Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 22:00 1 277 9

Пентагонът: Няма сигнали за предстоящо нахлуване на Китай в Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • пентагон-
  • лойд остин-
  • тайвански проток

Работим за възобновяване на каналите за военна комуникация с Пекин - нещо, което е от решаващо значение и за двете страни, каза още Лойд Остин

Пентагонът: Няма сигнали за предстоящо нахлуване на Китай в Тайван  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин днес заяви, че не предвижда предстоящо нахлуване на Китай в Тайван, но заяви, че Китай се опитва да установи "ново нормално положение" с военните си дейности около острова, съобщи Ройтерс.

Посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван в началото на август разгневи Китай, който впоследствие започна военни учения в близост до острова. Те продължават, макар и в много по-малък мащаб, посочва агенцията.

"Не виждам предстояща инвазия", каза Остин в интервю, излъчено по Cи Ен Ен.

"Това, което виждаме, е, че Китай се стреми да установи нещо, което бихме нарекли ново нормално. Засилена активност - видяхме редица пресичания на Тайванския проток от техни самолети. С течение на времето този брой се увеличава. Видяхме по-голяма активност с техни надводни кораби около Тайван".

САЩ и техните съюзници отговориха на ученията, като техни военни кораби продължиха рутинно да преминават през региона. Военен кораб на ВМС на САЩ и канадска фрегата извършиха преминаха през Тайванския проток на 20 септември, припомня Ройтерс.

САЩ ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, "за да гарантират, че поддържаме свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион", заяви Остин в интервю за Cи Ен Ен, което е било записано в петък.

Работим за възобновяване на каналите за военна комуникация с Китай - нещо, което е от решаващо значение и за двете страни, каза Остин.

През август Китай прекрати сътрудничеството със САЩ в редица области, включително диалога между висши военни командири, в отговор на посещението на Пелоси в Тайван.

Остин заяви, че е имал контакт по телефона и лично с китайския си колега, министъра на отбраната Вей Фънхъ, който се е съгласил, че откритите комуникации са важни.

"Ще направим всичко възможно, за да продължим да сигнализираме, че искаме тези канали да са отворени, и се надявам, че Китай ще започне да се навежда малко повече напред и да работи с нас", каза американският министър на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен - _Язовец

    7 0 Отговор
    Кеи сигнали чакат димни ли?
  • 2 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор
    Китай ще си върне Тайван и окото няма да му мигне! Западните капиталисти свикнали на благ живот по тия райони на света, ще бъдат гонени до дупка!

    Коментиран от #9

  • 3 Логично

    6 0 Отговор
    В пентагона са 4е.ки.джии
  • 4 Окрайна пуши,

    10 0 Отговор
    а не Русия.
  • 5 Пучо Капучо

    7 0 Отговор
    Споко, драги краварчици! Сигнали ще има, проявете търпение.
  • 6 Бесен - _Язовец

    7 0 Отговор
    НАТО ше бере гъби защото им знае мн гагата!
  • 7 БОЛШЕВИК

    7 0 Отговор
    Какво се е загрижил Пентагонът, дали Китай ще влиза на своя територия или няма да влиза? САЩ ръчкат и там да пламне конфликт! Изкуфеляка да си гледа собствения народ и страна и да не се меша навсякъде по света.
  • 8 Отврат

    5 0 Отговор
    Цитат:"и се надявам, че Китай ще започне да се навежда малко повече напред и да работи с нас", каза американският министър на отбраната."
    Дали е правилен превода?Отвратително звучи това "да се навеждат".Пфу!Те щом от Китай това искат от нас какво ли е?Грозно.Дано е сгрешен превода.
  • 9 Антикомунист

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК":

    Няма да си върне нищо, защото ще останат без чипове...