Last news in Fakti

27 Септември, 2022 22:59 2 982 14

Ердоган критикува Запада: Защитавате терористи!

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • егейско море-
  • кюрдска работническа партия

Анкара иска стабилност и сигурност в региона, каза турският президент и изрази желанието си споровете да се решават чрез диалог въз основа на международното право

Ердоган критикува Запада: Защитавате терористи! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган остро критикува днес европейските страни, които според него защитават терористични организации като Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи Анадолската агенция.

"Когато гнездата на терора биват разрушавани, членовете на терористични организации открито изграждат лагери за себе си в някои страни", заяви президентът.

"Убийците, които са проливали кръвта на нашите граждани, са приемани в почти всяка страна в Европа, по-специално в лагера Лаврион в Гърция. Те могат да се разхождат наоколо свободно и да размахват оръжия", заяви Ердоган в Анкара днес.

Коментарите му идват ден след като полицейски служител беше убит, а друг беше ранен по време на атака на ПКК срещу полицейски участък в южния окръг Мерсин, отбелязва агенцията.

Терористите представляват заплаха за мира и сигурността на западните страни, които защитават терористични групи, предупреди Ердоган, като добави, че очаква всички страни, особено съседите на Турция, да предприемат необходимите мерки срещу терористичните организации.

"Нарастващата защита на терористите от западните страни е преди всичко заплаха за техния мир и сигурност. Запомнете, змията в крайна сметка ще ухапе ръката, протегната към нея. Мястото на терористите не е по улиците, а в съдилищата и затворите, където ще платят за кръвта, която са пролели", подчерта Ердоган.

Що се отнася до предполагаемото струпване на военна техника в Гърция, Ердоган изтъкна, че Анкара знае много добре "намеренията на тези, които провокират Гърция".

"Оръжията, струпани в Западна Тракия и на островите, нямат значение за нас, защото нашата сила е много по-голяма, но ние напомняме, че това е прикрита окупация", посочи президентът на Турция.

По-рано турски военни дронове заснеха кадри, показващи как Гърция разполага бронирана машини на островите Лесбос и Самос, което според Турция е нарушение на международното право.

Анкара вчера извика гръцкия посланик и призова да се сложи край на нарушенията на егейските отрови и да се възстанови демилитаризираният им статут, посочи министерството на външните работи. Гърция отхвърли обвиненията и заяви, че стриктно се придържа към Лозанския мирен договор от 1923 г.

Също така в протестна нота до Съединените щати Турция призова за спазване на статута на източните егейски острови и подчерта, че трябва да бъдат взети мерки за предотвратяване на използването на оръжия там.

"Мислите ли, че подкрепата на САЩ и Европа ще ви спаси? Не, няма", предупреди Ердоган.

Той добави, че Турция не иска да вижда Егейско и Средиземно "замърсени с човешка кръв, сълзи или враждебност". "Ние искаме мир и спокойствие с цялото си сърце", добави той.

Анкара иска стабилност и сигурност в региона, каза Ердоган и изрази желанието си споровете да се решават чрез диалог въз основа на международното право.

"Никога няма да се поколебаем да защитим интересите на нашата нация и на нашите братя кипърски турци в Синята родина", подчерта още той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Единствените терористи

    32 40 Отговор
    сте ти и путьонкин
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ха сега де!

    37 28 Отговор
    Като две капки вода! За Ердоган всички са терористи, а за Путин всички са нацисти.Как да живееш в нормален свят и да ги оставиш да ти определят начина на живот?

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 разбира се

    16 10 Отговор
    Пуча в Турция не мина, както мина в Украйна. Но глобалистите не са се отказали,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Наркос

    8 6 Отговор
    Ердо от притеснение преди изборите ще получи инфаркт
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мехди

    8 2 Отговор
    Англо- саксоните искат да те бутнат и да си сложат свой послушко на проливите за тотална изолация на Русия по преките морски пътища към световния океан.
  • 13 реставрация 9

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха сега де!":

    А за вас какви щяха да са примерно турците и помаците от Родопите ако бяха създали работническа партия и ако бяха обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ...Представете си ,40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представете как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !.И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как гърците и македонците и всички други им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници... а НАТО и САЩ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост?!...И тогава ли щеше да става въпрос за фашизирана експанзионна държава, която заплашва всичките си съседи?!...И тогава ли ще говорите за асимилация или пак ли ще виждате "грозното лице на Ердоган и Турция и турците които вече са станали вирусни"?.Представете си колко хуманни и демократични щяха да са българите тогава към турците и помаците от Родопите създали работническата партия и които всички ваши съюзници щяха да ги наричат "Бойци за права и свободи" а не терористи?!...
  • 14 Разпадаща се държава

    1 3 Отговор
    Разпада на Турция е в действие, все още не се знае коя ще е столицата на Кюрдистан!
Новини по държави: