимки, свързани с любовта, семейството и християнството, но междувременно разпространява проруски съдържания, произлизащи от съмнителни източници. Според ФАЦ този профил служи като платформа за разпространяване на пропаганда срещу ЕС и НАТО в България и вече споделя единствено линкове към статии в един български сайт, който се е самопровъзгласил за източник на новини. Авторката обяснява:

"Този сайт публикува както статии по сензационни теми и клюки за ВИП-ове, така и проруски текстове и очевидна дезинформация. Линковете към проруски статии биват отваряни много по-често от потребителите във Фейсбук в сравнение с другите съдържания на този сайт. Една публикация от 8 септември препраща към статия за Путин, който предлагал на България намаляване с 50% на цената на газа, ако страната напусне ЕС. Фалшиви новини като тази има колкото щеш. Тази публикация беше докладвана на Фейсбук като дезинформация, но в продължение на повече от 24 часа концернът изобщо не реагира", четем към края на обширната статия във ФАЦ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    91 27 Отговор
    Публикувано от "стожера на истината" Гьобелс веле.
  • 2 ЧЕРНАТА ЗЛАТКА ♥️

    52 18 Отговор
    Леле какви "разкрития", ще ми ядат "златката" Хуберт и Щалер 😄😄😄
  • 3 Теле

    67 25 Отговор
    Не ви омръзна да публикувате простотий, заработеното няма да можете да го използвате, с атома идва и вашия край
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТоВа е ИсТиНАтА

    31 48 Отговор
    Разбойника Борисов ни донесе всички злини на Путин в в България.Заедно с другия руски агент кУпейкин.... България ще я бъде,когато се отърве веднъж за винаги от боклуците Борисов, копейкин,дУган -ага,Шиши, и разбира се идиотите на Слави Трифонов....

    Коментиран от #26, #36

  • 6 Запомнете

    29 49 Отговор
    руZофилията и комунизма вървят ръка за ръка !
  • 7 ъхъ

    28 36 Отговор
    Достига до 300 000 русороби ,точно толкова кашици му трябват на жужака!
  • 8 горски

    75 19 Отговор
    Помня какво беше по соц време,и каква пропаганда се лееше срещу загниващия Запад.Никога обаче не съм предполагал,че още по гнусна пропаганда и цензура ще текне ,от Запада към Изтока.
    Май няма значение кой къде живее,невежеството и лъжата са всемирна болест.

    Коментиран от #28

  • 9 Абе

    44 22 Отговор
    Абе толкова време не се говореше за руска пропаганда баш сега започнаха да ни атакуват с промиване на мозъците,със антируски бълтежи.Всички медии действат по въпроса.
  • 10 Геша

    57 15 Отговор
    Великите демократи и либерали предлагат затягане на цензурата и ликвидиране на последните остатъци на свободното слово.Машалла и аферим !
  • 11 Мемфис

    22 47 Отговор
    За дивите азиатски варвари не ми е жал! Съжалявам, че БГ вече 80 години е поробена от червените диваци и няма възможност да създаде креативно демократично правителство, което да осигури достоен живот на българите!

    Коментиран от #37

  • 12 Виктор Фекалев

    33 10 Отговор
    продължавайте с помиите и скоро облъчването няма да е само с пропаганда
  • 13 Жоро

    12 27 Отговор
    Хаха това знаме "за победа" изглежда маолумно на фона на масовата мобилизация, мигрантски поток от руснаци към съседните им държави 300.000+, истерия и палежи на центрове за мобилизация ит.н

    Коментиран от #21, #29

  • 14 Навалний

    7 17 Отговор
    Фирмата която контролира блокажа във facebook е в Русия и оттам работи, а с мене са 365 дни са ме блокирали 300 дни миналата година и винаги съобщението идва оттам!
  • 15 Българин

    15 42 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и подкрепата за Русия да бъде третирана като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия!

    Коментиран от #33, #61

  • 16 !!!?

    8 12 Отговор
    Реквием за "Вечната дружба" !!!?

  • 17 Смешници

    42 5 Отговор
    В България освен да излъжете младите чийто амбиции свършват с айфон ,други нямате възможност да промивате .За по вярно ,направете референдум за или против Русия и се уверете сами в резултата.Но едва ли ви стиска .
  • 18 Пръц

    30 5 Отговор
    Какво да кажем за транс пропагандата последните 15 години объркани деца слагат край на живота си заради вас не знаят какви са
  • 19 Всички Ковид конспирации бяха руски

    7 33 Отговор
    Всички канали за Ковид конспирациите, 5G мрежите, CHemtrails, плоска земя, квадратна луна и т,н простотии са руски. Контролират се от едно място, защото в една и съща секунда се пуска конкретна "новина" против ЕС едновременно по всички медии, уж "частни" канали, телеграми и т.н Само по едновременното постване на нещо буди ВЪПРОСА, кой контролира всички тия канали.
    И как КОВИД истерията приключи в нощта когато Русия нападна Украйна. Сутринта се събудихме с "новини" за фашисти, биолаборатории и т.н измишльотини и всички против Украйна и Европа.
    Случайност?
    Не мисля.

    Коментиран от #27

  • 20 Хасковски каунь

    34 5 Отговор
    Много, ама много са далече от душата на българина. Вяма ли кой да и каже ,че ние съществуваме като държава благодарение на Русия.
    Госпожо Трети Март е националния празник на България. Позаинтересувайте се защо.

    Коментиран от #39

  • 21 Хахаха

    29 6 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    10 милиона укри избягаха при първата мобилизация на зеления наркоман, 7 милиона пък гласуваха за отделяне от Украйна, руснаците млатят ВСУ на ставане и на лягане, а нашта Жоржина е вече в истерия:)
  • 22 Кресна

    36 6 Отговор
    Гледам повече от 12 телевизии световни и знаете ли какво се учудвам .В Русия има всякакви телевизии от цял свят работещи и колкото и да им е трудно ,работят ,включват руски прозападни граждани и проблем няма никакъв ,но руски репортери в Европа няма ,телевизии няма ,блокирано е всичко .Е,тогава къде е демокрацията????

    Коментиран от #31

  • 23 шефа

    28 5 Отговор
    ХА,ХА статия от пасквила Дойче сер...ХА,ХА,ХА,написано от идиоти и публикувано от идиоти за идиоти.

    Коментиран от #80

  • 24 Някой

    29 3 Отговор
    Йейе, а Европа и САЩ говорят само истини.
    Или, притеснявате се, че някой друг освен вяс пропагандира?
  • 25 2022

    29 3 Отговор
    Ето пак манипулации.Соросоидите като Люба Кулезеч, Дияна Янкулова, Ирина Недева, Елена Гъделева, Снежана Иванова и най-вече met=resata на Б. Борисов Силвия Великова лъжат,като че ли имат глупаци насреща си.Това постигнаха лъжците от радиото и телевизията,да не слушаме и да не гледаме.Има начин,да узнаем истината.
  • 26 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТоВа е ИсТиНАтА":

    Дрън-дрън. И какка разум не прозира от написаното.
  • 27 Псевдоним

    22 3 Отговор

    До коментар #19 от "Всички Ковид конспирации бяха руски":

    Едно от най-тъпите неща, което съм чел тук.
  • 28 АХА

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "горски":

    Намери статията на Кеворкян за Георги Марков. Нищо ново под слънцето
  • 29 дет мароз

    9 19 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Вече никой у раша не си краси с Z колата, щото ще е първи с покана за фронта!
  • 30 Пеци

    7 23 Отговор
    Като гледам тукашните беZродни руZороби не само, че са облъчени, а направо светят от руZоробско
    щастие, да служат вярно на чужда страна и техния вожд Путлер

    Коментиран от #70, #71

  • 31 Отговор

    3 9 Отговор

    До коментар #22 от "Кресна":

    Намира се някъде между дулото на атакуващите Z танкове и забранените термобарични ракети
  • 32 ха ха

    7 4 Отговор
    То пък щото сурат тефтера е много голям пазител на свободното слово. Глобалистите му резнаха рекламите като не им скаща по гайдата и Съкърбърг клекна. Сега е по-нисък от тревата. Просто България е скъпа за контролиране - малко население, малко реклама, незабележим език... Иначе, за тези които се интересуват от "истината" могат да четат дописките на сдружението ТНИ... Тръстед Нюз Инишатив... Организирана от БиБиСи с участието на още няколко билдербергски медии... Там е истината и министерството ѝ... На изток е другият владетел със своето министерство на истината... Все пак да не забравяме, че Путя също като Джасинда и малкото Фиделче е минал през младежката лаборатория на Шваб...
  • 33 Смешник

    22 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Кой е заплаха за националната сигурност и въобще ще има ли България или не в много лесно да си отговориш .Явно си доста млад но за целта има книги или възрастни хора,но ще ти дам съвсем прост пример защото от факти трият на секундата ако говориш истината .45 години с Русия България се увеличи до близо 10 милиона ,сега България е малко под 6 милиона .Кой е заплаха за националната ни сигурност и бъдещето на България ???
  • 34 долче густо

    16 4 Отговор
    То па гьобелсовата пропаганда от дойчланд е самата вода ненапита . Облъчват ни от телевизия , радио , преса .....
  • 35 без пропаганда

    17 1 Отговор
    Путин ви направи диви и щастливи .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Някой

    16 8 Отговор

    До коментар #11 от "Мемфис":

    Последните 32 години сме роби на Западна Европа и САЩ. Как набърка СССР в тая работа, не ми е ясно.
    Е, ако така пише на лишчетата, спуснати срещу някой цент, добре. Всеки трябва да яде... Дори и да няма чест и морал...

    Коментиран от #42

  • 38 ха ха

    10 3 Отговор
    За тубата изобщо не коментирам... Появил се канал на един руснак. Мълвата говори, че каналът му предавал как газовата му печка си гори 24 часа в денонощието на газ. А, то си показвал и сметката от 1 евро и кусур... Тубата му резнала пропагандния канал с фалшива информация... ;)
  • 39 Защото

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "Хасковски каунь":

    Османската империя се разпадала така или иначе и намесата им в нашите вътрешни работи ето днес съм много повече вреди отколкото ползи след като главната им цел очевидно е бил цариград и проливите ние сме били по път така да се каже и историята показа че се потвърждават думите на левски че който ни е освободи той ще ни зароби(не си ли извоюваме сами и свободата обречени сме да се кланяме на освободителя си)

    Коментиран от #43

  • 40 Хахахахаха

    13 1 Отговор
    крадеца вика дръжте крадеца
  • 41 баш пропагандатор

    13 3 Отговор
    Бе то голяма борба и пропаганда са шепата население четящи новините . По голямата част от народа се чуди как да върже двата края , камоли да се интересува от тия суяци украинците .
  • 42 Варна

    7 19 Отговор

    До коментар #37 от "Някой":

    Не знам на кого сме роби след като от 10-15 г. в най красивите ни кътчета по Черноморието се чува само руска реч . Анклава в Росенец се пази от тежко въоръжени руснаци, има стотици затворени комплекси, където български крак не може да стъпи. Енергетиката ни е на 90% процента зависима от русия. Освен това по всички етажи на властта са руски марионетки - от пРезидент до милиционер.

    Коментиран от #50

  • 43 млад и красив ?

    11 3 Отговор

    До коментар #39 от "Защото":

    Ти точки и запетайки признаваш ли ? От де ви изкопа дедо шорош такива неграмотни ? На лотария ли ви теглиха или с конкурс му се паднахте ?

    Коментиран от #52, #53

  • 44 Хххххх

    13 0 Отговор
    Българските граждани САМИ избират на кого и на какво да вярват. Никой не може да им заповяда това.
  • 45 Я виж тииииии . . .

    13 1 Отговор
    Тая човещица открито агитира за тотална цензура. Глей ти ПЪК как се извъртяха тотално европските ценУсти?! Те ще ми налагатнаклоннапанчугата?! ЛИЧНО МОЯ РАБОТА СИ Е КАКВО ЩЕ ЧЕТА И КАКВО ЩЕ ХАРЕСВАМ. АРЕ У УЕВО!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Taka така

    14 0 Отговор
    Дочовци вие в тази статия леко се самоиронизирате, та по големи лъжци иманипуланти насъскващи хората срещу Русия и изобщо различните от либерастите като вас. Но Италия се събуди скоро и в целият ес
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 щурак

    15 4 Отговор

    До коментар #42 от "Варна":

    Бе аз само пияни като талпи англичани виждам , а от тая година и германци . В тъмното и да ги опънеш няма да разберат защото са нафиркани като казаци . Пълна деградация на западните ценности дето и без това не ги знаем какви са .
  • 51 Копейка - Она утонула!

    1 18 Отговор
    Рано и късно нещата лъсват. Още щеше да се смята, че РФ е някаква сила, а путлер е нормален. След 6 месеца никой не вярва на това.
    При копейката е същия случай - избиратели само във ФБ, медии и социолози на ГЕРБ-ДПС - на терен ги няма никакви.

    Коментиран от #55

  • 52 Дърт, грозен и глупав?

    3 19 Отговор

    До коментар #43 от "млад и красив ?":

    Русофилията и символ на неграмотност, омраза и псевдоправославие!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Жечо

    0 4 Отговор
    Да ти главни букви на имената признаваш ли знаеш ли как се слагат препинателните знаци?

    Коментиран от #57

  • 55 два цента и половина

    16 3 Отговор

    До коментар #51 от "Копейка - Она утонула!":

    Че каво да вярваш като от Русия реални новини няма от 30 години насам . Само западна пропаганда . Какво стана с контранастъплението ? Май руснаците дънят бандерите като шкембе у дувар , ама тука нищо не се чува !
  • 56 епъ

    10 0 Отговор
    В тубата постоянно ми пробутват пп и дб-тегля им една като вклучвам и гроп...
  • 57 само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "Жечо":

    Жечо ,шорош име ли е ?
  • 58 Зелен Демократ

    1 9 Отговор
    Дойче Веле, коректност, достойнство, частност, респект! Поклон!

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Зелен Демократ

    1 4 Отговор

    До коментар #58 от "Зелен Демократ":

    Исках да кажа честност, но то частност, ама ДВ са си наши, частни ;)
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Соваж бейби

    14 0 Отговор
    Добре де имам нормален човешки въпрос ,причината е че всеки има разум ?Защо трябва да се трие една информация ,да се блокира някой си ,или да се налага нечие мнение ,защо ?Всеки има глава и мозъка малко или много има функция да направи преценка на кое да вярва ?И как може някой да ми промени мнението след виждам какво се случи с идването на НАТО ?
  • 63 Опонент

    9 1 Отговор
    Ааааа.дойче веле.безспорни шампиони сте по лъжи и пропаганда в България.Факт.неоспорим
  • 64 Лицемери

    11 1 Отговор
    нека поговорим за американската пропаганда в ес. 150 бази, ообщество, офиси на цру а не знам за такива на данс в сащ, usaid, корпус на мира и т н..... а за козяшките партии да не почваме
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хаха и тази статия е пусната от

    10 0 Отговор
    ШвабскитеЗелки. Пропагандата ви не случи на почва в България, нацистиДолни!
  • 67 Епилиран нежен ляв демократ

    6 0 Отговор
    До г н чи. Ки. Джията дето сам се определя като такъв . Бастунчо , и дедо ти ли е бил такъв чи. Ки. Джията , че почвам да се чудя как си се пръкнал . Сигурно от светото зачатие - малко вино и хляб .
  • 68 старци разбойници

    6 0 Отговор

    До коментар #65 от "Абе тъп ун гер":

    Има ли го на снимка дядо ти в коя гора се е крил докато мине войната ? Защото моя прадядо е убит в тая война !

    Коментиран от #72

  • 69 смешник

    10 0 Отговор

    До коментар #65 от "Абе тъп ун гер":

    У вашио род всичките ли сте леваци ? Ходи в Украйна да спираш Руснаците ! Да кажа само че в родата имам роднина Белогвардеец емигрирал в България след войната , но лоша дума за Руснаците не съм чул от него докато беше жив .

    Коментиран от #73, #78

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Курадо Катани

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Пеци":

    май пак си гледал в огледалото, докато кенцаш
  • 72 Моя е бил

    0 4 Отговор

    До коментар #68 от "старци разбойници":

    2 години пленник в Испания и Франция пленен при разузнаване.Батковото.А ребятата са викали Братушки не стреляй ,ама е имало .По руснаците Огън.В 3войни е участвал не може всички да са убити,иначе нямаше да я има България
  • 73 Ми пали

    0 3 Отговор

    До коментар #69 от "смешник":

    Мотора за Сибир бре ка. Лъф.

    Коментиран от #75

  • 74 Ей Русофили

    0 10 Отговор
    Дядовците са умирали за тая държава.Вие ще я предадете за една шепа руска газ.Такива ,като Вас във военно време ги поставят до стената.

    Коментиран от #76

  • 75 катунар

    4 0 Отговор

    До коментар #73 от "Ми пали":

    Магаре , каручка , баля слама - Украйна .
  • 76 Георги Марков

    7 0 Отговор

    До коментар #74 от "Ей Русофили":

    Не бе вашете вече я продадоха за 30 сребърника .

    Освободили са ни Гурко, Столетов и Скобелев, а не Сорос, Байдън и Блинкен .

    Коментиран от #77

  • 77 Абе какво

    1 5 Отговор

    До коментар #76 от "Георги Марков":

    Общо има Русия със СССР.Те си убиха царя. Бе неук писач.В състаа на руската царска армия са били всички поробени народи фини ,поляци и украинци Батковото На Русия сме благодарни постоили сме 1000паметници.Нс СССР който ни пороби 1944г няма за какво.И ако за теб Ген гуко е освободител виж за Поляците какъв е.Много е важно човек да знае историята ти май не я знаеш
  • 78 Ген. Гурко

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "смешник":

    И аз. Казашки есаул от армията на барон Врангел, светла му памет. Седнали на краставичари краставици да продават. И то криви.
  • 79 Фалнамайнецайтунг

    5 0 Отговор
    Само ТЕ имат право да лъжат и само ТЯХНОТО е истината...
  • 80 ЕВРОНЮЗ

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "шефа":

    Шефе, в тубата има един клип където се вижда че Европа досега е изразходвала 500 милярда €. за пропагандиране на русофобията. Има таблица където се вижда че Англия е на първо място, а България е от последните. След нас има само двама. Така че какво бълва зелето може само да предизвиква погнуса че с това хора си вадят хляба.
  • 81 Бивш левскар

    6 0 Отговор
    Германски подлоги.
  • 82 Заяц

    6 0 Отговор
    Хахахахаха, тия от ДойчеЗеле големи смешници са!
  • 83 Само истината

    6 1 Отговор
    Абе кой сте вие да ми казвате какво да чета как да мисля кой да харесвам койй да обичам!!! Ееееее да обочам България и голямата Русия на планетата където има всичко където капиталистите неса отровили водата и не са посегнали на диеата природа където хора и животни живеят свободно и храната още е чиста и най важното че хората си обичат РУСИЯ и я пазят от запада! Нека тук някой ми каже къде на земята има такава страна запазена от западните чакали????
  • 84 Ахмак

    3 1 Отговор
    От статията разбрах само че има правила /европейска/ и неправилна информация и пропаганда.А е правилна защото те ни го казват.Господа Демократи,къде се дяна правото на друго мнение?Мнение различно от фанатизираните либерални гробокопачи на Европа...
  • 85 Глупак

    0 0 Отговор
    https://fakti.bg/author/deutsche-welle Абсолютно Зависими Джендарски Кретени . Ако Можете Упровергай Те Ме.
Новини по държави: