Last news in Fakti

27 Септември, 2022 09:11 2 853 15

Анталия ще нахрани Европа

  • анталия-
  • храна-
  • турция-
  • европа-
  • оранжерии

Европейските супермаркети търсят турски производители

Анталия ще нахрани Европа - 1
Снимка: Shutterstock

В Европа насажденията в оранжериите са намалели с 30-40% заради енергийната криза. Сега европейските вериги супермаркети търсят турски производители. Анталия е готова да помогне, за да увеличи притока на чуждестранна валута, съобщава „Миллиет“, предаде БГНЕС.

Енергийната криза в Европа засегна оранжерийното производство с почти 40%. Много европейски вериги супермаркети и доставчици преговарят с турските си колеги в Анталия, за да покрият недостига. Заради енергийната криза в Европа, предизвикана от руското ембарго върху природния газ, тази година засаждането на оранжерийни растения е намаляло с 30-40%. Много европейски вериги супермаркети и доставчици започнаха да преговарят и да подписват договори с производители от Анталия, за да задоволят нуждите, които ще възникнат поради този производствен недостиг.

Сключват се договори

Ръководителят на Асоциацията на износителите от Западното Средиземноморие Умит Мирза Чавушоглу, като се позова на факта, че Европа е изпаднала в сериозна енергийна криза, отбеляза: „Според нашите оценки и текущите преговори производството е намаляло с 30-40 %“.

В тази връзка Европа веднага започна да търси и Турция се оказа най-важната страна от тази гледна точка, подчерта Умит Мирза Чавушоглу. „От няколко месеца насам се водят много сериозни преговори“, продължи ръководителят на асоциацията. „Преди всичко големите вериги за търговия на дребно търсят доставчици в Анталия и околностите ѝ. Нашата цел е да увеличим притока на чуждестранна валута в страната, като произвеждаме възможно най-много и изнасяме повече“.

Очакванията са високи

Сред производителите от Средиземноморския и Егейския регион преобладава очакването, че в условията на енергийна криза в Европа Турция ще задоволи търсенето на храни и ще осигури тяхното производство. Представителите на търговските мрежи, които се интересуват по-специално от доматите, се свързват директно с турските производители, казва Дуйгу Озкартал, генерален секретар на Турския съюз на инвеститорите и производителите на оранжерийна продукция. „Те искат да сключат търговски споразумения по модела авансово плащане и гаранция за покупка. Има дори такива, които искат да преместят оранжерийното производство в Турция“, отбелязва генералният секретар.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От ТКЗС то

    18 1 Отговор
    А в България селско-стопанските производители станаха, политици и депутати.
  • 2 СССРБарета

    31 3 Отговор
    Хайде Ердоган го плюваха наричаха го диктатор и какво ли още не накрая така ги извъртя че сега Европа ще бъде зависима и от него! Американските продажници докараха Европа до просешка тояга но за щастие Турция се управлява от личност която милее за държавата си а не от американски продажник!

    Коментиран от #4

  • 3 Гладен Ганчо

    22 1 Отговор
    Дреме ми за Европа. Важното е, да не затваря пазара в Одрин който храни нас.
  • 4 руснак

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    Много правилен коментар.Поздравления
  • 5 тикви турски

    3 21 Отговор
    От Турция в ЕС влизат ниско качествени и отровни зеленчуци, да се забрани вноса им!

    Коментиран от #7, #11

  • 6 ериздухан

    2 22 Отговор
    Някой харесвали турските стоки, харесва им цената че е с ниско качество и без пари-загиваща нация са турците!

    Коментиран от #9

  • 7 Българските турци

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "тикви турски":

    Затуй турците стават вече 90 милиона щото се хранят с "ниско качествени и отровни зеленчуци" а вие сте в списъка на обречените щото "ЕС ви храни индустриализирано и НАТО ви брани колонизирано " !!!...
  • 8 Българските турци

    20 0 Отговор
    Европейците нямат предразъдъците и комплексите на българите и затова преди тях се ориентираха...Българите са окошарени и ще ядат туй което ЕС им позволи !!!....
  • 9 Мехмед

    22 1 Отговор

    До коментар #6 от "ериздухан":

    В Турция има продукти за всеки джоб. Кой е виновен, че внасяте боклуци. Всъщност голяма част от зеленчуците и плодовете в бг-стан. които се продават за "български" са си точно турски.
  • 10 Тахумба

    3 7 Отговор
    В Турция все още се намира истинска храна, но не и в Анталия. Там се произвежда за туристи, а храната е отврат. Кашкавал от картофи, растящи на "дървета" домати във високи оранжерии-специален сорт за глупаците. Тия неща ще ви ги обясни всеки интелигентен турчин, работещ в туризма. Нека папкат европейците, аз съм балканец, затова хапвам ярешко с пилаф.

    Коментиран от #12

  • 11 Конските опашки

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "тикви турски":

    Ганьоооо Европа пък каква полза има от бугаротатарите че за нищо ви нямат и никакво достойнство нямате сред другите нации в ЕС.
  • 12 Българските турци

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тахумба":

    Поколението което изживя "Сладките времена" на България полека лека си отива и с тях си отива и споменът за ония времена и добродушието на хората !... Не знам дали някой забелязва колко зли и злобни стават българите от ден на ден !?... Защо ?!... Кога хората са добри и милосърдни и кога зли ,алчни и ламтящи ?!...
    Преди пет години на една улица от 5-6 къщи в едно средно село в България в 4 имаше дойна крава и в почти всички по няколко овце ! Днес е невъзможно да видиш това ! Вече и в селата дори се живее с индустриализирани хранителни продукти...които дори не се произвеждат в България ! При тая ситуация има ли смисъл да се спори за нещо ?! Когато сам не произвеждаш нещо си длъжен или да го купуваш от тоз който го произвежда ,или да гладуваш!!!- Хората вече видяха че на този свят може да се живее лесно...една микровълнова...един хладилник...екран с Netflix и YouTube...няма крави...прасета,няма тенджери тави и фурни ! ...Достатъчно е "Лидъл","Метро",Била" или "Кауфланд"да са наблизо...има само един недостатък...трябват пари...от къде?!...Как най лесно и най бързо може да се добереш до тях ?!...Поколението с пенсиите измряха...следващото умира преди да се пенсионира...остава пенсия по болест...Да , мързела е неизлечима болест, но за съжаление не е в обсега на ТЕЛК...Остават класическата проституция и методът "лява ръка десен джоб" !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Линкълн

    5 3 Отговор
    Докъде стигнахме, цял континет да ги храни турския режим от Анталия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: