Last news in Fakti

4 Октомври, 2022 11:09 1 185 6

Правителството на Байдън ухажва тези държави

  • джо байдън-
  • сащ-
  • антъни блинкън-
  • латинска америка-
  • мексико

През последните години отношенията между Латинска Америка и САЩ значително се обтегнаха

Правителството на Байдън ухажва тези държави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на обиколка в Южна Америка като част от усилията на правителството на президента Джо Байдън да привлече някои от новите леви лидери в региона в момент, когато Китай все по-силно предлага себе си като алтернатива на САЩ, пише в. "Уолстрийт джърнъл", предаде БТА.

Западните правителства се мъчат да изградят конструктивни връзки с редица нови лидери в Мексико, Централна и Южна Америка, които са по-склонни да се ангажират с Китай и Русия, отколкото с политиките на САЩ, включително в борбата с наркотиците, противодействието на корупцията и миграцията, коментира изданието. Петдневното пътуване на Блинкън започна ден след като лявата икона в Латинска Америка Луиз Инасио Лула да Силва спечели в неделя най-много гласове на първия тур на президентските избори в Бразилия. Ако бившият бразилски президент победи на балотажа на 30 октомври сегашния държавен глава Жаир Болсонаро, всички големи държави в Латинска Америка ще имат леви правителства, а някои от тях са открито враждебни към Вашингтон, отбелязва вестникът.

През последните години отношенията между Латинска Америка и САЩ значително се обтегнаха. Мексико и централноамериканските страни се отдалечиха от политиката на Вашингтон във връзка с корупцията. Някои държави в Латинска Америка се противопоставиха на подхода на САЩ към Куба и Венецуела. Вашингтон влезе в сблъсък с Мексико заради националистическите политики на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор в енергийната сфера. Пандемията от коронавируса, последвалата световна икономическа криза и сега войната в Украйна доведоха до обезценяване на валутите, инфлация и глад, посочва "Уолстрийт джърнъл".

Няколко латиноамерикански лидери променят данъчната политика и международните инвестиции, тласкани от общественото отхвърляне на пазарните реформи и антипатията към политическия елит, обвиняван за социалните неравенства. Според американски служители всичко това тревожи САЩ, макар че фокусът е върху намирането на допирни точки с демократично избраните правителства.

Обиколката на Блинкън идва на фона на притеснения, че Вашингтон в последните години до голяма степен се съсредоточава върху други геополитически приоритети за сметка на Западното полукълбо. Междувременно, от 2005 до 2020 г. Китай е инвестирал над 130 милиарда долара в региона. Търговията между Китай и Латинска Америка междувременно е нараснала – от 12 милиарда долара през 2000 г. на 315 милиарда долара през 2020 г. Според Световния икономически форум се очаква тя да се увеличи двойно до 2035 г., достигайки 700 милиарда долара, отбелязва изданието.

С посещението на Блинкън в Латинска Америка правителството на Байдън се опитва да намери прагматични общи позиции с трима нови леви лидери в региона по редица въпроси, а не да влиза в идеологическа конфронтация, коментира в. "Лос Анджелис таймс". През юни Байдън беше поставен в доста неловко положение, след като отказа да покани Куба, Никарагуа и Венецуела на среща на върха на Америките, на която беше домакин, а в отговор няколко страни бойкотираха форума, който трябваше да демонстрира сътрудничеството в Западното полукълбо, отбелязва вестникът.

Американски правителствени служители изразиха увереност, че Вашингтон може да запази добри отношения с трите държави, включени в обиколката на Блинкън – Колумбия, Чили и Перу, въпреки че политически голяма част от Латинска Америка се измества още по-силно наляво. Първата спирка на държавния секретар беше в Богота, където той се срещна с колумбийския президент Густаво Петро – бивш партизанин, дошъл на власт преди два месеца. В Сантяго Блинкън ще се срещне с чилийския президент Габриел Борич – бивш студентски активист и един от най-младите лидери в света, а в Лима – с перуанския президент Педро Кастильо – бивш учител и ляв политик, обвиняван в корупция. В Перу Блинкън също така ще участва в среща на върха на Организацията на американските държави, посочва "Лос Анджелис таймс".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Кисинджър, още при обонго ги Предупреди, да не се бъзикат с Китай. Те го те са! Хахах
  • 2 Пучо Капучо

    7 0 Отговор
    Те щото в Латинска Америка са се засилили да му вярват на туй издухалото...ама централно издухалото...
  • 3 Пич

    9 0 Отговор
    Дааа..... държавите се ухажват , а на слугите им се нарежда.......
  • 4 Зелената Фея на Желанията

    1 0 Отговор
    ЩАТИТЕ са капиталистическа система и страна уникална по рода си мистерия обвита в загадка и затворена в Енигма ,най ухажваните страни в случая са Гърция Израел Словения Куба Пуерто Рико и Италия
  • 5 Папа джо

    6 0 Отговор
    Май джо няма кво да папа.
  • 6 Едуард Петров-Едо

    2 0 Отговор
    Няма защо да коментирам тирадите ти!